«Όποιος κλείνει το μάτι και υπονοεί ότι «κάτι μπορεί να γίνει», πολύ απλά βοηθάει στην αποθράσυνση αντιδημοκρατικών δυνάμεων», τονίζει η Νάντια Γιαννακοπούλου για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα Κουφοντίνα.
Του καταλογίζει μεγάλη πολιτική ευθύνη για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το ζήτημα, καθώς «υιοθέτησε τη ρητορική και την επιχειρηματολογία της συνηγόρου του κατάδικου δολοφόνου, διευρύνοντας το ακροατήριο» και μιλά για δυνάμεις στο εσωτερικό του, που θέλουν να έχουν διαύλους επικοινωνίας μ' αυτό το κοινό, όπως και δυνάμεις που θεωρούν τον Δ. Κουφοντίνα περίπου παραπλανημένο λαϊκό αγωνιστή.
Χαρακτηρίζει επίσης πρωτοφανή και προκλητική την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου δικαστές- συνδικαλιστές ζητούσαν αυτοακύρωση του ρόλου της Δικαιοσύνης και να παρεμβαίνει η Εκτελεστική Εξουσία στον χώρο που μόνο αυτοί είναι υπεύθυνοι με βάση το Σύνταγμα. «Προσωπικά θεωρώ ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους ανέβηκε τόσο το θέμα», σημειώνει η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Πώς σχολιάζετε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πολιτική κάλυψη που παρείχε στην υπόθεση Κουφοντίνα, παρ' ότι αυτή αφορά αμιγώς την Δικαιοσύνη;
O ΣΥΡΙΖΑ φέρει μεγάλη πολιτική ευθύνη για την στάση που κράτησε, πολιτικοποιώντας το θέμα και παρουσιάζοντάς το ως δήθεν θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ουσιαστικά υιοθέτησε τη ρητορική και την επιχειρηματολογία της συνηγόρου του κατάδικου δολοφόνου, διευρύνοντας το ακροατήριο. Εάν είχε μια «φυσιολογική» στάση το Κόμμα που σήμερα αποτελεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση στη χώρα μας, το θέμα θα απασχολούσε τον στενό κύκλο των φανατικών υποστηρικτών του εκτελεστή της 17 Νοέμβρη και μόνο. Το Κόμμα αυτό είχε χρέος και όφειλε να γνωρίζει, ότι στις Δημοκρατίες γι' αυτά τα θέματα αποφασίζει η Δικαιοσύνη και μόνο, και επομένως να μην αφήνει να αιωρείται η αντίληψη ότι υπάρχει δυνατότητα πολιτικής λύσης. Είναι φανερό, ότι υπάρχουν φωνές, υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό του, που θέλουν να έχουν διαύλους επικοινωνίας μ' αυτό το κοινό, όπως και δυνάμεις που θεωρούν τον Δ. Κουφοντίνα περίπου παραπλανημένο λαϊκό αγωνιστή. Σειρά πρώην και τωρινών δηλώσεων στελεχών του αυτό αποδεικνύει. Τώρα πως συμβιβάζεται αυτό με την διακηρυγμένη θέση του ότι θέλει τάχα να κάνει μια στροφή προς το Κέντρο, μόνο ο Α. Τσίπρας γνωρίζει.
- Την κάλυψη αυτή δεν ήταν φυσιολογικό να επιχειρήσει να την εκμεταλλευτεί ο καταδικασμένος τρομοκράτης, βλέποντας τις διαστάσεις που παίρνει το αίτημά του, και άρα πιέζοντας έτι περαιτέρω, προκειμένου να ηρωοποιηθεί;
Μα είναι φανερό αυτό. Αν ο πολιτικός κόσμος σύσσωμος τηρούσε ενιαία στάση και καθιστούσε σαφές ότι η Δημοκρατία δεν πιέζεται, δεν εκβιάζεται ούτε απειλείται, πολλά θα ήταν διαφορετικά. Λόγω της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε αν η Δημοκρατία είναι εκδικητική ή αν έχουμε ή όχι Κράτος Δικαίου! Φτάσαμε στο σημείο στελέχη του να μιλάνε για ιστορικές ευθύνες, αν κάτι συμβεί με την ζωή του εκτελεστή. Φτάσαμε στο σημείο να διαχωρίζονται κόμματα και πολιτικοί αν είμαστε ή όχι ευαίσθητοι απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, λες και όλοι μας, όλοι οι Έλληνες δεν θέλουμε να ζήσει. Άλλοι μηδένισαν και μηδενίζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής.
