Η οικολογική συνείδηση των νεοελλήνων είναι δίδυμη αδερφούλα της άποψης που έχουν για την αξιολόγηση οι δημόσιοι υπάλληλοι. Γενικώς είναι υπέρ της, αλλά είναι πάντα εναντίον κάθε συγκεκριμένου σχεδίου αξιολόγησης που τους παρουσιάζεται. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με την οικολογία. Όλοι οι συμπατριώτες μας θέλουν την σωτηρία του πλανήτη γενικώς, αλλά διαφωνούν με κάθε σχέδιο σωτηρίας του που αφορά την δική τους περιοχή.
Το γράφω με αφορμή τη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Αρκαδίας που απέρριψε το σχέδιο για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κυνουρία, επειδή δεν είναι κρατικές αλλά ιδιωτικές. Το ‘χα ζήσει κι εγώ στα μέρη μου πριν πέντε χρόνια, όταν στο ορεινό Ρέθυμνο είχαν μπλοκάρει τον αγροτικό δρόμο που οδηγούσε σ’ ένα έρημο κορφοβούνι για να αποτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Κρατούσαν μάλιστα ένα πανό που έγραφε «ελεύθερα βουνά, περήφανοι άνθρωποι».
Προφανώς στην Αρκαδία (όπως έγραφε χθες και ο Γ.Φιντικάκης) οι κρατικές ανεμογεννήτριες δεν ρυπαίνουν ενώ οι ιδιωτικές το κάνουν και στην Κρήτη οι άνθρωποι δεν είναι περήφανοι αν στην απέναντι κορυφή στέκει μια ανεμογεννήτρια. Βεβαίως, τόσο οι Αρκάδες όσο και οι Κρητικοί είναι υπέρ της οικολογίας και της σωτηρίας του πλανήτη, αλλά επειδή στην περιοχή τους η συμβολή σ’ αυτή την σωτηρία γίνεται μέσω των ανεμογεννητριών αυτοί απορρίπτουν την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας και είναι υπέρ της εκμετάλλευσης της ηλιακής.
Βεβαίως, όσοι είναι οικολόγοι στον κάμπο της Λάρισας ή της Θήβας και βλέπουν να καταφθάνουν οι μεγάλες εταιρείες φωτοβολταϊκών γα να φτιάξουν πελώρια πάρκα, λένε τα ακριβώς ανάποδα, Ότι αντί ο πληθυσμός να φυτεύει αγροτικά προϊόντα που είναι το μέλλον και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως χώρα, έρχονται οι ιδιώτες και φυτεύουν καθρέφτες που αλλοιώνουν το τοπίο, καταστρέφουν την εύφορη γη και διαλύουν τις παραδοσιακές κοινωνίες. Αυτοί, απορρίπτουν την ηλιακή ενέργεια και προσανατολίζονται υπέρ της εκμετάλλευσης της αιολικής.
Καμιά φορά, αν ζοριστούν στην συζήτηση λένε αμφότεροι κάτι τρελά που στηρίζονται στην θεωρία ότι η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου και συνεπώς δεν επιτρέπεται να την «χαλάσουμε» με οικολογικά μαραφέτια. Λένε -ας πούμε- ότι οι ανεμογεννήτριες ταιριάζουν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι στην ομορφιά του ελληνικού τοπίου, προφανώς διότι (σε αντίθεση με την εκπάγλου καλλονής Ελλάδα), η υπόλοιπη Ευρώπη είναι από γεννησιμιού της τόσο άσχημη που καμιά ανεμογεννήτρια δεν μπορεί να την κάνει ασχημότερη. Το ίδιο λένε και οι αρνητές των φωτοβολταϊκών, μόνο που αυτοί (ελλείψει ήλιου στην Ευρώπη) λένε ότι τα φωτοβολταϊκά ταιριάζουν στην Αφρική, όχι εδώ.
Έτσι και την οικολογική τους συνείδηση έχουν καθαρή (αφού στέλνουν τις γεννήτριες στα βόρεια και τα φωτοβολταϊκά στα νότια), αλλά και η αντίθεση τους γι αυτά είναι δικαιολογημένη. Μου θυμίζουν εκείνους που στα νότια προάστια έχουν ξεσηκωθεί διότι στο καινούριο σχέδιο Χατζηδάκη για την Υμηττό προβλέπεται και η δημιουργία ενός νεκροταφείου για τον Άλιμο και την Ηλιούπολη. Οι δυο αυτές περιοχές έχουν τεράστιο πρόβλημα με τους νεκρούς τους, αλλά κάποιοι οικολόγοι παρέα με πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς διαφωνούν με την δημιουργία νεκροταφείου στο βουνό, το οποίο θέλουν παρθένο και ανέγγιχτο. Παραλλήλως απαιτούν νεκροταφείο, αλλά όχι εκεί. Κι όταν ο δήμαρχος Αλίμου τους ρώτησε κατάπληκτος που να το φτιάξουν αφού δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στον πυκνοκατοικημένο δήμο τους, πήρε την εξής απάντηση: «Τόσες μεζονέτες πλουσίων έχει ο Άλιμος. Να τα τις απαλλοτριώσετε και να το φτιάξετε εκεί.»