Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Αμέσως μετά τις εκλογές είχαμε γράψει ένα άρθρο, με αντικείμενο τις τιμές των αντιστάσεων, που θα συναντήσουν οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην προσπάθεια τους να συνεχίσουν την ανοδική τους τάση. Είναι οι τιμές, που εδώ και μια πενταετία αποτελούν τις κορυφώσεις των ανοδικών κινήσεων.
Το επίπεδο των αντιστάσεων για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι οι 900 μονάδες και το επίπεδο των αντιστάσεων του Δείκτη FTSE / Large Cap, που παρακολουθούν κατ' εξοχήν οι ξένοι επενδυτές είναι οι 2.250 μονάδες. Οι τιμές αυτές αντιστάθηκαν για μια ακόμα φορά, αναχαιτίζοντας το υπεραισιόδοξο κλίμα των προεκλογικών ημερών. Μόνο η ανοδική τους διάσπαση, θα αποτελέσει ένα εχέγγυο για την συνέχιση της ανοδικής πορείας και θα σημάνει το τέλος της πενταετούς ταλαιπωρίας της χρηματιστηριακής αγοράς.
Αυτές οι τιμές που προαναφέραμε δεν προκύπτουν από την μελέτη κάποιας μαγικής γυάλας, ούτε αποτελούν προϊόν των χρηματοοικονομικών αναλύσεων των εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Είναι τιμές που έχουν προσδιοριστεί από την ανάλυση της διαγραμματικής απεικόνισης της πορείας των αγορών. Μιας απεικόνισης, που καταγράφει τις συμπεριφορές της επενδυτικής κοινότητας. Συμπεριφορές, που τις περισσότερες φορές επαναλαμβάνονται με τον ίδιο ή σχεδόν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Έτσι, αυτήν την στιγμή βιώνουμε τις συμπεριφορές των επενδυτών, στην προσπάθεια ανοδικής λύσης ενός μακροχρόνιου σχηματισμού πυθμένα.
Η ανοδική αυτή λύση θα σημάνει την ενεργοποίηση εντολών αγορών, διότι οι δείκτες θα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα εμπιστοσύνης πριν από πέντε χρόνια. Η ανοδική διάσπαση των αντιστάσεων, θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την επάνοδο της εμπιστοσύνης στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και την μείωση του οικονομικού και πολιτικού ρίσκου της χώρας.
Η διαγραμματική ανάλυση πέραν των αντιστάσεων, καταγράφει και μια σειρά στηρίξεων, οι οποίες με την σειρά τους δεν θα πρέπει να διασπαστούν καθοδικά. Τέτοιες είναι για παράδειγμα το 780 για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου και το 732 για τον Τραπεζικό Δείκτη. Ειδικά για τον Τραπεζικό Δείκτη και τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, πρέπει να αναφερθεί πως έχουν αποδώσει πολύ λιγότερο από την υπόλοιπη αγορά, όλη αυτήν την περίοδο.
Αρκετές σημαντικές παραδοσιακές εταιρίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών που προσελκύουν και τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, καταγράφουν νέα υψηλά στις τιμές τους, αφού τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη τους συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλες εταιρίες αναμένουν τις εξελίξεις που δρομολογούνται από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως είναι η Lamda που αναμένει την εκκίνηση στο Ελληνικό, η ΔΕΗ που αναμένει την μερική ιδιωτικοποίηση τους ΔΕΔΗΕ και τα ΕΛΠΕ που αναμένουν το νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση τους. Αρκετές μικρότερες εταιρίες, έχουν μπει το μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών, διότι κατάφεραν να μεγεθυνθούν, να μπουν σε νέες αγορές και να καταγράφουν τις ιστορικά υψηλότερες τιμές των μετοχών τους. Αυτό βέβαια, είναι και καλό και κακό. Καλό, διότι προσφέρουν υπεραξίες και κακό διότι οι αποτιμήσεις τους και οι δείκτες τους, τώρα θα είναι πλέον συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες των εταιριών του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να φαίνονται λίγο ακριβές.
Γενικότερα οι τιμές των μετοχών, θα έπρεπε να είχαν συμπαρασύρει τον Γενικό Δείκτη σε πολύ υψηλότερες τιμές, όμως αυτό δεν συμβαίνει λόγω του ειδικού βάρους που έχουν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση της τιμής του Δείκτη. Επομένως το βαρίδι στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει όνομα και αυτό είναι οι Τράπεζες. Οι Τράπεζες είναι το σημείο κλειδί για την μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου και ταυτόχρονα είναι το σημείο επανεκκίνησης της οικονομίας. Διότι ως γνωστόν οικονομία δίχως πιστώσεις και εύρωστο τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει.
Στο 780 λοιπόν τα μάτια μας, στο αρνητικό σενάριο του Γενικού Δείκτη και στο 732 για τις Τράπεζες. Όσο αυτά τα επίπεδα τιμών παραμένουν ως στηρίξεις, τότε εστιάζουμε στο θετικό σενάριο με ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων στο Γενικό Δείκτη και των 2.250 μονάδων στον FTSE / Large Cap.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.