Ο Κωνσταντίνος Κουκάς, παραμένει δήμαρχος Μυκόνου, γεγονός που του επιτρέπει να προχωρήσει τον σχεδιασμό του για το δημοφιλές νησί.
"Στο ταμείο μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 εκατομμύρια ευρώ και το συνολικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας που ανέρχεται στα 112.450.000 € θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους, κρατικούς πόρους, την Περιφέρεια, ΣΔΙΤ, το ΕΣΠΑ, και τα ανταποδοτικά", αναφέρει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Στην Μύκονο δεν είναι όμως όλα ρόδινα και ο Δήμαρχος γνωρίζει τι συμβαίνει και επιδιώκει να αλλάξει τα δεδομένα, σε τομείς όπως οι δομές υγείας και η ασφάλεια, μεταξύ άλλων. Δηλώνει χαρακτηριστικά: " Επειδή όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες, διεκδικούμε την ανέγερση και λειτουργία του δημόσιου Νοσοκομείου Μυκόνου.Και αυτό είναι κάτι που θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ασφάλειας στο νησί είναι γεγονός ότι υπάρχει υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, τόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες".
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Τι σηματοδοτεί η επανεκλογή σας για το Δήμο Μυκόνου κ. Κουκά;
Η επανεκλογή μας κ. Ράπτη, σηματοδοτεί αρχικά την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Μύκονο, όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη αλλαγή της νοοτροπίας που έχει επέλθει στο νησί.
Σηματοδοτεί μια θητεία με γνώμονα τη σύνθεση, τη συνεργασία και τη συνεννόηση.
Σηματοδοτεί τη συνέχιση της επιτυχημένης στρατηγικής και προβολής του νησιού με στόχο τη διατήρηση της Μυκόνου ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική του ταυτότητα.
- Το γεγονός πως θα απαιτηθεί η συγκατάθεση συμβούλων από άλλους συνδυασμούς ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός σας είναι κάτι που σας προβληματίζει;
Είναι γεγονός ότι η εκλογική νομοθεσία της απλής αναλογικής προκαλεί κατά κανόνα κάποια δυσλειτουργία στις διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών.
Αυτό ισχύει για όλες τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές της χώρας που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ποσοστό άνω του 50% από την πρώτη Κυριακή. Η συνεννόηση και η συνεργασία όμως βάσει προγραμματικών συμφωνιών είναι μονόδρομος.
Τουλάχιστον η ομάδα μου κι εγώ είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Και αν κρίνω και από τις πρώτες αντιδράσεις των άλλων συνδυασμών, κινούμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος και αυτό είναι το πραγματικά ευχάριστο.
Αυτό είναι άλλωστε που ζητούν οι Μυκονιάτες.
Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν και από τους 3 συνδυασμούς που μετέχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού τα πιο άξια και ικανά στελέχη.
- Διευθύνετε κ. Κουκά έναν δήμο, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Αυτό -εκτός από θετικό - δημιουργεί και αυξημένες απαιτήσεις στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Ποιες είναι αυτές και πώς τις διαχειρίζεστε;
Πρώτη προτεραιότητα είναι η διαχείριση και η διατήρηση του brand name του νησιού ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Θεωρώ λοιπόν, ότι έχουμε φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, καθώς έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε εκατομμύρια επισκεπτών τα τελευταία 5 χρόνια.
Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς συνθετικούς παράγοντες. Αρχικά, στη συστηματική δουλειά σε επίπεδο εξωστρέφειας και προβολής του νησιού στο εξωτερικό. Και επιπρόσθετα, στην άριστη συνεργασία Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών Υπαλλήλων, κατοίκων και επιχειρηματιών, καθώς και των λοιπών θεσμικών φορέων του νησιού, προκειμένου να διασφαλίζεται η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, για την οποία διακρίνεται το νησί μας, όπως επίσης και η διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας της Μυκόνου.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργούνται για το επίπεδο ζωής στο νησί, προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού όλο το χρόνο με ικανοποιητικές παροχές υπηρεσιών στους τομείς υγείας, παιδείας, άθλησης και πολιτισμού ,αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών όσον αφορά την ύδρευση και την αποχέτευση.
Το μυστικό όμως της επιτυχίας κ. Ράπτη, είναι ότι είμαστε εξωστρεφείς και συνεργαζόμαστε με όλους όσους αγαπάνε και θέλουν να προσφέρουν στο νησί.
- Μύκονος, ένας κατ'' εξοχήν τουριστικός δήμος. Χιλιάδες άνθρωποι επιθυμούν ένα σπίτι στο "σπίτι σας". Υπάρχει περίπτωση με τόσο ενδιαφέρον που υπάρχει να "χτιστεί και η θάλασσα" δήμαρχε;
Όχι. Και σας το δηλώνω κατηγορηματικά κ. Ράπτη.
Πρωταρχικός στόχος του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι η διατήρηση της μοναδικής κυκλαδίτικης πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μας.
"Διεκδικούμε την ανέγερση και λειτουργία του δημόσιου Νοσοκομείου Μυκόνου"
- Ειδικά τους θερινούς μήνες κ. Κουκά, το νησί έχει τις απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές υποδομές ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι δημότες και οι επισκέπτες; Επίσης, πιστεύετε πως ο δήμος σας μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς φαινόμενα βίας;
Θέτετε στο τραπέζι δυο μείζονα ζητήματα, τα οποία μάλιστα βρίσκονται και στην κορυφή του ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας.
Οφείλουμε πολλά στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το ανθρώπινο δυναμικό - ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό - του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, το οποίο και στηρίζουμε ποικιλοτρόπως, όμως δεν αρκεί για την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων επισκεπτών που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.
Όπως επίσης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη σημαντική συνεισφορά των ιδιωτικών κέντρων υγείας και ιδιωτών ιατρών του νησιού, που βάζοντας πολλές φορές πάνω από όλα το λειτούργημα που επιτελούν, έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές.
Επειδή όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες, διεκδικούμε την ανέγερση και λειτουργία του δημόσιου Νοσοκομείου Μυκόνου.
Και αυτό είναι κάτι που θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ασφάλειας στο νησί είναι γεγονός ότι υπάρχει υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, τόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Γνωρίζετε τις ενέργειες που έχω κάνει, καθώς έφτασα μέχρι και στο σημείο να μηνύσω τον ίδιο τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για παράβαση καθήκοντος!
Ευελπιστώ ότι φέτος τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα, καθώς έχουμε λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Κεντρική Εξουσία, η οποία δεν πρέπει να λησμονεί ποτέ, ότι η Μύκονος αποτελεί τη βιτρίνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
- Το αεροδρόμιο της Μυκόνου -το οποίο το καλοκαίρι- υποδέχεται αεροπλάνα από όλο τον κόσμο, έχει την κατάλληλη υποδομή και οργάνωση ώστε να ανταπεξέλθει στη κίνηση που παρατηρείται;
Το αεροδρόμιο της Μυκόνου κ. Ράπτη μετά την πρόσφατη αναβάθμισή του, και την 24ωρη λειτουργία του, παρέχει ακόμα υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες, που όπως σωστά αναφέρετε, καταφθάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου.
Καθώς όπως ίσως γνωρίζετε, πλέον υπάρχει 5 φορές την εβδομάδα απευθείας αεροπορική σύνδεση της Μυκόνου με τη Ντόχα (Qatar Airways), η οποία αποτελεί τουριστικό διαμετακομιστικό κέντρο που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την Αυστραλία.
Σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική), ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.
- Σημαντικά οφέλη για το νησί προκύπτουν και από τους επισκέπτες κρουαζιέρας. Ως δημοτική αρχή κ. Κουκά τι έχετε κάνει ώστε οι επισκέπτες να νιώθουν την Μύκονο ως μια εμπειρία ζωής; Πως προωθείτε και προστατεύετε το "προϊόν" σας;
Η Μύκονος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως και στον τομέα της Κρουαζιέρας.
