Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 8 εκ. ευρώ για να βλέπουν στην κρατική ΕΡΤ τον ΠΑΟΚ του κ. Σαββίδη. Όταν πληρώνουν ήδη για την ομάδα του κ. Αλαφούζου και ίσως αύριο πληρώσουν για τις ομάδες των Μαρινάκη και Μελισσανίδη. Αν ο Νίκος Παππάς άνοιξε αυτή την πόρτα επειδή ήταν λαϊκιστής, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν σχετικά και οι «νέοι».
Η δουλειά της δημόσιας τηλεόρασης δεν είναι να ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια στα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών. Και μάλιστα προκαλώντας καθαρή ζημία στα δημόσια ταμεία! Τα χρήματα που πληρώνει η ΕΡΤ είναι αυτά που δεν τους τα δίνει κάποιος ιδιώτης και στο τέλος τα καταβάλλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι! Πόσα έσοδα έφερε πίσω το ποδόσφαιρο στην ΕΡΤ; Αν ξοδεύει κανείς 100 ευρώ για να πάρει πίσω ένα ή τρία ευρώ, αυτό είναι άξιο διερεύνησης.
Το αστείο στην υπόθεση αυτή είναι ότι οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου έχουν ο κάθε ένας και από ένα κανάλι. Ο κ. Σαββίδης το Open, ο κ. Μαρινάκης το One και ο κ. Αλαφούζος το ΣΚΑΙ. Αν το προϊόν τους, λοιπόν, είναι τόσο καλό, έτσι ώστε να είναι και τόσο ακριβό, γιατί δεν το εκμεταλλεύονται οι ίδιοι από τα δικά τους τηλεοπτικά κανάλια; Η απάντηση είναι απλή: Ούτε το προϊόν τους είναι τόσο καλό, ούτε και τόσο φθηνό. Η αγορά δεν μπορεί να τους δώσει τόσα χρήματα, όσα τους «προσφέρει» η ΕΡΤ. Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί το κάνει η ΕΡΤ. Σε αυτό μπορούν να απαντήσουν τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας που έχουν βάλει βαριά – βαριά την υπογραφή τους…
Αυτό που μπορούμε να σας πούμε εμείς είναι ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να μπει σε αυτό τον χορό του «ανταγωνισμού». Είναι άλλο πράγμα να δείχνει στίβο ή τις εθνικές ομάδες των ομαδικών αθλημάτων και άλλο πράγμα να πληρώνει με χρυσάφι τις ΠΑΕ. Αν οι ΠΑΕ αξίζουν χρυσάφι υπάρχουν τόσα άλλα κανάλια, συνδρομητικά και ελεύθερα, που θα θελήσουν να το προσφέρουν, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα. Η ΕΡΤ έτσι κι αλλιώς απέδειξε ότι κι ένα ευρώ να προσφέρει σε αυτή την ιστορία είναι παντελώς ανίκανη να το πάρει πίσω. Πάντως, ο ρόλος της ΕΡΤ, της δημόσιας τηλεόρασης, είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικός. Έχει σχέση με τον πολιτισμό, με τον πλουραλισμό στην ενημέρωση. Η ΕΡΤ πρέπει να συμμετέχει στην παραγωγή προγράμματος, να χρηματοδοτεί πρωτοπόρες δουλειές Ελλήνων δημιουργών, να προσπαθεί να προωθήσει τηλεοπτικές παραγωγές για την διάσωση της παράδοσης μας. Η δουλειά ενός δημόσιου μέσου δεν είναι η ίδια με εκείνη ενός ιδιωτικού. Γι αυτό άλλωστε και πληρώνουμε εισφορά για την ΕΡΤ. Για να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει ο ιδιώτης.
Οι Τσιπροκαμμένοι προσπάθησαν να δώσουν θεαματικότητα στο αναξιόπιστο τηλεοπτικό τους κατασκεύασμα αγοράζοντας πανάκριβα δικαιώματα αθλητικών γεγονότων. Και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι θεατές δεν έβλεπαν το παιγνίδι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, αλλά την Κατερίνα Ακριβοπούλου. Αυτά τα έκαναν οι «άλλοι», οι παλιοί, αυτοί που έχασαν τις εκλογές. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι θα κάνουν αυτοί που κέρδισαν τις εκλογές. Κι αυτό είναι ένα κρίσιμο crash test. Θα κάνουν το χατίρι στους ολιγάρχες – ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών ή θα αποφασίσουν το αυτονόητο; Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ενδιαφέρον «στοίχημα».
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]