Εν έτει 2021 υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που δουλεύουν εξ’ αποστάσεως για την παραγωγή λογισμικού, δημιουργία sites ή πολλές άλλες διαφορετικές υπηρεσίες. Με δεδομένο ότι για αυτούς μικρή σημασία έχει το «που μένουν» ή το «που βρίσκονται» όταν προσφέρουν την υπηρεσία αυτή, πολλοί εξ’ αυτών μεταναστεύουν τακτικά ή έστω ταξιδεύουν πολύ και δεν διαμένουν σταθερά σε ένα σημείο του πλανήτη. Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται «digital nomads», ή αλλιώς ψηφιακοί μετανάστες, μιας και το «γραφείο τους είναι ένας... υπολογιστής.
Έχει και η Ελλάδα πολλές χιλιάδες κατοίκους που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες σε εταιρείες του εξωτερικού, οπότε το θέμα αφορά και πολλούς ανθρώπους στην πατρίδα μας, που συνθέτουν μία νέα κοινωνική ομάδα, άγνωστη στους πολλούς.
Πριν λίγο καιρό δημοσιεύτηκε η νεώτερη έρευνα της ιδιωτική εταιρείας Circleloop, που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών προς όσους είναι digital nomads και κατέταξε τις χώρες με βάση την ελκυστικότητά τους για να ζει κάποιο μέλος αυτής της κοινωνικής ομάδας.
Οι παράμετροι που έχουν σημασία για έναν «ψηφιακό μετανάστη»
Η έρευνα κατέταξε τις χώρες με βάση την απόδοσή τους στις παρακάτω κατηγορίες:
- Ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ
- Ταχύτητα σύνδεσης του ίντερνετ στο κινητό
- Κόστος σύνδεσης στο ίντερνετ
- Μηνιαίο ενοίκιο
- Δείκτης Ευτυχίας
- Ποσοστό μεταναστών στη χώρα
- Αριθμός αναζητήσεων θέσεων εργασίας εξ’ αποστάσεως
Η Ελλάδα στην 50η θέση, η Ρουμανία στην 3η
Η λίστα αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και αποτελεί στην ουσία μία «ακτινογραφία» 85 χωρών του πολιτισμένου κόσμου. Πρώτη χώρα (πιο ελκυστική για «ψηφιακούς μετανάστες») είναι ο Καναδάς, δεύτερη η Μεγάλη Βρετανία και τρίτη η... Ρουμανία, στοιχείο που δείχνει την τεράστια πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα αυτή που για πολλούς μη γνωρίζοντες Έλληνες είναι στο μυαλό τους ακόμη «φτωχή», ενώ στην πράξη σε αρκετά θέματα της οικονομίας μας έχει περάσει κατά πολύ. Ενδεικτικά, η Γερμανία βρίσκεται στη 10η θέση, ενώ οι άλλες δύο χώρες των Βαλκανίων, Σερβία και Βουλγαρία βρίσκονται στην 61η και 62η θέση αντίστοιχα...
Ταχύτητα σύνδεσης στο Ίντερνετ (Mbps)
Ρουμανία: 188,55
Γερμανία: 120,13
Ελλάδα: 31,89
Σερβία: 68,90
Βουλγαρία: 67,44
(Η Ρουμανία έχει την τρίτη μεγαλύτερη ταχύτητα στον κόσμο, πρώτη στην Ευρώπη)
Ταχύτητα σύνδεσης του ίντερνετ στο κινητό (Mbps)
Ρουμανία: 41,48
Γερμανία: 49,67
Ελλάδα: 41,16
Σερβία: 48,44
Βουλγαρία: 77,30
Εδώ την έκπληξη κάνει η Βουλγαρία, διαφορετικά οι υπόλοιπες χώρες έχουν περίπου την ίδια ταχύτητα.
Κόστος σύνδεσης στο ίντερνετ (Δολάρια / μήνα για γραμμή σταθερού γρήγορου ίντερνετ)
Ρουμανία: 8,15
Γερμανία: 28,74
Ελλάδα: 40,56
Σερβία: 17,02
Βουλγαρία: 15,93
Η Ρουμανία είναι η τρίτη πιο φθηνή χώρα στον κόσμο στο κόστος του γρήγορου σταθερού ίντερνετ, μετά την Ουκρανία και τη Ρωσία, με τη διαφορά ότι σε αυτές τις δύο χώρες η ταχύτητα είναι το 1/3 από αυτή της Ρουμανίας.
Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ίντερνετ από όλες, με μεγάλη διαφορά. Όπως έχω ξαναγράψει, στο θέμα του κόστους κινητής τηλεφωνίας, ταχύτητας και κόστους ίντερνετ στην Ελλάδα οι εταιρείες απλώς... μας δουλεύουν.
Μηνιαίο ενοίκιο (Δολάρια / μήνα για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου)
Ρουμανία: 349
Γερμανία: 886
Ελλάδα: 402
Σερβία: 309
Βουλγαρία: 314
Με εξαίρεση την πανάκριβη Γερμανία, οι άλλες χώρες είναι πιο φθηνές. (Προσωπικά θεωρώ ότι τα στοιχεία για τη Ρουμανία δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή της κατάσταση με τις ακριβότερες τιμές, αλλά η εικόνα είναι περίπου αυτή.
Δείκτης Ευτυχίας (/10)
Ρουμανία: 6,12
Γερμανία: 7,08
Ελλάδα: 5,52
Σερβία: 5,78
Βουλγαρία: 5,10
Στη Γερμανία οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι. Ακολουθεί η Ρουμανία και μετά Σερβία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Ο δείκτης αυτός συνδέεται άμεσα και με το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, αλλά και με πολλές ακόμη παραμέτρους.
Ποσοστό μεταναστών στη χώρα (%)
Ρουμανία: 2,4
Γερμανία: 15,7
Ελλάδα: 11,6
Σερβία: 9,4
Βουλγαρία: 2,4
Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι μετανάστες είναι κυρίως ξένοι που έχουν επιχειρήσεις εκεί.
Αριθμός αναζητήσεων θέσεων εργασίας εξ’ αποστάσεως στη χώρα αυτή (κατ’ έτος)
Ρουμανία: 10.980
Γερμανία: 12.720
Ελλάδα: 4.340
Σερβία: 3.020
Βουλγαρία: 2.000
Γερμανία και Ρουμανία περίπου συμβαδίζουν ως αγορές, με τις άλλες τρεις χώρες να είναι αρκετά πιο πίσω.
Τελικό σκόρ:
Ρουμανία: 62,28
Γερμανία: 60,00
Ελλάδα: 49,92
Σερβία: 43,97
Βουλγαρία: 43,62
(Αν στην παραπάνω ανάλυση υπήρχε και η παράμετρος της φορολογίας, τότε η Ρουμανία θα ήταν μακράν η πιο ελκυστική χώρα, με τη χαμηλότερη φορολογία από όλες τις υπόλοιπες, ως και 1% επί του τζίρου, όταν έχει έναν υπάλληλο, ακόμη και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της εταιρείας).
Ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και ας περάσουμε στα έργα!
Αν κάποιος διαβάσει στην Ελλάδα άρθρα για θέματα υποδομών ίντερνετ, φορολογίας και συνθηκών ζωής, σε 8 από τα 10 θα νομίσει πως η χώρα μας είναι ένας τόπος όπου γίνονται τεράστιες επενδύσεις και η φορολογία έχει πλέον πέσει πάρα πολύ, ότι οι ξένοι παρακαλούν να μετακομίσουν εδώ κλπ. Μέχρι τώρα όλα αυτά δεν φαίνεται να τα καταλαβαίνουν οι ξένοι, που συνεχίζουν να μας αξιολογούν ως μη φιλικούς για επενδύσεις, πολύ πίσω σε θέματα υποδομών και προσφοράς ανταγωνιστικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Οι περισσότεροι από τους πολίτες φαίνεται να έχουν πειστεί ότι «ο ήλιος βγαίνει από τη δύση» και σχεδόν απολαμβάνουν τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, όντες εχθρικοί στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Όμως τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια οικονομία θα ψηφιοποιηθεί ακόμη περισσότερο, με δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χάνονται και να δημιουργούνται νέες, κυρίως σε κλάδους του προγραμματισμού.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να κάνει σοβαρά βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, με την εξαιρετική δουλειά του υπουργού κ. Πιερακάκη. Το θέμα πλέον είναι να περάσουμε και σε αλλαγή των υποδομών και με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε επίπεδο. Ώρα να αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και να περάσουμε στα έργα!
Οι Ρουμάνοι το πέτυχαν. Μπορούμε και εμείς!
Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης