Οσο θα επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας και όσο με την άφιξη του καλοκαιριού θα βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού, τότε, θα έρθει η στιγμή που μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, απαντούν στο Liberal δύο ειδικοί, οι Δημήτρης Παρασκευής και Αθανάσιος Τσακρής.
Και ακριβώς για να μην σταλεί σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το λάθος μήνυμα, υπολογισμοί έχουν δείξει ότι για να επιτευχθεί αυτό το πρώτο τείχος ανοσίας θα χρειαστεί να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 27% του ελληνικού πληθυσμού, έναντι σήμερα ποσοστού κάτω του 8% και με τις δύο δίσεις. Την συζήτηση για τις προυποθέσεις κάτω αυπό τις οποίες θα μπορέσουμε μέσα στο καλοκαίρι να απαλλαγούμε από την μάσκα προσώπου άνοιξε προ ημερών ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σε επιστημονική εκδήλωση κατά την οποία εκτίμησε πως όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα μπορέσουν (τουλάχιστον όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία) να βγάλουν τις μάσκες, όταν θα βρίσκονται με ανθρώπους που έχουν επίσης αποκτήσει ανοσία.
Συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου
«Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να αφαιρούμε τις μάσκες, δεν υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία, ή μήνας», επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής. Ωστόσο όσο θα αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων και όσο θα βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες τόσο θα μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού, οπότε θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την κίνηση-δηλαδή να αφαιρέσουμε τη μάσκα- στους εξωτερικούς χώρους. Η προϋπόθεση από την οποία εξαρτώνται όλα είναι να «τρέξουν» οι εμβολιασμοί. Επειδή έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί με μια δόση 2.004.522 πολίτες (ποσοστό 18,7 %) και πλήρως με δύο δόσεις 817.103 πολίτες (δηλαδή ποσοστό 7,7%), το οποίο είναι ακόμα σχετικά χαμηλό, δεν μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις, καθώς χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμένους ανθρώπους εκεί έξω, ώστε να έχει δημιουργηθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας στην κοινότητα, εκτιμά ο καθηγητής επιδημιολογίας.
Ο Δ. Παρασκευής προσθέτει ότι είναι σημαντικό να μην περάσουμε το λάθος μήνυμα στην δεδομένη συγκυρία, γιατί μετά ο κόσμος θα το μεταφράσει στο ότι η μάσκα δεν χρειάζεται πλέον.
Γι αυτό το πρώτο τείχος ανοσίας, που σηματοδοτεί την δυνατότητα χαλάρωσης των υφιστάμενων μέτρων προστασίας, ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης από το Πολυτεχνείο της Κρήτης έκανε έναν υπολογισμό χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το Ισραήλ-που κατέκτησε τη συλλογική ανοσία-και κατέληξε σε ένα μίνιμουμ επιβεβλημένο ποσοστό εμβολιασμένων ατόμων. Συγκεκριμένα, βρήκε ότι θα χρειαστεί να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 27% του πληθυσμού της Ελλάδας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα.
Από την μεριά του ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας κι Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ τονίζει πως όλες οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι η μετάδοση της COVID-19 σε ανοιχτούς χώρους είναι πολύ λιγότερο πιθανή από ό,τι σε κλειστούς χώρους - ειδικά αν η ανανέωση του αέρα στους κλειστούς χώρους δεν είναι συχνή και επαρκής. Ενδεικτικά, η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού όταν είμαστε έξω (χωρίς ειδικές συνθήκες, δηλαδή χωρίς να υπάρχει συνωστισμός), αντιστοιχεί στο 1/10 της πιθανότητας μετάδοσης σε κλειστό χώρο.
«Αυτό σημαίνει ότι τους θερινούς μήνες, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων συμπολιτών μας θα αυξάνει σημαντικά και η επιδημία θα φθίνει, δεν θα είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά με δύο προϋποθέσεις, πρώτον ότι δεν θα υπάρχουν συνθήκες συγχρωτισμού και δεύτερον ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας» λέει ο καθηγητής μικροβιολογίας. Ωστόσο, ο Α. Τσακρής επισημαίνει πως αν πρόκειται να συνομιλήσουμε για αρκετή ώρα με κάποιον, ιδιαίτερα αν ο συνομιλητής μας δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα κι όταν είμαστε σε εξωτερικό χώρο. Γιατί κατά την ομιλία και ειδικά όταν μιλάμε δυνατά, εκπέμπονται σταγονίδια από το στόμα μας που φτάνουν μακριά, με συνέπεια ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού να είναι μεγαλύτερος.