Πότε θα καταργηθούν πλήρως οι περιορισμοί; Αυτό είναι το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου, καθώς μόνο τότε θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας καθημερινότητα. Πλησιάζοντας στο τέλος Μαρτίου, οι χώρες της Ευρώπης κάνουν τον οικονομικό τους απολογισμό για το α’ τρίμηνο του 2020, μετράνε… τα κουκιά –και τα ταμεία τους– και παράλληλα κάνουν τους υπολογισμούς τους για το πότε θα ανοίξουν οι οικονομίες, τι θα συμβεί με τον τουρισμό και πότε θα επιτευχθούν οι στόχοι των εμβολιαστικών προγραμμάτων.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναλυτές τρέχουν 4 σενάρια με βάση την εξέλιξη των εμβολιασμών και παράλληλα θέτουν 2 ορόσημα για την κατάργηση των περιορισμών. Το καλύτερο δυνατό σενάριο προβλέπει επιτάχυνση τόσο των εμβολιασμών όσο και της παροχής εμβολίων καθώς και υποχώρηση της πανδημίας. Το δεύτερο προβλέπει μόνο επιτάχυνση των εμβολιασμών. Το τρίτο είναι το βασικό και το τέταρτο το δυσμενές, το οποίο ενσωματώνει την πιθανότητα αρνητικών εξελίξεων.
Ας δούμε όμως πρώτα τα δεδομένα. Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν γεμάτη σημαντικές εξελίξεις. Ξεκίνησε με την αναταραχή που σημειώθηκε λόγω της απόφασης χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη συνέχεια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως και οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ την ίδια ώρα, η Κομισιόν έβαλε στο τραπέζι την πρόταση για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» που στην ουσία θα αποτελεί το διαβατήριο για όσους ταξιδεύουν στην εποχή του covid-19.
Έχοντας όλα αυτά τα νέα δεδομένα διαθέσιμα γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε… φυσιολογική λειτουργία, για το χρονικό σημείο δηλαδή που θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Μόνο αν επαναλειτουργήσει και ο πιο «επίφοβος» σήμερα κλάδος της οικονομίας και μάλιστα χωρίς περιορισμούς (μάσκες, αποστάσεις κλπ), θα μπορούμε να μιλάμε για «ολική επαναφορά». Μόνο τότε θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.
Μέχρι τότε, ωστόσο, θα περάσουμε από κάποια στάδια-ορόσημα. Το πρώτο είναι ο εμβολιασμός του 70% του ενήλικου πληθυσμού, ορόσημο που συμπίπτει με το μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας. Το δεύτερο είναι ο εμβολιασμός του 63% περίπου του συνολικού πληθυσμού, απ’ όπου ξεκινά να επιτυγχάνεται σύμφωνα με τους ειδικούς η ανοσία της αγέλης, ενώ το τελευταίο στάδιο είναι όταν ποια θα έχει εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού και θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρη έλεγχο της πανδημίας.
Τα σενάρια που τρέχει η Oxford Economics: Στην ουσία τα σενάρια διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως ως προς την… τελευταία στροφή των εμβολιασμών και την ταχύτητα με την οποία θα φτάσουμε από το 63% στο 85% του γενικού πληθυσμού.
Βασικό σενάριο: Το βασικό σενάριο σήμερα προβλέπει ότι θα φτάσουμε στον πλήρη έλεγχο της πανδημίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί το μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας στα μέσα Ιουλίου, όταν θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ στις αρχές Αυγούστου θα μπούμε στο πεδίο όπου θα ξεκινήσει να επιτυγχάνεται η ανοσία της αγέλης.
Βέλτιστο σενάριο: Είναι το σενάριο που προβλέπει αύξηση της παροχής εμβολίων, κατά το οποίο η Ευρώπη θα έχει εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού στα τέλη Ιουνίου. Προς τα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσει να επιτυγχάνεται η ανοσία της αγέλης, ενώ πριν τα τέλη Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί το 85% του γενικού πληθυσμού. Σε αυτό το σενάριο ο τουρισμός θα δουλέψει και η οικονομία θα δεχθεί τεράστια ώθηση στο δεύτερο μισό του έτους.
Θετικό σενάριο: Το «καλό» σενάριο προβλέπει να πιάνουμε το 70% στις αρχές Ιουλίου και το τείχος της ανοσίας της αγέλης θα αρχίσει να χτίζεται προς τα τέλη του ίδιου μήνα. Ωστόσο για να φτάσουμε στο 85% του γενικού πληθυσμού θα χρειαστεί να περιμένουμε έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αρνητικό σενάριο: Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο, η Oxford Economics εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού στις αρχές Αυγούστου και το τείχος ανοσίας θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Σε αυτό το σενάριο η οικονομία δεν θα εμφανίσει ικανοποιητική ανάπτυξη στο έτος και ουσιαστικά θα έχει χαθεί η χρονιά για τον τουρισμό.