Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν λόγους να σηκώσουν το λάβαρο της επανάστασης και να δηλώσουν «ευρωομόλογο ή θάνατος». Εμείς ναι μεν πιστεύουμε στο ευρωομόλογο, αλλά έχουμε άλλες προτεραιότητες. Δεν θα γίνουμε κυνικοί για να πούμε ότι η τουριστική μας βιομηχανία είναι ανταγωνίστρια με τις αντίστοιχες άλλων μεσογειακών χωρών. Θα πούμε όμως ότι η Ελλάδα έχει άλλες δυνατότητες, αλλά και έναν μόνιμο βραχνά στα ανατολικά της σύνορα.
Να είμαστε ρεαλιστές! Οι Γερμανοί δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο θέμα του ευρωομολόγου και στον βαθμό που επιθυμούν οι χώρες του Νότου. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα είναι περισσότερο στα μέτρα της Γερμανίας. Ίσως αυτό να μην ικανοποιήσει τους πάντες και να «αναγκάσει» κάποιους να επιλέξουν τον δρόμο της Μεγάλης Βρετανίας. Η Ελλάδα, πάντως, δεν έχει κοινά συμφέροντα με την Ισπανία και την Ιταλία σε τέτοιον βαθμό που να ακολουθήσει τυφλά τις όποιες επιλογές τους. Το συμφέρον της χώρας μας είναι να παραμείνει η ΕΕ ισχυρή. Ο μόνος λόγος που μπορεί να μας οδηγήσει σε περιπέτειες είναι να μας παρασύρουν τα … ρεύματα της Ιστορίας. Να επιμείνει, δηλαδή, η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας σε μαξιμαλιστικές θέσεις και να εξαναγκάσει ακόμη και τους συμβιβαστικούς Γάλλους σε μία βίαιη αντίδραση. Εκεί οι ισορροπίες αλλάζουν…
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται με γνώμονα ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικών που καλούνται να θωρακίσουν την χώρα απέναντι στα πολυεπίπεδα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η πολιτική δεν είναι συναίσθημα, αλλά μια ψυχρή υπολογιστική των αναγκών και των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε μία δεδομένη στιγμή για να εξυπηρετηθούν αυτές ακριβώς οι ανάγκες.
Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η δική μας κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Όταν περάσει ο κορονοϊός και κάνουμε και τον απολογισμό των ζημιών στην Οικονομία, τότε στα πρωτοσέλιδα του Τύπου θα υπάρχει και πάλι η Τουρκία! Κι αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και καλείται να διαχειριστεί η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα ελληνοτουρκικά θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο. Είναι θέμα χρόνου και μόνο.
Η χώρα, λοιπόν, έχει πόλεμο σε πολλά μέτωπα και με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και να κάνουμε τις επιλογές μας. Ο κορονοϊός είναι μία παρένθεση που έθεσε σε αναστολή μια σειρά σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή μας. Η χώρα χρειάζεται να κτίσει σε συμμαχίες για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα της εμφανιστούν. Η δουλειά αυτή ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της νέας διακυβέρνησης και συνεχίζεται! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μία από τις χώρες που έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια σε υγειονομικό υλικό ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μάλιστα χωρίς να κάνουμε σχετικό αίτημα. Σε αυτές τις συμμαχίες πρέπει να επιμείνουμε. Κι αν είναι δυνατόν να τις διευρύνουμε. Το ευρωομόλογο, λοιπόν, θα είναι θετικό για την ενότητα της Ευρώπης, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί τον κεντρικό άξονα της δικής μας πολιτικής.
Θανάσης Μαυρίδης