- Γίνεται πολιτική σε ένα τέτοιο θέμα με «κλείσιμο του ματιού» και θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα;
Ας είμαστε όσο πιο κατηγορηματικοί μπορούμε. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται από κανένα. Η Δημοκρατία, θέλουν δεν θέλουν να το καταλάβουν κάποιοι, έχει κανόνες από τους οποίους δεν υποχωρεί απέναντι σε οποιονδήποτε. Όποιοι την απείλησαν, είτε ήταν η 17 Νοέμβρη, είτε η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ απομονώθηκαν πολιτικά και καταδικάστηκαν. Βρίσκονται τώρα στη φυλακή. Όποιος κλείνει το μάτι και υπονοεί ότι «κάτι μπορεί να γίνει», πολύ απλά δεν πιστεύει στην αξία της διακριτότητας των εξουσιών και βοηθάει στην αποθράσυνση αντιδημοκρατικών δυνάμεων, που μισούν αυτές τις έννοιες. Εδώ, φτάσαμε στο σημείο, η υπεράσπιση του δολοφόνου να απειλεί ότι εάν κάτι συμβεί, απειλείται το Κράτος, η εσωτερική ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή. Σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται λοιπόν, όταν τολμάει να πει προς τους συγγενείς των 11 εν ψυχρώ εκτελεσμένων από τον πελάτη της, ότι τον προσβάλουν όταν τον αποκαλούν δολοφόνο; Πολιτικά παίγνια με τρομοκράτες τέλος.
- Πώς βλέπετε την ανακοίνωση της ΕΝΔΕ; Είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης να εμφανίζονται να ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας για ένα θέματα που αφορά αμιγώς την Δικαιοσύνη;
Ήταν μια πρωτοφανής, προκλητική, ακατανόητη ανακοίνωση στην οποία ζητούσαν αυτοακύρωση του ρόλου της Δικαιοσύνης και ζητούσαν δικαστές- συνδικαλιστές να παρεμβαίνει η Εκτελεστική Εξουσία στον χώρο που μόνο αυτοί είναι υπεύθυνοι με βάση το Σύνταγμα. Προσπαθώ να εξηγήσω γιατί το έκαναν, τι ήθελαν να εξυπηρετήσουν και αυτά που μπορώ να σκεφτώ με θλίβουν. Προσωπικά θεωρώ ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους ανέβηκε τόσο το θέμα. Ευτυχώς εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς, αλλά και ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ, όπως και Συνταγματολόγοι του κύρους του κ. Μανιτάκη έσωσαν την τιμή της Δικαιοσύνης, που ποδοπάτησε το Προεδρείο της Ένωσης.
- Η αρχική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ δια τους εκπροσώπου της, ότι η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση γιατί αυτή δημιούργησε το πρόβλημα, μήπως δημιούργησε εντυπώσεις ότι το ΚΙΝΑΛ, βρίσκεται σε παρόμοια γραμμή με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ;
Θεωρώ ότι ποτέ το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπορούσε να έχει την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε θεμελιώδη θέματα λειτουργίας της Δημοκρατίας, στα οποία μας χωρίζει άβυσσος. Ίσως παρερμηνεύτηκαν φράσεις που απομονώθηκαν από το συνολικό σκεπτικό μας.