Οποιοδήποτε γεγονός αν δεν καταγράφεται ψηφιακά είναι, κυριολεκτικά, σαν να μην έχει γίνει κι αυτό γιατί σύμφωνα με όλες τις έρευνες κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι καταναλώνουμε ειδήσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις διαδικτυακά, σε σάιτ και στις πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η πανδημία οδήγησε επιστημονικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, τα πανεπιστήμια, τα ιδρύματα, τα μουσεία αλλά και πολλούς ιδιώτες να τιμήσουν τη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας διαδικτυακά.
Από το πλήθος των ψηφιακών αυτών πρωτοβουλιών επετειακού χαρακτήρα με τη μορφή εκδηλώσεων, εκθέσεων, ομιλιών και podcasts επιλέγουμε τα πιο επιμορφωτικά και ενδιαφέροντα.
1. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Αρχαιολατρεια και Φιλελληνισμός - Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου
Μόλις προχθές «βγήκε στον αέρα» ψηφιοποιημένη η πολυαναμενόμενη έκθεση έργων από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου με θέμα τον Φιλελληνισμό και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ένα μοναδικό «θησαυροφυλάκιο» φιλελληνικών καλλιτεχνικών έργων και αριστουργημάτων που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό... Η ίδια η έκθεση που εγκαταστάθηκε στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τεχνης περιμένει, υπομονετικά, τους επισκέπτες μόλις ανοίξουν πάλι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.
Τι θα δείτε στην οθόνη σας
Πρόκειται για μια σπάνια, πρωτότυπη έκθεση που περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασσικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα.
Ευρωπαϊκές, φιλελληνικές, καλλιτεχνικές δημιουργίες καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από θέματα της αρχαιότητας παρουσιάζονται σε διάλογο με αυθεντικές αρχαιότητες από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας όπως τα Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώμης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστια, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Ελεύθερνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου.
Τα αρχαία αριστουργήματα συνομιλούν με τις νεοκλασσικές εκδοχές τους μέσα στο εμβληματικό Μέγαρο Σταθάτου, ένα δείγμα του ελληνικού Νεοκλασσικισμού του Έρνστ Τσίλλερ, που αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας του Όθωνα και της Αθηνάς Σταθάτου μέχρι το 1938.
Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από την Ιστορικό Τέχνης Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου και τον Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητή Νίκο Χρ. Σταμπολίδη.
Πώς θα τη δείτε
Η έκθεση είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη μέσω του σάιτ 1821.cycladic.gr
Χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Στη βιντεοσκοπημένη ξενάγηση που κάνουν οι επιμελητές, σε μια εικονική περιήγηση (virtual tour) που μπορεί να κάνει ο κάθε χρήστης από μόνος και σε μια σειρά από επιλεγμένα έργα της έκθεσης.
2. Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: «Από αγάπη για την Ελλάδα»
Πολύ ξεχωριστή και επιμορφωτική η ψηφιακή έκθεση που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και την υπέροχη, δημοσιογραφική ιστοσελίδα RetroNews. Έργο πραγματικής αγάπης προς τη χώρα μας από έναν οργανισμό, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών που είναι αρρηκτα συνδεδεμένο με την πνευματική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας.
Η έκθεση αποδίδει τον αντίκτυπο, τις διάφορες θεωρήσεις, το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από την Ελληνική Επανάσταση. Από το 1821, παντού στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, το άγγελμα της Επανάστασης διαδίδεται και εξαπλώνεται, υποστηριζόμενο από εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος (Λόρδο Βύρων, Σατωβριάνδο, Ουγκώ…) και τη συστράτευση, στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, ρομαντικών νέων και παλαίμαχων στρατιωτών που σπεύδουν να πολεμήσουν για την ελληνική υπόθεση.
Τι θα δείτε στην οθόνη σας
Τα τεκμήρια που αποκαλύπτονται μέσα από την έκθεση μαρτυρούν αυτή την απαράμιλλη «στιγμή φιλελληνισμού». Ο Τύπος, οι αλληλογραφίες και οι αφηγήσεις, η λογοτεχνία και η ποίηση, η μουσική και η ζωγραφική μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε σήμερα, το σθένος αυτής της κινητοποίησης, να μάθουμε περισσότερα για τις ζωές που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, να κατανοήσουμε τις καθημερινές αντιξοότητες του Αγώνα, να αφουγκραστούμε την αντάρα των ψυχών και των συνειδήσεων που ξεσηκώθηκαν στη Γαλλία και στην Ευρώπη, για μιαν Ελλάδα ελεύθερη!
Τα κείμενα και τα βίντεο, αποτέλεσμα της εργασίας της επιστημονικής επιτροπής Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών, ρίχνουν φως σε διάφορες πτυχές της Επανάστασης, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων.
Πώς θα τη δείτε
Και αυτή η έκθεση είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη μέσω της ειδικής ιστοσελίδας «Από αγάπη για την Ελλάδα». Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ κεφάλαια που πραγματικά αξίζουν το χρόνο σας.
