Το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη περιλαμβάνει ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, συμπυκνώνοντας προτάσεις οικονομικής πολιτικής που στην πραγματικότητα ενυπάρχουν στο γραπτό και προφορικό λόγο εδώ και μια εικοσαετία και εν πολλοίς έχουν εφαρμοσθεί σε άλλα κράτη.
Οι ίδιες οι προτάσεις εφαρμόζουν τα αποτελέσματα της επιστημονικής γνώσης που έχει κριθεί από την επιστημονική κοινότητα (κορυφαία επιστημονικά περιοδικά με κριτές). Ως εκ τούτου, δεν είναι απόψεις, είναι επιστημονική γνώση αχρωμάτιστη και ακομμάτιστη. Βλέπω στις προτάσεις αυτές, αλλά και σε άλλες αντίστοιχες πιο κατακερματισμένες προτάσεις καταξιωμένων οικονομολόγων, το εμβόλιο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ανθίσει, πετυχαίνοντας υψηλούς ρυθμός ανάπτυξης για σειρά ετών.
Με ακόμη μεγαλύτερη προσωπική ευτυχία, βλέπω ότι οι προτάσεις απηχούν όλους εμάς, που μέσα από το ερευνητικό και γενικότερο συγγραφικό μας έργο προσβλέπουμε σε πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου στην ελληνική οικονομία, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων της είναι από τις οικονομικά πιο άνισες της ευρωζώνης. Το έργο της επιτροπής αναλύει διεξοδικά πώς θα επιτευχθεί η δικαιότερη κατανομή του πλούτου και άρα απηχεί (ή θα έπρεπε να απηχεί) και τις απόψεις της σύγχρονης κεντροαριστεράς.
Θα τολμήσει η κυβέρνηση ; Θα πετύχει την ουσιαστική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στα πρότυπα του Μοντεσκιέ, που δίδασκε για την πλήρη διάκριση των εξουσιών και τη ταχύτητα απονομής; Θα μεταρρυθμιστούν τα πανεπιστήμια ώστε να καταστούν πλήρως αυτόνομα αλλά και αξιολογήσιμα, με βάση τα βορειοευρωπαϊκά πρότυπα; Θα επιλυθεί επιτέλους το ασφαλιστικό με τρόπο δίκαιο για τις νέες γενιές, και θα μειωθούν και απλοποιηθούν οι φορολογικοί συντελεστές; Θα παταχθεί η μάστιγα της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα απέναντι στις επιχειρήσεις, και θα απλοποιηθούν οι πολεοδομικές διαδικασίες; Θα περάσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην πράσινη οικονομία χωρίς να βλάψουμε το ελληνικό τοπίο; Θα πετύχουμε μια ελληνική οικονομία με εξωστρέφεια και καινοτομία, δημιουργώντας επενδυτικά πάρκα και συνδέοντας τους Έλληνες επιστήμονες με αυτούς του εξωτερικού; Θα πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής με έμφαση στη μεταποίηση και τις εξαγωγές; Θα αναπτύξουμε την κεφαλαιαγορά μας και θα εξυγιάνουμε τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτηθεί η καινοτομία;
Η μεγάλη ώρα έφτασε. Το 2021 θα εισρεύσουν με πρωτοφανή ένταση κονδύλια που πρέπει να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη. Ακούσαμε ευλαβικά τους καταξιωμένους επιστήμονες της υγείας. Ήρθε η ώρα να ακούσουμε ευλαβικά και τους καταξιωμένους κοινωνικούς επιστήμονες, αφήνοντας στην άκρη εκείνους των οποίων το έργο είναι προσωπική κρίση και δεν έχει κριθεί από την επιστημονική κοινότητα. Ή τώρα ή ποτέ κύριε Πρωθυπουργέ.