Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αύξηση των κοινωνικών δικτύων, ήρθαμε όλοι πιο κοντά όσο μακριά και αν βρισκόμαστε.
Θέματα που αφορούν την καταπολέμηση των στερεοτύπων, την κακοποίηση, την φτώχεια, την μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, περνούν καθημερινά από τις οθόνες μας.
Το φεμινιστικό κίνημα φαίνεται να βρίσκει την παλαιά του αίγλη, και να επανέρχεται δυναμικά μέσω νεοσύστατων γυναικείων διεθνών οργανισμών, διεκδικώντας την αλλαγή στα όποια «κακώς κείμενα» αφορούν τον σεξισμό ή τις διακρίσεις στην εργασία, την καθημερινότητα, τις σχέσεις.
Μέσω της δικής μας καμπάνιας με τίτλο #dontacceptit για την βία κατά των γυναικών, και σαν founder πλατφόρμας για την επιχειρηματικότητα, είχα την μοναδική ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πολλούς από αυτούς τους οργανισμούς. Να γίνω μέλος, να συνεισφέρω, και να γνωρίσω γυναίκες από όλο τον κόσμο με όραμα και θέληση. Νομίζω όμως πως το μεγαλύτερο κέρδος είναι τα δικά μου στερεότυπα που δεν υφίστανται πια.
Είναι συγκλονιστικό να μιλάς on line με κορίτσια 14-15 ετών από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράν, διάνοιες στην τεχνολογία. Που κάνουν τα δικά τους tech workshops. Που στην ηλικία αυτή έχουν ήδη δώσει TEDx ομιλίες. Είναι μοναδική αίσθηση να ανακαλύπτεις γυναίκες από την Αφρική με διδακτορικά και κοινωνικές δράσεις που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε. Έχουμε μάθει να πιστεύουμε στην παντοκρατορία της Δύσης αλλά το διαδίκτυο έφερε μπροστά μας έναν άλλο κόσμο. Κόσμο άλλων θρησκειών και γυναίκες μεγαλωμένες σε κοινωνίες διαφορετικές, που τώρα τις επηρεάζουν θετικά μέσω συνεδρίων, ομιλιών, ημερίδων, δράσεων.
O οργανισμός Women Economic Forum είναι μια πολυεθνική - μη κερδοσκοπική- πλατφόρμα με βάση την Ινδία. Μέλη του είναι γυναίκες leaders από 150 χώρες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των επιχειρήσεων.
Στόχος του οργανισμού είναι η επέκταση των επιχειρηματικών δράσεων, οι συνέργειες, το δυναμικό networking και η καταπολέμηση των φυλετικών στερεοτύπων. Μέσω πολυήμερων συνεδρίων σε ολόκληρο τον πλανήτη, και καλεσμένες πολλές ομιλήτριες, φέρνει κοντά γυναίκες από διαφορετικές φυλές, και κουλτούρας σε ένα ταξίδι γεμάτο καινοτομία και έμπνευση.
Το προηγούμενο συνέδριο στο οποία συμμετείχα είχε βάση την πόλη Bangalore της Ινδίας και το επόμενο που είμαι καλεσμένη ως ομιλήτρια, είναι στις 6 και 7 Νοεμβρίου στην πόλη Bogota της Κολομβίας. Ενα συνέδριο με συμμετέχοντες από την Λατινική Αμερική και θέματα όπως η παγκόσμια οικονομία, η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα σε μια εποχή τεχνολογίας.
Το επόμενο συνέδριο -δια ζώσης- θα είναι και το μεγαλύτερο όλων ως τώρα.
Το 5th World Forum on Women θα διεξαχθεί στην Ινδία το 2022 και είναι μεγάλη μου τιμή να ταξιδέψω για να είμαι ανάμεσα με άλλες συν-ομιλήτριες.
Το WomenTech Network είναι μια διεθνής κοινότητα με έδρα το San Francisco στην California. Αποτελεί το όραμα γυναικών που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας και στην περιβόητη Silicon Valley. Σκοπός είναι ένας και μοναδικός.
Να διαλύσει τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες άπειρες στον τομέα της τεχνολογίας, να προάγει δυναμικά πρότυπα στα νέα κορίτσια αλλά και να δυναμώσει γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών που επιθυμούν να μάθουν και να εξελιχθούν μέσα από αυτή. Είναι από τις πλέον δυναμικές κοινότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη όχι μόνο για το όραμα της, αλλά κυρίως για τα αποτελέσματα που φέρνει η κάθε της ενέργεια και δράση.
Τον Ιούνιο του 2020 βρέθηκα ανάμεσα σε εξαιρετικές ομιλήτριες από την Microsoft, την Ubisoft, το Twitter, το Forbes, την Uber, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την digital εποχή που διανύουμε, την τεχνητή νοημοσύνη, τις startups, αλλά και αξίες όπως η ηγεσία και η ενσυναίσθηση στον τομέα των επιχειρήσεων, σε ένα διαδραστικό virtual conference. Με 4300 global ambassadors που διαδίδουν την γυναικεία ενδυνάμωση, η κοινότητα είναι πιο δραστήρια από ποτέ.
Τα Women Tech Global Awards, είναι το επόμενο μεγάλο project της κοινότητας. Ειναι βραβεία που θα δοθούν σε όποιες από εμάς, επηρέασαν θετικά με την στάση και τα επιτεύγματα τους. Η δική μου υποψηφιότητα αφορά την κατηγορία ''Women Tech Speaker of the Year''. Πιστεύω όμως πως όλες είμαστε νικήτριες επί της ουσίας. Πως όλες προσπαθούμε να κάνουμε την διαφορά και αν επηρεάσουμε την κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Tέλος, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ''The Brussels Binder'' του οποίου είμαι μέλος σαν expert, έχει έδρα τις Βρυξέλλες και σκοπό να φέρει χιλιάδες γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα παγκόσμια συνέδρια που διοργανώνονται στην πόλη, στις τοπικές ημερίδες, και να τους δώσει φωνή. Οι Βρυξέλλες σαν κέντρο της Ευρώπης, συγκεντρώνουν τέτοιες υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις αλλά μόνο το 1/3 των γυναικών είναι καλεσμένες να μιλήσουν. Η πλατφόρμα συγκεντρώνει στην βάση της γυναίκες από όλο τον πλανήτη έτσι ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί τους οι διοργανωτές συνεδρίων που ισχυρίζονται πως «δεν βρίσκεις εύκολα γυναίκες ειδικές να καταθέσουν τις απόψεις τους».
Εχω την αίσθηση πως πρέπει σαν θεατές -και οχι σαν απλοί χρήστες- να εστιάσουμε στα καλά του διαδικτύου. Και ένα από αυτά είναι η επαφή με σοβαρούς οργανισμούς και κοινότητες που έχουν την δύναμη να αλλάξουν πολλά.
Είτε αυτοί αφορούν το γυναικείο κίνημα, είτε αφορούν θέματα που μας ταλανίζουν σαν κοινωνίες δεκαετίες ολόκληρες.
Μπορούμε να συμμετέχουμε δραστικά. Να είμαστε μέρος αυτών.
Άλλωστε το λέει και το τραγούδι της Patti Smith ''People Have The Power''.
Ακόμα.
*Η κ. Ιλιάδα Ευαγγελία Κόθρα είναι Founder of www.living-postcards.com, Founder of #Dontacceptit Campaign