Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
«Υπεύθυνος των ακαδημιών του Άγιαξ αναλαμβάνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική», έγραψε προχθές γνωστό σατιρικό σάιτ αλλά όπως συμβαίνει συνήθως με τη σάτιρα είναι επιτυχημένη όταν έχει κάποια δόση αλήθειας. Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου του Άγιαξ θεωρούνται οι καλύτερες του κόσμου και είναι αυτές που τροφοδοτούν τις ομάδες με τα αστέρια του ποδοσφαίρου. Κάπως έτσι λειτούργησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης για το πολιτικό σύστημα τα δέκα χρόνια της μεγάλης πολιτικής του ακμής αφού το περιθωριακό του κομματίδιο τροφοδότησε την κεντρική πολιτική σκηνή με πολιτικούς που πρωταγωνιστούν σήμερα σε αυτή.
Από τις Νομαρχιακές Εκλογές του 2002, όταν ο ΛΑΟΣ (ιδρ. 2002) κατέβηκε για πρώτη φορά σε εκλογές ως αντίδραση στον τότε υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Τζαννετάκο για όσα έλεγε ο δεύτερος για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες και ο συνδυασμός του «Με Καθαρή Καρδιά» απέσπασε το 16% των ψήφων (περισσότερες από 220000 ψήφους) μέχρι το 2010 που ψήφισε το μνημόνιο και στη συνέχεια μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης όρισε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ταυτότητα ολόκληρου του χώρου που εκτείνεται από τα δεξιά της δεξιάς μέχρι τη Χρυσή Αυγή.
Η ταυτότητα του χώρου αυτού σήμερα περιγράφεται με τον τρόπο που την όρισε ο ΛΑΟΣ στο πρόγραμμά του όταν δήλωνε ότι «ιδρύθηκε για να προστατέψει τη χώρα από τον αφελληνισμό και την αποδυνάμωση της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων ως ένα κόμμα ελληνοκεντρικό, που προτάσσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ελληνικού λαού, και του έθνους, διαπνέεται από τον ελληνικό πολιτισμό, το ελληνικό πνεύμα και τις ελληνικές αξίες στη χάραξη και εφαρμογή της πολιτικής».
Φυσικά ήταν κατά της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ενώ είχε σκληρά αντιμεταναστευτικές θέσεις.
Με τον τρόπο που το διατύπωσε το 2002 ο ΛΑΟΣ πολιτεύονται ακόμα όλα τα κομματίδια στα δεξιά της Δεξιάς.
Μπορεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης να ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό πολιτική όμως το κόμμα του κατάφερε να συγκεντρώσει κοντά στις 70.000 ψήφους; Είναι λίγες; Σίγουρα είναι περισσότερες από τις ψήφους που πήραν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη και να σημειώσουμε ότι αντίθετα από τους κ.κ. Καμμένο και Κρανιδιώτη ο κ. Γ. Καρατζαφέρης δεν είχε κατέβει στις εκλογές του 2015. Βέβαια, παρενέβαινε στα πράγματα μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής οπότε εδώ χωράει κι ένα σχόλιο για την εμβέλεια των διαφόρων μέσων στην πολιτική επικοινωνία και την πρωτοκαθεδρία που διατηρεί στα κοινά άνω των 60 η τηλεόραση.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές είπε μεταξύ άλλων ότι φιλοδοξία του είναι η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση να συμπιεστούν σε βαθμό που να μην μπουν στη Βουλή ενώ επεσήμανε ότι η πατριωτική μετριοπάθεια που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία συνέτεινε στην συμπίεση της Χρυσής Αυγής.
Με δεδομένη την ταυτότητα της άκρας δεξιάς όπως την αναλύσαμε παραπάνω πώς θα καταφέρει η Νέα Δημοκρατία για την οποία μάλιστα 64 διακεκριμένοι συμπολίτες μας υπέγραψαν ότι εκφράζει το προοδευτικό σήμερα, να συμπιέσει ακόμα περισσότερο την άκρα δεξιά;
Οι επόμενες πέντε εβδομάδες θα είναι ενδιαφέρουσες.
Αφορμή για την ανάλυση αυτή ήταν οι παρατηρήσεις που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ ο δημοσιογράφος Γιώργος Τερζής αναλύοντας τα εκλογικά αποτελέσματα. Όποιος ενδιαφέρονται μπορεί να δει τα σχετικά τουίτ εδώ.