«Όχι» στον ιό της παραπληροφόρησης για την χρήση μάσκας. Όχημα ενημέρωσης των πολιτών δεν πρέπει να είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι επίσημες πηγές και οι αρμόδιοι φορείς. Οι πολίτες χρειάζονται τεκμηριωμένη ενημέρωση βάσει επιστημονικών δεδομένων και όχι φήμες ή εικασίες, όπως αυτές που διακινούνται τα τελευταία 24ωρα, σημειώνει μέσω του liberal.gr o Παναγιώτης Γαργαλιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Λοιμωξιολόγων Ελλάδας.
Σχολιάζοντας την για την προσπάθεια δαινομοποίησης της μάσκας που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, στέλνει το μήνυμα ότι η χρήση της είναι ασφαλής για όλους, ακόμη και για τα παιδιά, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς και τις επιστημονικές οργανώσεις. Όσο για την αναγκαιότητά της, αυτή κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη, καθώς, όπως λέει, ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού έχει ξεπεράσει το 1 και με βάση μάλιστα τα σημερινά δεδομένα κυμαίνεται στο 1,3.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
- Κε Γαργαλιάνε, η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται στα 200 και πλέον κρούσματα την ημέρα, με τις συμπεριφορές που ακολουθούμε τελευταία. Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα άνοδο των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα; Η επιστροφή των εκδρομέων, το άνοιγμα των σχολείων ή τι άλλο;
Πράγματι, η μαζική επιστροφή των εκδρομέων από παραθεριστικές περιοχές υψηλού κινδύνου, η συνέχιση της μη τήρησης των μέτρων προστασίας, η μη σωστή εφαρμογή της μάσκας και η συνέχιση των συναθροίσεων -παρά τις απαγορεύσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν πάντα να ελέγχονται, είναι όλοι τους παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν τη μετάδοση του ιού, ανατρέποντας τα σημερινά δεδομένα.
Φυσικά υπάρχουν και οι κίνδυνοι στις κλειστές δομές υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα γηροκομεία και οι νοσηλευτικές μονάδες, όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και η μεταδοτικότητα στους συγκεκριμένους χώρους είναι αυξημένη. Δεν έχει σταθμιστεί ξεχωριστά για τις δομές αυτές ο δείκτης μεταδοτικότητας που σήμερα ξεπερνά το 1 και εκτιμάται στο 1,3. Εντούτοις, η μεταδοτικότητα στις δομές αυτές είναι αυξημένη, σε σύγκριση με τους λοιπούς χώρους όπως έχει καταγραφεί από σειρά μελετών. Ήδη το έχουμε δει και στη χώρα μας σε τρεις δομές όπου έχει υπάρξει πρόβλημα και μάλιστα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Για το λόγο αυτό εξάλλου, έχουμε προβλέψει μέσω της Επιτροπής, ότι οι εργαζόμενοι θα ελέγχονται με μοριακό τεστ όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ενώ οι τρόφιμοι θα ελέγχονται ανά τακτά διαστήματα.
Όσο για τα σχολεία, σίγουρα μας φοβίζει το ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς του ιού. Όμως τα παιδιά κάτω των 18 ετών και πολύ περισσότερα τα παιδιά κάτω των 10 ετών, δεν μεταδίδουν το ίδιο εύκολα τον ιό όπως οι ενήλικες - σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα δεδομένα. Και με τα μέτρα που συζητάμε, με τις μάσκες, τα διαφορετικά διαλείμματα των τάξεων για να μην αναμειγνύονται τα παιδιά, αλλά και την εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών, εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Βέβαια όλα αυτά, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα. Αν διαπιστώσουμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε θα επανεξετάσουμε το ζήτημα.
- Η χρήση μάσκας από τα παιδιά, πόσο εύκολη είναι;
Υπάρχει εμπειρία από τις άλλες χώρες -κυρίως τις Ασιατικές- και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Τα παιδιά το συνηθίζουν εύκολα και με τη σωστή καθοδήγηση και των εκπαιδευτικών, καταλαβαίνουν και επιπλέον, δεν φοβούνται. Βέβαια για όλα αυτά θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση, με αφίσες, βίντεο και σωστή ενημέρωση των εκπαιδευτικών.
Πιο πολύ φοβάμαι τους εφήβους, που έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου φήμες και διάφορες αμφιλεγόμενες αναρτήσεις μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση και λάθος χρήση της μάσκας η οποία αποτελεί προστατευτικό μέσο.
- Πράγματι, τα τελευταία 24ωρα, αναπτύσσεται μια έντονη συνωμοσιολογία μαζί με την αμφισβήτηση της χρήσης μάσκας στα παιδιά από τους γονείς. Τι τους απαντάτε;
Έχουν ήδη απαντήσει οι ενδεδειγμένοι οργανισμοί, όπως το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, αλλά και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, ότι η χρήση μάσκας δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους χρήστες της, βάσει επιστημονικών δεδομένων. Η παραπληροφόρηση είναι πάρα πολύ έντονη. Όχημα ενημέρωσης των πολιτών δεν πρέπει να είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι επίσημες πηγές και οι αρμόδιοι φορείς. Οι πολίτες χρειάζονται τεκμηριωμένη ενημέρωση βάσει επιστημονικών δεδομένων και όχι φήμες ή εικασίες, όπως αυτές που διακινούνται τα τελευταία 24ωρα. Είναι πολύ σημαντικό, αυτή η ενημέρωση να φτάσει στους πολίτες. Έτσι μόνο θα προστατευτούμε όλοι μας.
Βέβαια για τις εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή συζητά αυτές τις ημέρες ποιά παιδιά δεν θα πάνε στο σχολείο, όπως για παράδειγμα τα παιδιά που έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών και δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί.
- Η ίδια συζήτηση κάνει αντιπαραβολή των αρχικών συστάσεων στην πρώτη φάση της πανδημίας -με καραντίνα- για μη χρήση μάσκας λόγω κινδύνων, έναντι της σημερινής επιλογής για χρήση μάσκας παντού και από όλους. Τι άλλαξε τώρα;
Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση. Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Να καλύπτεται η μύτη και το στόμα, να μην την πιάνουμε στην εξωτερική της επιφάνεια, άρα να μην ανεβοκατεβαίνει στη μύτη και στο στόμα, μόλις βγαίνει να πετιέται στον κάδο ή να πλένεται. Και για αυτό θα υπάρξει εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, ώστε να πάμε σχολείο με μάσκες και να τηρείται η ορθή χρήση τους. Και αυτό θα γίνει με αφίσες, βίντεο, εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και με κάθε άλλο μέσο διαθέτουμε, προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί σωστά.
* Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος είναι πρόεδρος της Ένωσης Λοιμωξιολόγων Ελλάδας