Του Χρήστου Στεργίου*
Η επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας στην υγεία παίρνει κάθε μέρα μορφές από τσουνάμι. Στο Βέλγιο και στην Ολλανδία τα νοσοκομεία πλέον είναι πρωτοπόρα στη χρήση των 3d εκτυπωτών.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει να φτιάχνονται κατασκευές σε όποιο σχήμα και σχέδιο επιθυμούμε και στη συνέχεια, με τη μέθοδο της διαστρωμάτωσης, να αποκτούν απίστευτες αντοχές. Όταν τα κομμάτια μονταριστούν μεταξύ τους, μπορούν να κατασκευάσουν ό,τι βάζει ο νους.
Μάλιστα, η 3D τεχνολογία χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, από την αυτοκινητοβιομηχανία, τις εταιρείες που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και άλλες μικρότερες βιοτεχνικές μονάδες, ενώ άλλες μορφές αξιοποίησής της αφορούν στην κατασκευή κοσμημάτων και χρηστικών αντικειμένων. Έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ακριβές και λειτουργικό αντίγραφο ενός οποιουδήποτε υπαρκτού αντικειμένου αρκεί να γίνει ένα «σκανάρισμα».
Το 2017 είδαμε εκτύπωση σπιτιών σε 24 ώρες - ακόμα και η Boeing θέλει να εκτυπώσει αεροπλάνα.
Ουσιαστικά η τεχνολογία του «3D Printing» βασίζεται στη χρήση κάποιων ειδικών σκονών οι οποίες δίνουν υλική υπόσταση στο σχέδιο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν αντικείμενα με διαφορετική πρώτη ύλη ανάλογα με το τι χρειάζεται ο κατασκευαστής.
Συγκεκριμένα τα αντικείμενα που δημιουργεί ο τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί να είναι είτε από γύψο, είτε από ρητίνη, είτε από πλαστικό, είτε από νάιλον, είτε κάποιο μέταλλο κλπ.
Στην Ιατρική έχουμε καταφέρει:
- 3D εκτύπωση ανθρωπίνων οργάνων για μοσχεύματα
η «βιοεκτύπωση» καθιστά δυνατή τη δημιουργία ακριβέστατων και τρισδιάστατων ανθρώπινων ιστών εξ ολοκλήρου από ζωντανά κύτταρα, που φυσικά είναι ελεγμένα για τη συμβατότητά τους με αυτά του δυνητικού αποδέκτη του μοσχεύματος. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία εξατομικευμένων οργάνων με «βιοεκτύπωση» για κάθε ασθενή ξεχωριστά.
- Μάτια
Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της τύφλωσης έφτασαν Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να εκτυπώσουν για πρώτη φορά κύτταρα ματιού.
Το επίτευγμα αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εκτύπωση τεχνητού ιστού ως μοσχεύματος, προερχόμενου από μια ποικιλία κυττάρων του ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς.
- Θύμα τροχαίου θα αποκτήσει ξανά πρόσωπο με 3D εκτύπωση
Μία ομάδα χειρουργών στην Αγγλία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία πρωτοποριακή επέμβαση που θα αποκαταστήσει τη συμμετρία του προσώπου ενός θύματος τροχαίου με καινούργια κομμάτια που θα τυπωθούν σε εκτυπωτή.
Είμαστε στην χρονική περίοδο που οι επιστήμονες κάνουν μικρά θαύματα με τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης, αναπαράγοντας από ιατρικά εργαλεία έως και ανθρώπινα όργανα.
Εμείς στην Ελλάδα, θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της νέας εποχής; Θέλουμε να γίνουμε χώρα της έρευνας στην ιατρική; Να πρωτοπορήσουμε;
Η χώρα μας θα μπορούσε σήμερα κιόλας να είναι μέρος της ψηφιακής επανάστασης.
- Με κοινοτικές ή ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εργαστήρια τρισδιάστατων εκτυπωτών (Τα κόστη τέτοιων εκτυπωτών είναι από 50.000 έως 500.000 ευρώ).
- Να γίνει χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών στα νοσοκομεία και να έχουμε μείωση κόστους συγκριτικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σήμερα.
- Ταυτόχρονα θα μπορούσαμε από σήμερα κιόλας να ενισχυθούν νεοφυείς επιχειρήσεις έρευνας στον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας σε συνεργασία με τις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί τους νέους ανθρώπους, τους επιστήμονες, μαζί της να ανοίξουν τον δρόμο της Ψηφιακής Ελλάδας, της Ελλάδας του αύριο, σήμερα!
*O κ. Χρήστος Στεργίου είναι μέλος της Μόνιμης Γενικής Συνέλευσης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.