Η έκθεση θα εμπλουτίζεται διαρκώς μέχρι το τέλος του έτους οπότε μην ξεχνάτε να επιστρέφετε.
3. To 1821 στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
Δεν θα μπορούσε να απέχει των επετειακών εορτασμών για το 2821 το αγαπημένο και θρυλικό για τον πλούτο του ΕΛΙΑ, έργο αγάπης δύο ιδιωτών, του Μάνου Χαριτάτου και του Δημήτρη Πόρτολου, σήμερα υπό τη διοίκηση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.
Τι θα δείτε στην οθόνη σας
Το ΕΛΙΑ έφτιαξε ένα microsite όπου έχει συγκεντρώσει, σε ενότητες, όλο το υλικό που σχετίζεται, με κάποιο τρόπο, με το ‘21 και βρίσκεται ψηφιοποιημένο στα αρχεία του. Το ψηφιοποιημένο αρχείο του ΕΛΙΑ είναι πραγματικά μοναδικό και αν δεν το έχετε κάνει ήδη είναι μοναδική ευκαιρία να περιηγηθείτε σε αυτό για να το γνωρίσετε.
Πώς θα το δείτε
Όλο το αφιέρωμα του ΕΛΙΑ για το 1821 είναι εύκολα προσβάσιμο από το microsite του ιδρύματος «Το 1821 στο ΕΛΙΑ».
Το υλικό έχει οργανωθεί σε οκτώ ενότητες. Μας συγκίνησε ιδιαιτέρως η ενότητα «Το 1821 στις παραστατικές τέχνες» και βέβαια η ενότητα «Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821».
4. Greek History Files/Φάκελοι Ελληνικής Ιστορίας
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία ιδιωτών που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα αφιερώματα των μεγάλων ιδρυμάτων και πολιτιστικών οργανισμών τα Greek History Files.
Ο Σωτήρης Κατσέλος, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης και ο Σπύρος Κάππος μας ξεναγούν σε πτυχές της δαιδαλώδους ιστορίας του Αγώνα της Ανεξαρτησία παράγοντας περιεχόμενο, κείμενα και κινούμενη εικόνα για τα σύγχρονα ψηφιακά Μέσα, κυρίως το YouTube.
Τι θα δείτε στην οθόνη σας
Ιστορικά τεκμηριωμένα, σύντομα, ελκυστικά και φιλικά στους χρήστες ανεξαρτήτως ηλικίας τα Greek History Files ξεχωρίζουν στους φετινούς επετειακούς εορτασμούς και κατακτούν επαξίως κεντρική θέση στο ελληνικό διαδίκτυο.
Πώς θα το δείτε
Πολύ εύκολα. Στο κανάλι Greek History Files στο YouTube.
Πρόκειται για ολιγόλεπτα animated documentaries, σε μεγάλο βαθμό όχι με αναπαραγωγή παραδοσιακής εικονογραφίας, αλλά πρωτότυπου υλικού. Η ιστορική τεκμηρίωση σε πολλές περιπτώσεις γίνεται από την αρχή, για τις ανάγκες ενός ολιγολεπτου ντοκιμαντέρ. Για παράδειγμα ο ψηφιακός χάρτης για τη μάχη στο Δραγατσάνι δημιουργήθηκε από την αρχή ώστε η αποτύπωση να είναι ακριβέστερη αφού ο υπάρχων χάρτης του 1830 από τον Γκόρντον έγινε χωρίς να έχει εποπτεία της περιοχής.
Εκτός από το κανάλι στο YouTube μπορείτε να διαβάσετε κείμενα στην ιστοσελίδα Greek History Files.
5. Podcasts
Έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και καιρό τα podcasts, εμείς τα ακούμε φανατικά, ειδικά στη Μετακίνηση 6, στο κινητό με τα ακουστικά μας, έχουμε μάθει πολλά τον τελευταίο πανδημικό χρόνο ακούγοντας podcast.
Α. Από τα podcast για το 1821 εξέχουσα θέση έχει η παραγωγή του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ «1821: Ύμνος εις την Ελευθερίαν» σε επιστημονική επιμέλεια του ιστορικού και ομότιμου διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ), Βασίλη Παναγιωτόπουλου και σε παρουσίαση Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρείται και είναι ο «απόλυτος ειδικός» για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Ακούτε το podcast εδώ.
B. To Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών το γνωστό σε όλους και ειδικά στους αναγνώστες του Liberal.gr ΚΕΦΙΜ, με την επιμέλεια του καθ.Αριστείδη Χατζή έχει προγραμματίσει μέχρι το τέλος του 2021 και την παραγωγή ενός podcast. Ο Αριστείδης Χατζής με τους εξέχοντες καλεσμένους του αναζητούν για να υπογραμμίσουν τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων. Εξαιρετική πρωτοβουλία.
Ακούτε το podcast του ΚΕΦΙΜ εδώ.