Του Γιάννη Κουτσομύτη
Από τις αρχές του 2014 όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Στις οικονομικές κυρώσεις, τη σύσφιξη των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας και την κατάρριψη του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ήρθε να προστεθεί και η υπόθεση Σκριπάλ με τις αποκαλύψεις για τους πιθανούς αυτουργούς της απόπειρας δολοφονίας του με το νευροτοξικό αέριο novichok και η κατάσταση έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν ακήρυχτο υβριδικό πόλεμο.
Χθες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Ολλανδίας ότι 4 Ρώσοι πράκτορες, στελέχη πιθανότατα της ρωσικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας GRU, συνελήφθησαν τον περάσμένο Απρίλιο κοντά στα γραφεία του διεθνούς Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Χημικών Όπλων στη Χάγη (OPCW) με τεχνικό εξοπλισμό υποκλοπής του συστήματος ασύρματης μετάδοσης (WiFi) του οργανισμού. Και οι τέσσερεις Ρώσοι είχαν διπλωματικά διαβατήρια με συνεχείς αριθμούς και απελάθηκαν αμέσως στη Ρωσία αφού πρώτα κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και οι προσωπικοί τους υπολογιστές. Τις ημέρες εκείνες ο OPCW ερευνούσε την προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα με τον οποίο έγινε η επίθεση στον Ρώσο διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι της Βρετανίας.
Η αποκάλυψη αυτή των ολλανδικών αρχών ήρθε να προστεθεί στην αποκάλυψη πριν από 10 ημέρες από τον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat της ταυτότητας ενός εκ των δύο υπόπτων της επίθεσης στο Σόλσμπερι. Σύμφωνα με το Bellingcat που παρουσίασε σωρεία εγγράφων και φωτογραφιών, ο Ρώσος υπήκοος που ταξίδεψε στη Βρετανία υποτίθεται για αναψυχή με το όνομα Ρουσλάν Μποσίροφ είναι συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής αντικατασκοπίας GRU και ονομάζεται Ανατόλι Τσέπιγκα.
Είναι φανερό ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις έχουν εκνευρίσει πολύ τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αυτό φάνηκε καθαρά από την αντίδρασή του την Τετάρτη όταν ρωτήθηκε για το θέμα σε μια εκδήλωση. Ενώ αρνήθηκε μεν ότι η Ρωσία δηλητηρίασε τον Σκριπάλ, τον αποκάλεσε «προδότη» και «παλιάνθρωπο». Πολλοί θυμήθηκαν μια παλιότερη δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα με την οποία «στους προδότες αξίζει να πηγαίνουν στον πάτο».
Αυτές οι κατασκοπικές υποθέσεις προφανώς και βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Ρώσου προέδρου, αφού αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός υβριδικού πολέμου που ξεφεύγει κατά πολύ από τον πόλεμο κατασκόπων που γνωρίσαμε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Η χρήση όπλου μαζικής καταστροφής στον αστικό ιστό μιας δυτικής χώρας προφανώς και δεν είναι ένα απλό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ κατασκόπων. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ποιά είναι τα όρια αυτού υβριδικού πολέμου και αν υπάρχουν καν όρια.
Ο Τουσκ, ο Γιούνκερ και η Μογκερίνι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση χθες για το περιστατικό στον OPCW, λέγοντας ότι θα ενισχύσουν τους μηχανισμούς ασφαλείας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έκαναν καμία μνεία για το πως θα σταματήσουν αυτός ο υβριδικός πόλεμος. Μάλλον θεωρούν ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ζούμε πλέον σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς.