Online η Μεγάλη Χίμαιρα στις οθόνες μας
Πολιτισμός

Online η Μεγάλη Χίμαιρα στις οθόνες μας

Η εμβληματική παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου επανέρχεται σήμερα Κυριακή, στις 20.00, για την πρώτη της real time live streaming μετάδοση.

Το αγαπημένο μυθιστόρημα της ελληνικής λογοτεχνίας, η «Μεγάλη Χίμαιρα», μετατράπηκε με την καθοριστική συμβολή του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη σε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων.

Η αναβίωση μιας εμβληματικής παράστασης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το θέατρο Πορεία. Στοίχημα πολλαπλό: νέο στήσιμο σκηνικού, φώτων, νέες πρόβες μετά από 2,5 χρόνια και κυρίως η συνομιλία της παράστασης με τον κινηματογραφικό φακό!

Ο Καραγάτσης στο μυθιστόρημα που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν – Λιάπκιν – Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από ένα πέπλο κυνισμού ή ακόμη και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου και ψυχή του «Πορεία» έλεγε στο Liberal για τη συνάντησή του με το βιβλίο: «Αυτό το οποίο προσωπικά με συγκινεί στον Καραγάτση είναι η τόλμη του… Ναι, θα έλεγα ότι υπάρχει μία μεγάλη τόλμη στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα θέματα, ακόμη και την ελληνική ιστορία. Χωρίς να είναι ωμός, είναι πάρα πολύ τολμηρός στις περιγραφές του. Είναι αποκαλυπτικός. Γι’ αυτό και πολύ σύγχρονος. Επίσης, έχει ένα βιτριολικό, μαύρο χιούμορ το οποίο μου αρέσει πολύ, μου πάει και το καταλαβαίνω καλά. Και σε πολλά μυθιστορήματά του έχει ως κεντρικό θέμα το ζήτημα του “ξένου”.

Τι σημαίνει ξένος σε μία χώρα ή τι σημαίνει αποξενώνομαι “νιώθω ξένος από κάτι”. Το έχω βιώσει προσωπικά, ίσως λόγω της μεικτής καταγωγής μου. Ο πατέρας μου είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής και βρέθηκε στην Ελλάδα καρμικά ή από τύχη, δεν έχει σημασία. Βιώνω λοιπόν αυτό το θέμα της ξενικότητας. Οπότε, η τριλογία “Χίμαιρα - Λιάπκιν – Γιούγκερμαν” για μένα σημαίνει αρκετά σε σχέση με τη διερεύνηση της αφομοίωσης του ξένου ή μη στον τόπο που πάει να ζήσει».

Στα τέσσερα χρόνια που παίχτηκε η παράσταση την παρακολούθησαν πάνω από 100.000 θεατές και τιμήθηκε με όλα τα βασικά βραβεία κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα», η Αλεξάνδρα Αϊδίνη έλαβε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για το ρόλο της Μαρίνας Μπαρέ και ο Δημήτρης Τάρλοου το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν».

Τώρα, πώς θα διαχειριστεί ο Τάρλοου το εγχείρημα της ψηφιακής μεταφοράς; Έξι κάμερες υψηλής ευκρίνειας, κίνηση της μηχανής πάνω στη σκηνή, γερανός και πολλά ακόμα, θα συμβάλλουν σε νέα οπτική και εμπειρία για τους θεατές!

Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας παθιασμένης με την ελληνική κλασική παιδεία Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Συντελεστές

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κίνηση – Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας

Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη, Δήμητρα Κουτσοκώστα, Ελένη Μιχαηλίδου

Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Βοηθός χορογράφου: Κορίνα Κόκκαλη

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Διανομή: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Μοθωναίος, Σοφία Σεϊρλή, Ειρήνη Φαναριώτη, Αναστασία Γιαννιώτη, Ειρήνη Μπρουλιδάκη, Μυρτώ Μπρουλιδάκη, Μανιώ Τάρλοου, Ράσμη Τσόπελα, Δημήτρης Τάρλοου

Διάρκεια: 150 λεπτά

Real Time Live streaming: https://poreiatheatre.com/plays/h-megalh-ximaira/

Κυριακή 13/12, Κυριακή 20/12 και το Σάββατο 26/12, 20:00