Το όλο ζήτημα θυμίζει το «καλώς ήρθε το δολάριο» ή στην προκειμένη περίπτωση, η βρετανική λίρα.
Και τούτο επειδή, η Μεγάλη Βρετανία προχωρά τάχιστα με τους εμβολιασμούς και έως σήμερα, άνω του 50% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου. Εκτίμηση αποτελεί ότι οι άνω των 18 ετών θα έχουν, και αυτοί, λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τον Ιούλιο.
Σαν αποτέλεσμα, οι «προστατευμένοι» σε μεγάλο βαθμό από τον ιό Βρετανοί αποτελούν «μήλο της έριδος» για Ελλάδα και άλλες τουριστικές χώρες, ωστόσο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη απ' ότι φαίνεται.
Καταρχήν, κανείς Βρετανός δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός Βρετανίας, μέχρι τις 17 Μαΐου. Θεωρητικά, η απαγόρευση ισχύει μέχρι τα τέλη Ιουνίου με το πρόστιμο να φτάνει τις 5 χιλιάδες λίρες. Στην πράξη, η ημερομηνία σταθμός είναι η 17η Μαΐου.
Και τούτο επειδή εντός της βρετανικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον ακόλουθο προγραμματισμό για το διάστημα από τις 17 Μαΐου και μετά: Να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα κατατάσσει τις χώρες στο «πράσινο», το «πορτοκαλί" και το «κόκκινο στρατόπεδο».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν θα επιστρέφουν με το καλό στο «νησί» οι Βρετανοί από το «πράσινο στρατόπεδο», δεν θα υποχρεούνται να υποβληθούν σε δεκαήμερη καραντίνα.
Οι χώρες στο «πράσινο στρατόπεδο» θα περιλαμβάνουν αυτές οι οποίες έχουν προχωρήσει τάχιστα στους εμβολιασμούς, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Πιθανότατα και την Ελλάδα για την οποία σίγουρα «πιέζουν» οι ταξιδιωτικοί πράκτορες».
Στον αντίποδα, όσοι θα επιστρέφουν από το «πορτοκαλί στρατόπεδο», θα υποχρεούνται σε δεκαήμερη καραντίνα, ενώ το «κόκκινο στρατόπεδο» θα είναι...άβατο. Σε αυτό θα ενταχθεί σχεδόν σίγουρα η Βραζιλία.
Έχοντας ζήσει 28 έτη στη Μεγάλη Βρετανία γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Βρετανοί «κλείνουν» τις διακοπές τους μέχρι και...ένα έτος προτού ταξιδέψουν. Αυτό, θεωρητικά, λειτουργεί ενάντια στην λογική «πάμε Ελλάδα».
Αλλά η δίψα για «ήλιο και θάλασσα» μετά από ένα χρόνο lockdown είναι τόσο μεγάλη ώστε προβλέπω «κύματα» Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.
Αρκεί η Ελλάδα να αποδεχθεί ένα απλό «πιστοποιητικό εμβολιασμού» το οποίο και θα χορηγεί, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, το Βρετανικό Σύστημα Υγείας στους Βρετανούς ταξιδιώτες.
Το «διαβατήριο εμβολιασμού» δείχνει πιο πολύπλοκη υπόθεση για να λειτουργήσει.
Και επειδή το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» θα ισχύει για όσους έχουν λάβει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, αυτό σημαίνει ότι θα αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Με άλλα λόγια οι Βρετανοί που θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα δεν θα έχουν καμία σχέση με εκείνους των προηγούμενων ετών. Εισοδηματικά, θα είναι κάτι πολύ καλύτερο από απλό “budget tourism".
Ο Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του ερευνητικού τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool