Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας εξαιτίας της σταθερής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Οι προβληματισμοί των ειδικών αφορούν όχι μόνο τα εισαγόμενα αλλά και τα αυξανόμενα σποραδικά κρούσματα ανά τη χώρα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν τη «σπίθα που θα ανάψει φωτιά» για την μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με σκοπό την αποτύπωση της κατάστασης, αλλά και τη χρήση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης για την εξέλιξη του ιού στη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Οι προβληματισμοί των ειδικών αφορούν όχι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα - για τα οποία λαμβάνονται μέτρα ιδίως στους ταξιδιώτες που μπαίνουν στη χώρα μέσω του συνοριακού σταθμού του Προμαχώνα. Εστιάζονται και στα αυξανόμενα σποραδικά κρούσματα ανά την χώρα, καθώς αυτά μπορεί να αποτελέσουν τη «σπίθα που θα ανάψει την φωτιά», με συνέπεια να επανέλθουμε σε στάδιο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Ενα τέτοιο σενάριο θα υπαγόρευε πολύ αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της καραντίνας - έστω και τοπικά - για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς είναι τα παρακάτω :
Καθημερινά τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται 30-50 νέα κρούσματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν ταξιδιώτες ή αποτελούν επαφές ταξιδιωτών. Το τελευταίο 10ήμερο επί 326 ταξιδιωτών, θετικοί διαγνώστηκαν οι 196, δηλαδή το 60%, γεγονός που σημαίνει ότι με αυτό τον ρυθμό έως το τέλος του καλοκαιριού, θα μπορούσαν να εισαχθούν στη χώρα περί τα 1200 κρούσματα ή και περισσότερα.
Ταυτόχρονα, χθες διαπιστώθηκε κρούσμα κορονοϊού σε 15χρονο κορίτσι σε κατασκήνωση στην Χαλκιδική με αποτέλεσμα να διερευνώνται όλα τα άτομα με τα οποία και ήρθε σε επαφή, τα οποία και μπαίνουν σε απομόνωση, προκειμένου να αποκλειστεί η περαιτέρω μετάδοση της νόσου.
Το κορίτσι ανέβασε δέκατα, παρακολουθήθηκε επί 24ωρο στην κατασκήνωση και κλήθηκαν οι γονείς για τη διενέργεια τεστ, το οποίο και προέκυψε θετικό από το νοσοκομείο Βέροιας. Στην ίδια πόλη, τρία ακόμη παιδιά Ρομά, διαγνώστηκαν θετικά. Το ένα νοσηλεύεται στο σπίτι του, ενώ τα άλλα δύο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Άλλοι δύο ενήλικες από τη Βέροια - θετικοί στον κορονοϊό- νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ.
Περιορισμοί στον Προμαχώνα
Μόνο χθες από τον Προμαχώνα μπήκαν στη χώρα μας 16.000 ταξιδιώτες, κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και 250 κάτοικοι τρίτων χωρών.
Στο εξής, με απόφαση που τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου και θα έχει διάρκεια ως και τις 29 Ιουλίου, όσοι ταξιδιώτες (εξαιρουμένων των Ελλήνων) εισέρχονται στην χώρα από τον Προμαχώνα, θα πρέπει :
α) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε μοριακό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 (μέθοδος PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) Να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
Οι ανησυχίες των ειδικών
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό ότι τα κρούσματα εντοπίζονται. Εκείνο ωστόσο που τους φοβίζει περισσότερο είναι η σιωπηρή μετάδοση της νόσου από άτομα που έχουν προσβληθεί και είτε δεν έχουν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα, είτε μπορεί και να μην τα εμφανίσουν ποτέ.
Τα άτομα αυτά, αν δεν τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και τις προβλεπόμενες προφυλάξεις με τη χρήση μάσκας, υγιεινής των χεριών και του βήχα και τις αποστάσεις, θα συνεχίζουν να μεταδίδουν τη νόσο, μέχρι να διαγνωστούν.
Το επόμενο πρόβλημα που ανακύπτει μέσω αυτής της αλυσίδας μετάδοσης του ιού, είναι τα κρούσματα που δεν έχουν δυνατότητα ιχνηλάτησης, γεγονός που σημαίνει ότι η μετάδοση έχει γίνει μέσα στην κοινωνία. Η διαπίστωση αυτή με τη σειρά της, επιτρέπει τη ραγδαία ανάκαμψη του ιού, καθώς και την ανεξέλεγκτη πορεία του.
Στα μέτρα που θα συζητηθούν από εδώ και πέρα είναι να τεθεί το ενδεχόμενο καθολικού ελέγχου των εισερχομένων ταξιδιωτών στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα δίνεται ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων (αν είναι ορφανά, πού βρίσκονται, από πού προήλθαν, αν εντάσσονται σε συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού που πρέπει να τεθεί σε απομόνωση κλπ). Κι αυτό προκειμένου να οριστεί ένα όριο πάνω από το οποίο θα σημάνει συναγερμός για αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας, με την χρήση μάσκας, τήρηση των αποστάσεων των δύο μέτρων κλπ.