Τα τελευταία χρόνια είναι οι αρκετοί οι συνάνθρωποί μας ανώνυμοι και επώνυμοι που μιλώντας για τον καρκίνο από τον οποίο νοσούν αποστιγμάτισαν τη δημόσια παραδοχή μιας ασθένειας η οποία μέχρι πρόσφατα ταυτιζόταν με τον θάνατο.
Σχετικά πρόσφατα και χάρις στην πρόοδο της επιστήμης που άλλαξε τα ποσοστά θνητότητας αλλά κυρίως η επίγνωση του ρόλου της πρόληψης στην αντιμετώπισή του, ενθάρρυνε πολλούς και κυρίως πολλές να δημοσιοποιούν την ασθένειά τους με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και τους υπόλοιπους.
Είναι σίγουρο ότι μια σύνθετη και πολυπαραγοντική ασθένεια που την περιγράφουμε με μια λέξη σε πολύ λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.
Σε πρόσφατη συνέντευξή τους στην Καθημερινή, το ιδρυτικό δίδυμο της γερμανικής BionTech που εφάρμοσε την τεχνολογία mRNA στην ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορονοϊό δήλωσε ότι τα εμβόλια για τον καρκίνο είναι θέμα χρόνου.
Σήμερα λοιπόν, μιλάμε για τον καρκίνο περισσότερο από ποτέ αλλά ακόμα και τώρα η συζήτηση γίνεται αποκλειστικά με όρους πολεμικούς. Κάνουμε λόγο για μάχες από τις οποίες βγαίνουμε νικητές ή ηττημένοι. Είναι σίγουρα ένας τρόπος να περιγράψεις βιώματα μιας τόσο τρομακτικής νόσου αλλά από τη συζήτηση απουσιάζουν οι λεπτομέρειες αυτής της μάχης.
Τι συμβαίνει σήμερα στα αντικαρκινικά νοσοκομεία;
Τι συμβαίνει με τις λίστες αναμονής για θεραπεία;
Κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, θυμόμαστε να ακούμε ειδήσεις για αναβολή χημειοθεραπειών επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα φάρμακα. Τί συμβαίνει σήμερα για τα φάρμακα; Έχει αποκατασταθεί η προμήθειά τους;
Πόσο τελικά κοστίζει αυτή η νικηφόρα μάχη με τον καρκίνο στον πολίτη ή μήπως η Πολιτεία καλύπτει όλα τα έξοδα;
Τι συμβαίνει με την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους; Υπάρχει στην Ελλάδα κάτι οργανωμένο;
Και οι κλινικές πόνου; Πόσο εμπλέκονται στη νοσηλεία των καρκινοπαθών;
Σε ποιο ακριβώς βαθμό επηρεάζει η πανδημία την καθημερινότητα των καρκινοπαθών συμπολιτών μας;
Για την ίδια τη μάχη με τον καρκίνο από την οποία κάποιοι συμπολίτες μας βγαίνουν νικητές, όλο και περισσότεροι ευτυχώς, γνωρίζουμε ελάχιστα. Στις περισσότερες συνεντεύξεις καρκινοπαθών, πρώην και νυν, δίνεται έμφαση στα συναισθήματά τους, σε όλα όσα προκαλούν συγκίνηση στην κοινή γνώμη με όρους ρεάλιτι. Σπάνια οι δημοσιογράφοι τους ρωτάνε για την ίδια τη μάχη με τον καρκίνο, τι αφορά, ποιες εγγενείς δυσκολίες του ΕΣΥ αντιμετωπίζουν, πως ανταποκρίθηκαν στις οικονομικές απαιτήσεις.
Είναι ευτύχημα που οι ασθενείς αποστιγματίζονται και μιλούν ανοιχτά για τον καρκίνο. Ήρθε όμως η ώρα να ακούσουμε ολόκληρη την ιστορία τους γιατί μόνο έτσι, αν αρχίσουμε να συζητάμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που καλούνται να υπερβούν, οι νίκες θα είναι περισσότερες.