Τελικά πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς ή όχι;
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, έχοντας πιστέψει τις προ Brexit-Δημοψηφίσματος δηλώσεις του (τότε πρωθυπουργού) Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Μ. Βρετανία θα εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αμέσως μετά το Δημοψήφισμα (στο βαθμό που αυτό ήταν η βούληση της πλειοψηφίας τον Ιούνιο του 2016), εκτιμήσαμε ότι η βρετανική οικονομία θα «φρενάρει».
Αυτό δεν συνέβη, κυρίως επειδή χρειάστηκαν 3,5 χρόνια και άλλοι δύο πρωθυπουργοί (Τερέζα Μέι και Μπόρις Τζόνσον) για να φύγουμε από την Ε.Ε.!!! Στο διάστημα αυτό, και παρά το ότι η Τράπεζα της Αγγλίας στήριξε την βρετανική οικονομία με επείγουσα μείωση του επιτοκίου και επιπλέον Ποσοτική Χαλάρωση, πληθώρα πολιτικών από το κόμμα του Μπόρις δήλωνε ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς (εννοώντας τους οικονομολόγους).
Τώρα που το coronavirus επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς και η ανησυχία του κόσμου είναι έκδηλη, ο Μπόρις Τζόνσον δεν εκφράστηκε με αρνητικό τρόπο στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής σε μία κίνηση-«άμυνα» ενάντια στις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του ιού.
Μάλιστα, ο Μπόρις προέτρεψε (και) τον νέο υπουργό Οικονομικών, να βοηθήσει δημοσιονομικά την αντιμετώπιση του ιού με 30 δισ. στερλίνες μέσω, βέβαια, αυξημένου δανεισμού από τις χρηματοοικονομικές αγορές.
Εκείνο όμως που παραξενεύει τους πάντες είναι η «χαλαρότητα» (ανευθυνότητα;) με την οποία αντιμετωπίζει τις κοινωνικές επιπτώσεις του ιού ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Όπου βρεθεί, και όπου σταθεί, ο Μπόρις επαναλαμβάνει ότι ακολουθεί «κατά γράμμα» τις συμβουλές των ειδικών επιδημιολόγων.
Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι, στο μυαλό του Μπόρις, οι επιδημιολόγοι ξέρουν το γνωστικό τους αντικείμενο πολύ καλύτερα από την γνώση και το κύρος που διαθέτουν στα οικονομικά οι οικονομολόγοι!
Με βάση λοιπόν τις συμβουλές των δικών του ειδικών, και παρά το γεγονός ότι οι φωνές άλλων ειδικών πληθαίνουν ενάντια στην «χαλαρότητα», η κυβέρνηση του Μπόρις (α) δεν κλείνει σχολεία, (β) δεν δίνει εντολή οι αθλητικές εκδηλώσεις/ποδοσφαιρικοί αγώνες να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, και (γ) δεν «τεστάρει» όσους προσγειώνονται στα βρετανικά αεροδρόμια προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν είναι φορείς (ή όχι) του ιού.
Δηλαδή, ο Μπόρις, και οι ειδικοί του, προφανώς γνωρίζουν καλύτερα από την λοιπή υφήλιο, όπως για παράδειγμα τον Ιρλανδό πρωθυπουργό (και τους δικούς του ειδικούς) που μόλις ανακοίνωσαν λουκέτο, έστω και προσωρινό, στα εκεί σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κολέγια.
Και η «κανονικότητα» του Μπόρις συνεχίζεται, με εμάς τους διδάσκοντες στα Βρετανικά Πανεπιστήμια να βλέπουμε φοιτητές και φοιτήτριες (κυρίως από την Κίνα) να κυκλοφορούνε με «χειρουγικές/ιατρικές μάσκες», τόσο στους διαδρόμους έξω από τα γραφεία μας, όσο και μέσα στα Αμφιθέατρα (σε ώρα διάλεξης).
«Μάσκες», τις οποίες προφανώς και και έχουν προμηθευτεί κάπου αλλού αφού, τα βρετανικά φαρμακεία, δεν διαθέτουν ούτε για «δείγμα». Ο εκδότης του Ιατρικού περιοδικού Lancet δήλωσε ότι ο Μπόρις και ο υπουργός Υγείας Matt Hancock παίζουν ρουλέτα στην πλάτη μας σε σχέση με την πανδημία.
Δεν είμαι ειδικός σε θέματα ιατρικά ή, την ρουλέτα, αλλά δεν βλέπω την όλη κατάσταση να έχει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αίσιο τέλος...