Το πώς και το γιατί, το Ισραήλ κατάφερε να αγοράσει έναν τόσο μεγάλο και δυσανάλογο σε σχέση με τον πληθυσμό του αριθμό εμβολίων και κατάφερε τόσο γρήγορα να καλύψει εμβολιαστικά τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, απασχολεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, το 76% των πολιτών του Ισραήλ άνω των 80 ετών, το 81% των πολιτών από 70-79, το 63% των πολιτών από 60-69, το 34% των πολιτών από 50-59, το 20% των πολιτών από 40-49, το 11% των πολιτών από 30-39, το 6% των νέων από 20-29 και το 2% των νέων από 16-19, έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου.
Πως τα κατάφερε το Ισραήλ; Ορισμένοι εκτιμούν, ότι η επιτυχία οφείλεται στη πειθαρχία των Ισραηλινών. Άλλοι εκτιμούν, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η στρατιωτική υποδομή της χώρας και το ετοιμοπόλεμο του κρατικού μηχανισμού. Κι άλλοι πιστεύουν, ότι αφού η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κράτους του Ισραήλ, η επιτυχής αντιμετώπιση του κεφαλαίου «εμβόλιο», ήταν αναμενόμενη και δεδομένη από τη αρχή.
Το Ισραήλ, έχει επάρκεια εμβολίων, καθώς είχε υπογράψει από τον Ιούνιο συμφωνία με την Moderna, ενώ με την Pfizer ήρθε σε συμφωνία μόλις το Νοέμβριο. Πως όμως κατάφερε να προμηθευτεί τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων από την Pfizer; Δύο είναι οι λόγοι.
Ο πρώτος είναι η πληρωμή ενός premium για το εμβόλιο της Pfizer, που σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται ανάμεσα στο 100% με 200% της τιμής του.
Και ο δεύτερος λόγος είναι η υπογραφής μιας συμπληρωματικής συμφωνίας ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και στην Pfizer, η οποία αφορά τα δεδομένα του εμβολιασμού. Έτσι οι εμβολιαστικές αρχές του Ισραήλ θα παρέχουν στην Pfizer, μια σειρά από δεδομένα και στατιστικά, σχετικά τις παρενέργειες, την αποτελεσματικότητα, τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία αντισωμάτων, κατά ηλικιακές ομάδες, κατά φύλο, κατά υποκείμενα νοσήματα κλπ. Το Ισραήλ, επέλεξε να λειτουργήσει σαν ένα μεγάλο εργαστήριο, σε πραγματικές συνθήκες, προς όφελος της παγκόσμιας εμβολιαστικής προσπάθειας. Και ανταμείφθηκε γι’ αυτό.
Όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία, μόλις το 50% των πολιτών είχε εκφράσει την επιθυμία να εμβολιαστεί. Και η κυβέρνηση του Ισραήλ, είχε να αντιμετωπίσει ένα σκληρό αντι-Covid μέτωπο τόσο στις συναγωγές, όσο και στα τζαμιά και στους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς. Με την εφαρμογή σκληρών και αυστηρών lockdown και την χρήση έξυπνων και επίμονων επικοινωνιακών στρατηγικών, η κυβέρνηση κέρδισε και αυτήν την μάχη.
Και όταν έφτασε η στιγμή της εφαρμογής του εμβολιαστικού προγραμματισμού μίλησαν δυο βασικές έννοιες που χαρακτηρίζουν το Ισραήλ. Η έννοια των Logistics και η έννοια του Digitalization. Δηλαδή το σύστημα της αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων και η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας.
Το Ισραήλ έδωσε για μια ακόμα φορά στην ιστορία του, μια μάχη για την επιβίωση του. Και εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι νίκησε και αυτή τη φορά.