Του Δημήτρη Καμπουράκη
Η φράση που έχω κουραστεί ν' ακούω τις τελευταίες βδομάδες είναι «η προεδρολογία κάνει κακό στον Πρόεδρο». Την επαναλαμβάνουν σαν ποιηματάκι οι Συριζαίοι με τέτοια εκνευριστική συχνότητα που αρχίζει να γίνεται ενοχλητική για τα νεύρα μου. Τουλάχιστον οι Νεοδημοκράτες έχουν δυο-τρεις παραλλαγές στις απαντήσεις τους επί του προεδρικού ζητήματος, οι Συριζαίοι όμως εκτός από έλλειψη πολιτικής έχουν και εμφανή ένδεια εκφραστικών μέσων.
Να με συμπαθάτε το λοιπόν, αλλά εγώ δεν βλέπω κανένα κακό να έχει χτυπήσει τον Πρόεδρο. Μια χαρά τον είδα εγώ να αμολάει το περιστέρι του και μετά να βγάζει το διάγγελμα του στον αγιασμό των υδάτων. Ούτε προσβεβλημένος από την προεδρολογία μου φάνηκε, ούτε αποδυναμωμένος. Διότι κι αυτό το λένε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στις τηλεοράσεις. «Η προεδρολογία αποδυναμώνει τον Πρόεδρο.» Μωρέ τι μας λέτε; Και γιατί παρακαλώ τον αποδυναμώνει; Και σε τι τον αποδυναμώνει, αν επιτρέπεται;
Όλα αυτά είναι σαχλαμάρες. Σε δημοκρατία ζούμε, ελευθερία έκφρασης έχουμε, θα συζητάμε το λοιπόν ποιον Πρόεδρο δημοκρατίας θέλουμε δίχως τον παραμικρό περιορισμό. Πούθε μας πρόκυψε ότι οι πολίτες ή οι πολιτικοί δεν πρέπει να συνδιαλέγονται ή να αναρωτιούνται, διότι έτσι πλήττουν έναν πολιτειακό θεσμό που στην κορυφή του έχει εκλεγμένο άρχοντα; Μην τρελαθούμε κιόλας.
Ο Μητσοτάκης τηρεί τα τυπικά και θα ανακοινώσει την προτίμηση του λίγο πριν την λήξη της θητείας του Προέδρου, ο Τσίπρας καλά έκανε και ήδη ανήγγειλε αυτόν που επιθυμεί. Εμείς πάλι οι υπόλοιποι, απλώς θα πράξουμε όπως και ό,τι νομίζουμε επί του θέματος. Στο τέλος-τέλος, η λεγόμενη προεδρολογία πάντα φούντωνε όταν πλησίαζε η προεδρική εκλογή, όμως εγώ δεν είδα κανέναν Πρόεδρο να βγει αδύναμος απ' αυτή την δημόσια συζήτηση. Μια χαρά κύρος διέθεταν όλοι τους, με εξαίρεση τον Σαρτζετάκη που μόνος του πριόνισε το κλαδί που καθόταν.
Εδώ ο Παυλόπουλος εκλέχτηκε αφού προηγουμένως κατηγορήθηκαν βουλευτές που θα ψήφιζαν κάποιον άλλον ότι είχαν δωροδοκηθεί, τα ξεχνάμε;. Και στην συνέχεια άπαντες τον περιέβαλαν ως Πρόεδρο με την εμπιστοσύνη τους και τον σεβασμό τους. Τώρα θα τον βλάψουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων περί της προεδρικής εκλογής ή το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα και πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι για αυτό τον θώκο; Ελάτε τώρα.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο Παυλόπουλος, μέχρι την ημέρα που θα αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο ή που θα ξαναορκιστεί για δεύτερη θητεία, μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του δίχως το παραμικρό εμπόδιο. Μια χαρά τον σεβόμαστε και τον τιμούμε άπαντες ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά παραλλήλως θα συζητούμε και θα προβληματιζόμαστε και θα ανταλλάσουμε απόψεις και ονόματα θα ρίχνουμε στο τραπέζι και διαφωνίες θα χουμε και όσα δικαιούμαστε ως πολίτες θα κάνουμε. Ούτε κακό κάνουμε, ούτε αποδυναμώνουμε κανέναν, εντάξει;