Και μάλιστα το συνολικό νούμερο των επισκεπτών της κρουαζιέρας και των αφίξεων αυξάνονται κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017 ήμασταν το δεύτερο λιμάνι στην Ελλάδα με τις πιο πολλές αφίξεις στον τομέα της κρουαζιέρας.
Το νησί βγαίνει πολλαπλώς ωφελημένο αφού πέραν των τελών που εισπράττονται από τη διαμονή των κρουαζιερόπλοιων στο Λιμάνι της Μυκόνου, οι τουρίστες κατεβαίνουν στο νησί για να διασκεδάσουν και να ψωνίσουν.
Από εκεί και πέρα κ. Ράπτη εμείς παρέχουμε τις βασικές υποδομές, ασκούμε μία στοχευμένη θα μου επιτραπεί η έκφραση τουριστική ¨διπλωματία¨, υπενθυμίζουμε στους επαγγελματίες την ανάγκη σεβασμού των κανόνων κυρίως για την προστασία των δικών τους υπηρεσιών, διεκδικούμε με επιμονή και συστηματικότητα από την Πολιτεία να κάνει ότι πρέπει ώστε να προστατεύσει την εικόνα της Μυκόνου, που όπως έχω ξαναπεί αποτελεί συγχρόνως και την εικόνα της Ελλάδας για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι να κερδίσουμε τον κάθε επισκέπτη και αυτός να αποτελέσει μια ζωντανή διαφήμιση στη χώρα του για τη Μύκονο και την Ελλάδα.
Το «προϊόν» μας πρέπει να αναφέρουμε εξαρχής ότι είναι Α' ποιότητας, άρα και πιο εύκολο να «πουληθεί».
Είναι ένα προϊόν που παράχθηκε με κόπο και μόχθο από τις προηγούμενες γενιές και το οποίο οφείλουμε να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε εμείς οι νεότεροι, διατηρώντας πάντα τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του.
Τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, το άσπρο μπλε των σπιτιών κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, οι μοναδικές ακρογιαλιές, η ιστορία της Μυκόνου και της Δήλου, όλα αυτά που συνθέτουν το μοναδικό παγκοσμίως μυκονιάτικο προορισμό!
- Υπάρχει ανεργία στο νησί σας;
Ανεργία στο νησί μας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν υπάρχει.
Αντιθέτως, θα σας έλεγα ότι «εισάγουμε» εργατικό δυναμικό για την κάλυψη των αναγκών του νησιού.
Στόχος μας είναι τόσο η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, όσο και η βιωσιμότητα του νησιού 365 μέρες το χρόνο, που αυτομάτως θα οδηγήσει σε μηδενισμό της ανεργίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Και πιστέψτε με, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και μόλις 4,5 έτη θητείας, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
- Εσείς ως ανώτατη δημοτική αρχή θεωρείτε πως υπάρχουν συμπεριφορές που προκαλούν την κοινή γνώμη στους δρόμους του νησιού ειδικά όταν σφύζουν από τουρίστες; Στην Μύκονο όλα επιτρέπονται δήμαρχε;
Στη Μύκονο επιτρέπονται όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία, την οποία τηρούμε απαρέγκλιτα.
Σαφώς και υπάρχουν φαινόμενα ανομίας ή παρεκτροπές. Δεν εθελοτυφλούμε.
Όμως, για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις στον απόλυτο βαθμό τέτοια φαινόμενα χρειάζεσαι ισχυρή αστυνόμευση, παρουσία εισαγγελέα στο νησί κατά τη θερινή περίοδο κλπ. Όλα αυτά αποτελούν μόνιμες διεκδικήσεις μας από το Κεντρικό Κράτος. Ο Δήμαρχος ξέρετε σε μια Δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να είναι και Αστυνόμος και Εισαγγελέας και Δικαστής!
Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή λαμβάνει προληπτικά μέτρα προκειμένου να μειωθούν αυτά τα φαινόμενα, είτε μέσω καλύτερου φωτισμού, είτε μέσω συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, είτε μέσω της στενής συνεργασίας με την αστυνομία και το λιμενικό.
- Ως δήμαρχος, ποια έργα πραγματοποιήσατε και ποια έχετε στο πρόγραμμα σας να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον;
Η αλήθεια είναι ότι όταν για πρώτη φορά ανέλαβα το 2014 τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενα. Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης με την πρωτοφανή απαξίωση του Δήμου και τα βαρίδια του παρελθόντος δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις που έτσι και αλλιώς υπολογίζονται με βάση τον μόνιμο πληθυσμό και όχι τους επισκέπτες (μας ενισχύουν για 10.000 και φιλοξενούμε 2 εκατομμύρια) περικόπηκαν κατά 50%.
Και βεβαίως υπάρχει υποστελέχωση βασικών υπηρεσιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η Τεχνική υπηρεσία λόγω αποχωρήσεων και αδειών είχε 2 μηχανικούς , να ελέγχουν – να σχεδιάζουν – να δημοπρατούν – να κάνουν μελέτες.
Παρά τα παραπάνω, τα τελευταία 4,5 χρόνια νοικοκυρέψαμε και ασκήσαμε χρηστή Διοίκηση στο Δήμο, είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα, που παρέχουμε βοήθημα σίτισης και στέγασης για τους υπαλλήλους που ζουν στο νησί μας, εξασφαλίσαμε πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα για τα μεγάλα έργα, διαθέσαμε 2 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, είμαστε πρώτοι στην ανακύκλωση, υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας στις Κυκλάδες, αναβαθμίσαμε τις λιμενικές υποδομές, υλοποιήσαμε ή ξεκινήσαμε βασικά έργα για την Υγεία, και τον Αθλητισμό, αναδείξαμε τον πολιτισμό και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί η δημοτική μας θητεία, που συνδυάστηκε με ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, κοντά στα 10 εκατομμύρια συνολικά, κατάφερε να ανταποκριθεί με ικανοποιητικό τρόπο στις απαιτήσεις τους. Το νησί χάρη στις προσπάθειες του Δήμου και το φιλότιμο των Μυκονιατών στάθηκε όρθιο.
Από εδώ και πέρα, ως βασικές προτεραιότητες είναι πραγματοποίηση βασικών έργων υποδομών, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής της Χώρας Μυκόνου , η αναβάθμιση της Άνω Μεράς, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη εναλλακτικού Τουρισμού και οι παρεμβάσεις στο Χωροταξικό.
-Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι μόνο. Τι πρέπει να κάνουν οι δημοτικές αρχές ώστε να μετατραπεί σε ευκαιρία η αξιοποίηση των αποβλήτων;
Να δώσουν έμφαση καταρχήν στην ανακύκλωση και δεύτερον να αξιοποιήσουν τη ευρωπαϊκή εμπειρία όπου η διαχείριση των στέρεων αποβλήτων πέραν ότι είναι απολύτως φιλική με το περιβάλλον, δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας.
-Κατάρτιση δασικών χαρτών. Πρόσφατα τοποθετηθήκατε για το θέμα θωράκισης της περιουσίας των δημοτών σας. Τι συμβαίνει ακριβώς;
Το καθεστώς των χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι οποίες διεκδικούνται από το Δημόσιο, υφίσταται συνεχώς και αδιαλείπτως από το 1979 μέχρι σήμερα, βάσει του Νόμου 998/79.
Στο πλαίσιο αυτό από το 1979 μέχρι και σήμερα εκατοντάδες πράξεις χαρακτηρισμού έχουν συνταχθεί για τη Μύκονο, από τη Διεύθυνση Δασών και σε πάρα πολλές από αυτές έχουν καταχωρισθεί χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες διεκδικούνται από το Δημόσιο.
