Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Σε αυτή τη στήλη έχουμε αποφύγει επιμελώς τους χαρακτηρισμούς επί προσωπικού και το οξύ ύφος. Το πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλο που δεν χρειάζεται να σχολιάζει κάτι άλλο πέρα από αυτό. Όμως υπάρχει ένα ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα της κοινωνικής κρίσης: το έλλειμμα παιδείας του κ.Τσίπρα είναι η αφετηρία και ο τερματισμός του προβλήματος.
Κάθε φορά που θα ανοίξει το στόμα του θα κάνει εμφανή τα κενά του σε όλα τα επίπεδα. Εκτός εάν πρόκειται να εκφωνήσει κανένα «δεκάρικο» γεμάτο συνθήματα. Σε αυτά είναι καλός. Χθες πάλι «σκότωσε» τον Γαλιλαίο όπως συμβαίνει κάθε φορά που επιχειρεί να επιχειρηματολογήσει σε βαθμό που να αναλογιζόμαστε τι πρέπει να βγήκε από το στόμα του σ'εκείνα τα κρίσιμα για το μέλλον της χώρας Συμβούλια Κορυφής. Ποιος ξέρει τι θ' ακούστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Η τελευταία κοτσάνα του κ.Τσίπρα είναι μόνο αφορμή γιαυτό το σχόλιο. Θέλουμε να επανέλθουμε στο θέμα της επάρκειας όσων ασχολούνται με τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρέπει να γίνει πλέον κατανοητό ότι μια χώρα δεν κυβερνιέται από κάποιον που γνωρίζει μόλις 100 λέξεις. Η εκπαίδευση, η μόρφωση, η επάρκεια στη σύνταξη φράσεων και στην κατασκευή επιχειρημάτων, ορίζουν το πεδίο του επιστητού, φανερώνουν όσα είναι σε θέση κάποιος να αντιληφθεί.
Μια από τις βασικές «κριτικές» στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι η μόρφωσή του δεν επιτρέπει μεγάλο βαθμό ταυτίσεων με το εκλογικό σώμα ότι δηλαδή δεν είναι ο «μέσος Έλληνας». Σωστά. Μέσος Έλληνας είναι ο κ.Τσίπρας ο οποίος απέτυχε στα πάντα ως Πρωθυπουργός και προβλέπουμε ότι θα αποτύχει και ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν έχουμε δει ακόμα τις ικανότητες του εκεί. Με «δαχτυλίδι» εξελέγη πρόεδρος και δεν ήταν κανένα κατόρθωμα που καβάλησε το κύμα της αντίδρασης. Τώρα, στην ήττα θα δείξει τις ηγετικές του ικανότητες στο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να τελειώσει το αστείο με την εκλογίκευση της μετριότητας και της αμάθειας και την δαιμονοποίηση της μόρφωσης. Η μόρφωση πρέπει να γίνει μόδα, ζητούμενο. Είναι ο μόνος τρόπος η χώρα να βγει από τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και εν τέλει τα υπαρξιακά της αδιέξοδα.