Αν κάτι μπορεί να λειτουργήσει ως παρομοίωση της ελληνικής οικονομίας αυτό δεν είναι άλλο από το ελληνικό κρασί, το «Επώνυμο Ελληνικό Κρασί» όπως είναι σωστό να λέγεται, όταν θέλουμε να αναφερθούμε στα κρασιά που παράγουν και εμφιαλώνουν οι επαγγελματίες Έλληνες αμπελουργοί και οινοποιοί, το κρασί που βρίσκεται στον αντίποδα του «χύμα» και ως εκ τούτου «ανώνυμου», χωρίς ετικέτα, κρασιού.
Από την έκρηξη της ίδρυσης οινοποιείων τη δεκαετία του '90 με τη βοήθεια του γαλαντόμου τραπεζικού δανεισμού ή και με χρήματα «άγνωστης προέλευσης», βρεθήκαμε με οινοποιεία που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν φελλούς για την εμφιάλωση. Το ελληνικό κρασί ακολούθησε τον τρόπο που εξελίχθηκε η ελληνική οικονομία.
Και την εποχή των κακοσχεδιασμένων μνημονίων έζησε «στο πετσί του» το ελληνικό κρασί, περισσότερο, ίσως, από κάθε άλλο προϊόν. Ο ανορθολογικός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης δημιούργησε πλήθος εμποδίων στην αγορά και τη διακίνηση του κρασιού, όταν το ζητούμενο ήταν η αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.
Τελευταία περιπέτεια τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του ελληνικού κρασιού, η πανδημία. Όπως ακριβώς η ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2019 με όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει μια νέα αρχή και έχει βρεθεί τώρα σε δεινή θέση, έτσι και το ελληνικό κρασί, το 2019 που ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό αμπελώνα, λόγω των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών όπως αυτές τις ορίζει ο όγκος των βροχοπτώσεων και οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά την ωρίμανση του καρπού στο αμπέλι, «χτυπήθηκε» από την πανδημία και τώρα λιμνάζει στις δεξαμενές των οινοποιείων και τα κελάρια των εστιατορίων που είχαν μείνει για δύο μήνες κλειστά.
Προκειμένου λοιπόν η «Εσοδεία 2019» να μην περιπέσει στα αζήτητα της... ελληνικής οινικής ιστορίας, ο Ντίνος Στεργίδης, ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους του ελληνικού κρασιού (και του σύγχρονου ελληνικού φιλελευθερισμού, ως γνωστόν) με την πρωτοπόρο Vinetum του και με την υποστήριξη ολόκληρου του κλάδου του ελληνικού κρασιού, τρέχουν μια πολύ σημαντική καμπάνια που κρίνουμρ ότι αξίζει να θέσουμε υπόψη σας.
Στην πλατφόρμα Save Vintage 2019 / Σώστε την Εσοδεία 2019 θα βρείτε ένα πλούτο πληροφοριών για τα κρασιά της συγκεκριμένης χρονιάς αλλά κι ένα πλούτο γνώσεων για έννοιες που καλό θα ήταν να ενταχθούν στην ελληνική οινική κουλτούρα και της παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης.
Ό,τι αφορά το κρασί έχει συνήθως μια ιδιαιτερότητα και μια συναρπαστική ιστορία. Δηλαδή, οι ιστορίες του κρασιού είναι συχνά πιο συναρπαστικές κι από το γεγονός της κατανάλωσής του.
Για παράδειγμα, η έννοια της «εσοδείας», δηλαδή της σοδειάς, για τα σταφύλια είναι πολύ διαφορετική από τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα. Την έννοια εξηγεί μια ερώτηση που οι γνώστες απευθύνουν συχνά στους σομελιέ: «Ποιας χρονιάς είναι αυτό το κρασί;». Κι αυτό, γιατί η χρονολογία της γέννησης του κρασιού, όπως αυτή δηλώνεται πάνω στη φιάλη, δίπλα στην επωνυμία του, αποκαλύπτει τα πάντα γι αυτό αφού οι γνώστες του κρασιού ξέρουν ποιες συνθήκες επικράτησαν σε κάθε οινοποιητική ζώνη κάθε χρονιά και ποιας χρονιάς τα κρασιά θα είναι καλά. Οπότε η αναφορά της χρονιάς γέννησης, αν το κρασί είναι συγκεκριμένης εσοδείας, έρχεται να δηλώσει μια ξεχωριστή ποιότητα.
Το 2019 λοιπόν ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα ελληνικά κρασιά, ιδιαίτερα τα λευκά. Μια χρονιά που τα κρασιά παλαιώνονται. Δηλαδή, με έξυπνες αγορές, εφόσον γνωρίζετε κάποια πράγματα για τις ετικέτες του 2019, μπορείτε να εμπλουτίσετε την οικιακή σας κάβα με κρασιά που στο χρόνο η αξία τους θα μεγαλώνει.
Όλα αυτά θα τα πληροφορηθείτε αν επισκεφθείτε την πλατφόρμα Save Vintage 2019 όπου μπορείτε να μάθετε και πολλά και χρήσιμα για το ελληνικό κρασί.