Μετά τη δυναμική αντίδραση Περιφέρειας Δήμων και ΤΕΕ για να αλλάξει ο νόμος για τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελος έκανε το πρώτο θετικό βήμα με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το έγγραφο-διαταγή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σύμφωνα με το οποίο η Δασική Υπηρεσία υποχρεωνόταν να καταθέσει αντιρρήσεις κατά των Δασικών χαρτών των νησιών και φυσικά κατά του Δασικού χάρτη της Μυκόνου –Άνω Μεράς, ώστε οι χορτολιβαδικές εκτάσεις να μετατραπούν σε δασικές.
Εάν αυτό συνέβαινε, τότε όλες οι εκτάσεις που σήμερα έχουν καταχωρισθεί στον Δασικό χάρτη ως χορτολιβαδικές, θα οριστικοποιούνταν ως δασικές και θα αχρηστεύονταν εντελώς για τους ιδιοκτήτες, ακόμη και αν το κράτος τους αναγνώριζε αμέσως την ιδιοκτησία τους.
Με την Υπουργική Απόφαση του Αν. Υπουργού ΥΠΕΝ, όπως είπα και παραπάνω το έγγραφο του Συντονιστή ακυρώνεται οριστικά και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, εφόσον ξεκαθαρισθεί το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, αποδεσμεύονται εντελώς από την Δασική νομοθεσία, χαρακτηρίζονται ως αγροτικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως ορίζουν οι πολεοδομικοί νόμοι και το χωροταξικό του νησιού.
Από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε την πίεση προς το Υπουργείο για τη συνολική αλλαγή της νομοθεσίας και βρισκόμαστε με κάθε μέσο δίπλα στους πολίτες για τη διαδικασία των αντιρρήσεων.
- Θεωρείτε πως η κυβέρνηση της χώρας έχει λειτουργήσει –σε σχέση με την αυτοδιοίκηση- όπως θα θέλατε ώστε να είναι ενισχυτικός των προσπαθειών σας ο ρόλος της;
Η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία της αυτοδιοίκησης για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και για την τοπική ανάπτυξη. Πολλές φορές δίνει αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, η αποκέντρωση εν έτει 2019 αποτελεί ακόμα ζητούμενο, οι παρεμβάσεις γίνονται πολλές φορές με πολιτικά και όχι αυτοδιοικητικά κριτήρια.
Νομίζω ότι όποιος πραγματικά θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στη χώρα πρέπει να προωθήσει στην πράξη την αποκέντρωση.
- Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα του δήμου σας και σε ποιο βαθμό αξιοποιήσατε τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία;
Στο ταμείο μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 εκατομμύρια ευρώ και το συνολικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας που ανέρχεται στα 112.450.000 € θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους, κρατικούς πόρους, την Περιφέρεια, ΣΔΙΤ, το ΕΣΠΑ, και τα ανταποδοτικά.
- Πόσα αναπτυξιακά κεφάλαια απορρόφησε ο δήμος σας; Είστε ικανοποιημένος από τα επενδυτικά εργαλεία –όπως το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ;
Μόνο τους τελευταίους 9 μήνες πετύχαμε την έγκριση όλων των έργων που κατέθεσε ο Δήμος στα πλαίσια του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών εξασφαλίζοντας σημαντικές χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 5.500.000 ευρώ για την υλοποίηση τους.
Τα έργα αφορούν την προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού, την επισκευή, και συντήρηση των σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, την προμήθεια- τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών του νησιού, καθώς και την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.
Και δεν μείναμε μόνο εκεί, αλλά θα διαθέσουμε επιπρόσθετα ποσά από δημοτικούς πόρους προκειμένου να υλοποιηθούν πέρα από τις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος και άλλες απαραίτητες εργασίες που δεν τις είχε συμπεριλάβει το αρμόδιο Υπουργείο.