Ένα αποκαλυπτικό στοιχείο, που αποδεικνύει τις «μη νόμιμες κυβερνητικές πρακτικές προσλήψεων», καταθέτει ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο Liberal. gr. Ειδικότερα, τονίζει ότι «η κυβέρνηση σε 20 τουλάχιστον καταγεγραμμένες περιπτώσεις προέβη σε προσλήψεις εκτός ΠΥΣ, πολλές εκ των οποίων είναι και εκτός ΑΣΕΠ», ενώ προειδοποιεί ότι η ΝΔ ήδη διερευνά τις σκοτεινές μεθοδεύσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να τις παρουσιάσει διεξοδικά. Εξάλλου, όπως τονίζει στο liberal, «η κυβέρνηση νομοθετεί για τις προσλήψεις κατά παρέκκλιση κάθε προβλεπόμενης γενικής και ειδικής διάταξης και με τεχνάσματα και θολές πρακτικές που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει»!
Ο ίδιος θεωρεί ότι «είναι αναγκαία η ποινική διερεύνηση» της υπόθεσης δανεισμού του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και θυμίζει την… αφερεγγυότητά του κ. Πολάκη όταν σε λίγες μόλις ώρες στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία αφαίρεσε περί τα 90 εκ. ευρώ από τη δήθεν μαύρη τρύπα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη
-Προχθές η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στη Βουλή μια ακόμη τροπολογία που προβλέπει αθρόες προσλήψεις. Η πρακτική αυτή πλέον είναι συνηθισμένη. Θεωρείτε ότι στόχος τους είναι να αλώσουν το κράτος;
Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τους λίγους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης της, να τακτοποιήσει όποιο μέρος του κομματικού στρατού δεν πρόλαβε νωρίτερα. Η πρακτική που ακολουθεί τελευταία είναι οι προσλήψεις να γίνονται εκτός ΠΥΣ, δηλαδή χωρίς την έγκριση της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής. Και μάλιστα, δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την ψήφιση νόμου που έφεραν οι ίδιοι για τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων. Η κυβέρνηση νομοθετεί για τις προσλήψεις κατά παρέκκλιση κάθε προβλεπόμενης γενικής και ειδικής διάταξης, με τεχνάσματα και θολές πρακτικές που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει.
-Τι σημαίνει ότι γίνονται εκτός ΠΥΣ;
Με νόμο το 2006 θεσμοθετήθηκε η ανάγκη όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο, πλην ελαχίστων έκτακτων εξαιρέσεων, να αποφασίζονται από τριμελή υπουργική επιτροπή, σε σχέση με την αναγκαιότητα αλλά και με το υφιστάμενο δημοσιονομικό περιθώριο. Η κυβέρνηση σε 20 τουλάχιστον καταγεγραμμένες περιπτώσεις προέβη σε προσλήψεις εκτός ΠΥΣ, πολλές εκ των οποίων είναι και εκτός ΑΣΕΠ. Η Νέα Δημοκρατία διερευνά όλες αυτές τις μη νόμιμες και περίεργες πρακτικές της κυβέρνησης και εντός του επομένου διαστήματος θα παρουσιάσει το σύνολο των προσλήψεων για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι αυτοί.
-Προφανώς μετά από τέτοιες ρυθμίσεις, και δη αν είναι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι φήμες για εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα φουντώνουν.
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση αλλά και ο κάθε υπουργός ξεχωριστά τρέχουν για να τακτοποιήσουν τις «δεσμεύσεις» και τις «υποχρεώσεις» προς το κομματικό τους ακροατήριο. Αυτό σηματοδοτεί, εν τοις πράγμασι, την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε την κορύφωση όλων αυτών. Φυσικά δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι για όλες αυτές τις συχνά αδικαιολόγητες και μη ''σύννομες'' διαδικασίες δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά των θεσμών. Προφανώς επειδή τα ανταλλάγματα που παραχώρησε η κυβέρνηση σε όλα τα άλλα θέματα που της έθεσαν είναι πολύ σημαντικά.
-Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα. Ισχύει κάτι τέτοιο ή απλά το Μέγαρο Μαξίμου για επικοινωνιακούς λόγους θέλει να χτίσει το συγκεκριμένο αφήγημα;
Δεν υπάρχει τίποτα ψευδέστερο από μια τέτοια διαρροή. Η ΝΔ σε κάθε επίπεδο και με κάθε τόνο υποστηρίζει ότι αυτό το οποίο χρειάζεται το Δημόσιο είναι μια ουσιαστική ιεράρχηση των αναγκών σε καίριους τομείς του, όπως η Υγεία και η Παιδεία. Ο όποιος εξορθολογισμός σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί μπορεί να επιτευχθεί με την συνέχιση του κανόνα αποχωρήσεων προσλήψεων για μερικά χρόνια ακόμα. Φυσικά και θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις στους τομείς που αυτό απαιτείται, με την διαφάνεια και την αντικειμενικότητα που ο κόσμος απαιτεί.
-Κύριε Γεωργαντά το τελευταίο διάστημα η επικαιρότητα κινείται γύρω από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη και το περίφημο δάνειο των 100.000 ευρώ. Ο δανεισμός Πολάκη θεωρείτε ότι είναι ηθικός και το λέω αυτό διότι η ΤτΕ τον χαρακτήρισε νόμιμο.
Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα του ελέγχου καταλήγει σε μια νόμιμη δανειοδότηση. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι η χρονική στιγμή, το ύψος του ποσού, η επιλογή της τράπεζας και το είδος του δανείου δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Τα ερωτηματικά αυτά δεν αφορούν μόνο τα αντικειμενικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το δάνειο, αλλά αγγίζουν και ζητήματα ηθικής τάξης, που πρέπει να συνοδεύουν τις πρακτικές του πολιτικού προσωπικού. Και βέβαια, είναι αναγκαίο να θυμίσουμε στον κ. Πολάκη ότι τα δάνεια των κομμάτων βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια περίπου στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για κάθε αναγκαίο έλεγχο.
-Τα όσα συνέβησαν μετά, δηλαδή με το τηλεφώνημα στον Γ. Στουρνάρα και τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας τους πως τα σχολιάζετε; Ως δικηγόρος θεωρείτε ότι έχει υποπέσει σε κάποιο αδίκημα;
Νομίζω ότι είναι αναγκαία η ποινική διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς το μοναδικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η διαρροή του διαλόγου ήταν αποτέλεσμα παράνομης ηχογράφησης ή απλής μεταφοράς της συνομιλίας. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να καταλάβει ότι οι διάλογοι που διέρρευσαν μόνο ως αποτέλεσμα ηχογράφησης θα μπορούσαν να αποτυπωθούν με αυτό τον τρόπο.
Την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία του κ. Πολάκη την βίωσα προσωπικά στην εξεταστική για την Υγεία, όταν ενώ αναφέρθηκε σε έλλειμμα 230 εκ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά την υποβολή ερωτήσεων από εμένα και εντός δεκαλέπτου με μεγάλη ευκολία, και φυσικά καθόλου σοβαρότητα, τα περιόρισε κατά 90 εκ. ευρώ. Αυτός είναι ο κ. Πολάκης, ο εκλεκτός Υπουργός του πρωθυπουργού.