Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη*
- «Αυτά είναι παραμύθια, φούμαρα... δεν υπάρχουν τα λεφτά, κοροϊδεύετε τον κόσμο»
- «Όλα αυτά τα λέτε επειδή σας είπα ότι δεν μπορείτε να καταθέσετε πρόταση χρηματοδότησης με 0 δικό σας κεφάλαιο;»
- «Σιγά που θα δώσουν λεφτά σε εμάς τους Έλληνες, για τους Ρουμάνους τα έχουν κρατημένα, είστε απατεώνες».
Και όμως, πέρσι οι Ρουμάνοι έδωσαν 200.000 Λέι (περίπου 43.000 Ευρώ) σε 8.000+ δικαιούχους (από τους 19.000+ που υπέβαλλαν αίτηση), ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί Έλληνες, πελάτες μας ή μη. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει περίπου 16.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας περίπου 300.000.000 Ευρώ τον πρώτο χρόνο, ξεπερνώντας τα 2 δις Ευρώ στην πενταετία. Τα χρήματα που δόθηκαν ως ενίσχυση εκτιμάται ότι θα επιστραφούν εντός πενταετίας, από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.
Τι ετοιμάζεται φέτος;
Η χαμηλή φορολογία στηρίζει ουσιαστικά τους μικρομεσαίους και όσους ξεκινούν τώρα μία δραστηριότητα
Η στήριξη μίας νέας προσπάθειας δεν είναι μόνο χρηματική. Τι να τα κάνεις τα χρήματα, όταν από την πρώτη ημέρα θα έχεις να πληρώσεις σειρά φόρων, που θα αυξάνονται αν κάνεις το «λάθος» να πετύχεις. Για τις νεοφυείς εταιρίες αλλά και κάθε μικρομεσαία εταιρία στη Ρουμανία ισχύουν τα εξής:
– Ειδική χαμηλότερη φορολογία για καφετέριες και εστίαση.
– Για τζίρο πάνω από 1.000.000 Ευρώ, φόρος 16% επί των κερδών.
– Δεν υπάρχει προκαταβολή φόρου.
– Δεν υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση των μετόχων. Αν κάποιος θέλει προσλαμβάνεται ως υπάλληλος στην εταιρία του.
– Δεν υπάρχει «έκτακτη εισφορά», «εισφορά αλληλεγγύης», τέλος επιτηδεύματος κλπ.
– Οι υπάλληλοι της εταιρίας πληρώνουν flat tax 10% φόρο επί του εισοδήματός τους, ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.
– Ο ΦΠΑ είναι 9% για τα τρόφιμα και κάθε κόστος που αφορά τη γεωργική παραγωγή και 19% για την υπόλοιπη οικονομία. (Δεν είναι τυχαίο το ότι «τρέχει» η Γεωργία και οι τιμές των προϊόντων είναι φθηνότερες).
Startup Nation 2018: Τι και πόσο επιδοτείται
Σε αυτό το φορολογικό περιβάλλον, οι Ρουμάνοι δίνουν και φέτος ώθηση στις νεοφυείς εταιρίες, επιδοτώντας νέες εταιρίες με αντικείμενα όπως
– Παραγωγή / Μεταποίηση
– Software / Εφαρμογές / apps
– Εκατοντάδες διαφορετικές υπηρεσίες (από φυσικοθεραπεία ως αρχιτεκτονικό γραφείο και εταιρία με αντικείμενο τη διαφήμιση)
– Ηλεκτρονικά καταστήματα – e-shop (στη Ρουμανία, όχι στην Ελλάδα)
– Εμπόριο / Εστίαση κλπ
– Δεκάδες άλλες δραστηριότητες (υπάρχει η σχετική λίστα με ΚΑΔ)
Ισχύει για εταιρίες που ιδρύθηκαν από 01.02.2017 και θα ιδρυθούν μέχρι να κλείσει το πρόγραμμα.
Τα κριτήρια
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε οποιονδήποτε, Ρουμάνο ή ξένο, ιδρύσει εταιρία στη Ρουμανία και θέλει να υποβάλλει φάκελο. Δεν ισχύει για «υπό ίδρυση εταιρίες», οι Ρουμάνοι επιδοτούν μόνο όποιους κάνουν το βήμα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία του αιτούντος, αλλά από την άλλη υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και δίνουν περισσότερους πόντους σε μία πρόταση για να κερδίσει τη χρηματοδότηση.
Το πρωτεύον είναι κάποιος να είναι ΣΟΒΑΡΟΣ, μιας και τα μόρια τα παίρνει:
– Στήνοντας δουλειά στη Ρουμανία (ξεχάστε τις εξυπνάδες «να τα φέρω / φάω στην Ελλάδα»)
– Προσλαμβάνοντας 1 – 2 υπαλλήλους, που θα τους κρατήσει και μετά τη λήξη του προγράμματος.
– Επενδύοντας τουλάχιστον το 50% του ποσού σε εξοπλισμό, software, hardware, applications, έπιπλα, μικρό αυτοκίνητο (ως 8.000 Ευρώ) κλπ. Ο εξοπλισμός μπορεί να αγοραστεί από οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Ετοιμάζοντας ένα κανονικό business plan, με swot analysis κλπ. Τα παλιά υπέροχα Ελληνικά «τι τα θέλουν τώρα αυτά» δεν περνάνε...
– Επιλέγοντας με προσοχή από πριν τι θέλει να κάνει με τα χρήματα, μιας και μετά δεν γίνονται αλλαγές. Το υπόλοιπο ποσό (εκτός του >50% που θα πάει σε εξοπλισμό) μπορεί να δοθεί σε μισθούς, ενοίκια, διαφήμιση στο FB, Google κλπ και διάφορα άλλα έξοδα, όχι όμως αγορά πρώτων υλών / εμπορευμάτων.
– Καταθέτοντας ως 3 αιτήσεις πληρωμής προς τη Δημόσια αρχή
– Επιλέγοντας αν θέλει να: Α. Βάλει αυτός τα χρήματα και στη συνέχεια να τα πάρει από τη Δημόσια Αρχή. Β. Πάρει ειδικό προεγκεκριμμένο δάνειο για το πρόγραμμα, για να κινηθεί άμεσα. Γ. Καταθέτει τα τιμολόγια και λοιπά έξοδα στη Δημόσια Αρχή και να πληρώνει αυτή σε 45 – 60 μέρες.
Το περσινό χρονοδιάγραμμα / Πότε θα ανοίξει φέτος
– Πέρσι το πρόγραμμα έκλεισε στις 14.07.2017
– 20.08.2017 υπεγράφη η πρώτη χρηματοδότηση
– Τον Σεπτέμβριο υπεγράφη ο κύριος όγκος των χρηματοδοτήσεων
– Ως τα μέσα Οκτωβρίου είχαν υπογράψει όλοι οι δικαιούχοι
– Μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα ως τις 17.09.2018
Το 2018 το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει μεταξύ 15.05.2018 και 15.06.2018 και να μείνει ανοικτό για 30 ημέρες.
Είναι όλα «απλά»; Όχι, θέλει προσοχή
Όπως απέδειξε και η περσινή εμπειρία, δεν είναι όλα «απλά», τα πάντα θέλουν προσοχή:
– Αν κάποιος δεν ξέρει τι θέλει, δεν έχει λόγο να ξεκινήσει
– Αν δεν έχει καθόλου χρήματα, δεν πρόκειται να «πάρει λεφτά για να ζήσει» από αυτό το πρόγραμμα. (Χωρίς τουλάχιστον 10.000 Ευρώ ως προσωπικό κεφάλαιο δεν νοείται να σκέφτεται κάποιος πως θα βγει να επιχειρήσει στο εξωτερικό)
– Αν κάνει μία επιχείρηση, θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτή, εκτός και αν επιλέξει το franchise, με πιο απλές λύσεις. Ήδη υπάρχουν και Ελληνικές εταιρίες που προσφέρουν έτοιμες προτάσεις. (Λατρεμένη ήταν μία δημόσια υπάλληλος που θεωρούσε αυτονόητο πως δεν χρειάζεται περαιτέρω ενασχόληση, μιας και «ούτε εδώ στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες δουλεύουν πολύ».
– Χωρίς πολύ καλούς συμβούλους, το όλο εγχείρημα εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε «πρόβλημα».
– Συστήνεται ο φάκελος να κατατεθεί νωρίς, μιας και επί ιδίας βαθμολογίας, κερδίζει όποιος κατέθεσε νωρίτερα.
Ρουμανία – Δεν είναι τέλεια, αλλά «τρέχει» προς την ανάπτυξη
Το 2017 η Ρουμανία πέρασε την Ελλάδα σε ΑΕΠ και φέτος τρέχει προς τα 200 δισ. Ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως είναι ουσιαστικά 3 χώρες σε μία, με το 40% του πληθυσμού να ελέγχει το 80 – 85% του ΑΕΠ. Πέρσι έφτασε την Ελλάδα και στα έσοδα, φέτος θα την περάσει, ανεβαίνοντας 18% το πρώτο τρίμηνο, παρά τη χαμηλή φορολογία (γιατί να κρύψεις κάτι με τόσο χαμηλό φόρο;). Το διαθέσιμο εισόδημα στο Βουκουρέστι, το Cluj, την Timisoara και μερικές ακόμη ρουμανικές πόλεις έφτασε / πέρασε το αντίστοιχο Ελληνικό, την ίδια ώρα που σε άλλες περιοχές υπάρχει ακόμη φτώχεια.
Όχι, δεν λειτουργούν όλα άψογα στη Ρουμανία. Πολλά πράγματα προχωρούν, άλλα αργούν ακόμη. Επίσης δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σοβαροί και ικανοί, χωρίς σωστούς συμβούλους η Ρουμανία μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πρόβλημα. Υπάρχει όμως μία ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την πατρίδα μας: Στη Ρουμανία είναι οφθαλμοφανές πως τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς, η ζωή γίνεται καλύτερη κάθε χρόνο. Η χώρα ανεβαίνει και οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι (μη ρωτήσετε πόσες φορές κάνουν διακοπές τον χρόνο, θα σας πιάσει μελαγχολία...).
Για κάποιον σοβαρό που θέλει να κάνει «το επόμενο βήμα στο εξωτερικό», το Startup Nation της Ρουμανίας ίσως να είναι μία καλή επιλογή για ξεκίνημα.
ΥΓ. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τους ΚΑΔ που πέρσι πήραν χρηματοδότηση, αλλά και μία προβαθμολόγηση της επιχειρηματικής του ιδέας, μπορεί να επικοινωνήσει στο email.
[email protected] – www.romania.more-group.eu
* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).