Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση της τελευταίας οκταετίας έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις και τα «περιττά» έξοδα, οι Έλληνες την εκδρομή του Πάσχα δεν την αλλάζουν με... τίποτα. Οι ημέρες του Πάσχα θεωρούνται η καλύτερη εποχή για μία κοντινή ή μακρινή εξόρμηση, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διατηρηθούν οι δεσμοί με την ύπαιθρο και το χωριό και παράλληλα είναι μία πολύ καλή αφορμή για εκδρομή.
Φέτος, οι αφορμές... αυξάνονται. Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι Αθήνας-Θεσσαλονίκης και Κορίνθου-Πατρών, δίνουν ένα ακόμη κίνητρο για εξορμήσεις, καθώς οι αποστάσεις μικραίνουν και οι μετακινήσεις γίνονται πιο ασφαλείς. Επιπλέον, οι προβλέψεις για εντελώς ανοιξιάτικο καιρό και η διάθεση αλλαγής κλίματος και παραστάσεων, είναι δεδομένο ότι θα δώσουν συνέχεια στην παράδοση της μεγάλης πασχαλινής εξόδου. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων στις εθνικές οδικές αρτηρίες – αλλά και στους επαρχιακούς δρόμους - αυξάνεται κατακόρυφα.
Έτσι, αντί για τις συνηθισμένες συμβουλές για το πως να... βάψετε σωστά τα αυγά και τα διάφορα tips για το σούβλισμα του οβελία, καλό θα είναι να προσέξουμε τους παράγοντες που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις μας και θα διασφαλίσουν, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, την ασφαλή επιστροφή μας.
Προετοιμαστείτε κατάλληλα
Η σωματική και ψυχολογική διάθεση του οδηγού, η σωστή προετοιμασία και ο έλεγχος του αυτοκινήτου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για ένα οδικό ταξίδι χωρίς προβλήματα. Ακόμη και η κατάλληλη τοποθέτηση των αποσκευών έχει σημασία καθώς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εμποδίζεται το οπτικό πεδίο του οδηγού.
Πριν από κάθε ταξίδι:
- είναι απαραίτητος ο τεχνικός έλεγχος του οχήματός σας (λάδια, υγρά φρένων, πίεση ελαστικών κλπ)
- ξεκουραστείτε (κοιμηθείτε αρκετές ώρες αν είναι πρωινή η αναχώρηση)
- φορτώστε σωστά τις αποσκευές (τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στο κάτω μέρος του χώρου αποσκευών, με τρόπο που να μην υπάρχει κίνδυνος μετατόπισης φορτίου)
- μην βάζετε πράγματα στην εταζέρα
- έχετε πάντα μαζί σας το προειδοποιητικό τρίγωνο και το φαρμακείο
- έχετε μαζί σας τα δεύτερα κλειδιά του αυτοκινήτου
- ελέγξτε ότι έχετε στο αυτοκίνητο όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια κλπ)
Οδηγείτε... ασφαλώς
Όπως προαναφέρθηκε οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που δόθηκαν στην κυκλοφορία διευκολύνουν τις μετακινήσεις. Θα πρέπει, ωστόσο, να προσέξουμε την υπερβολική ταχύτητα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., το 40%-50% των οδηγών, οδηγούν με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου, ενώ το 10%-20% υπερβαίνουν το όριο κατά περισσότερα από 10 χλμ. Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο 30% περίπου των τροχαίων ατυχημάτων.
Η τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η πιστή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και προστασίας των αγαπημένων σας προσώπων είναι καθοριστικής σημασίας. Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στα τροχαία ατυχήματα, μετά την ανάπτυξη ταχύτητας, ενώ είναι σημαντικότερη αιτία ακόμη και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό τα λέει όλα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες οφείλουν να φορούν ζώνη ασφαλείας, σε κάθε κάθισμα στο οποίο αυτή υπάρχει.
Επιπλέον οι οδηγοί θα πρέπει:
- να σέβονται τις οδικές σημάνσεις
- να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας
- να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά
- να προστατεύουν τα παιδιά, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων
Ασφάλιση και οδική βοήθεια
Αρχικά βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι ασφαλισμένο – μέσω της ιστοσελίδας www.hic.gr. - και στη συνέχεια ότι είναι... σωστά ασφαλισμένο. Ενημερωθείτε δε, για τις καλύψεις που παρέχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι ώστε να γνωρίζετε πως να αντιδράσετε σε κάθε περίπτωση.
Βασικό εργαλείο για να διασφαλίσετε την ομαλή μετακίνησή σας είναι η ταξιδιωτική ασφάλεια και η οδική βοήθεια. Είτε πρόκειται για την αλλαγή ελαστικού, είτε για τη μεταφορά του οχήματος σε κάποιο συνεργείο, η οδική βοήθεια θα σας γλιτώσει από ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα. Με ένα απλό τηλεφώνημα 24 ώρες το 24ωρο, παρέχεται βοήθεια στα ασφαλισμένα οχήματα που ακινητοποιούνται λόγω τροχαίου ατυχήματος, μηχανικής ή ηλεκτρικής βλάβης.
Ενδεικτικές καλύψεις οδικής και ταξιδιωτικής ασφάλισης:
- Επιτόπου αποκατάσταση της βλάβης (περιλαμβάνεται και η αλλαγή ελαστικού)
- Επαναφορά του οχήματος στη δημόσιο δρόμο, αν λόγω ατυχήματος βρεθεί εκτός αυτού.
- Ρυμούλκηση του οχήματος είτε στο πλησιέστερο συνεργείο είτε σε συνεργείο της επιλογής σας, στην περίπτωση που η βλάβη δεν αποκαθίσταται επιτόπου
- Φύλαξη του οχήματος, σε περίπτωση που το συνεργείο είναι κλειστό λόγω αργίας
- Έξοδα διανυκτέρευσης σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάβης υπερβαίνει τις 24 ώρες
- Μίσθωση επαγγελματία οδηγού για την επιστροφή του οχήματος στον τόπο κατοικίας στην περίπτωση που ο οδηγός αδυνατεί να το οδηγήσει ο ίδιος, λόγω ασθενείς ή ατυχήματος
- Εξεύρεση ανταλλακτικών
- Υγειονομική μεταφορά
- Υπηρεσία απώλειας κλειδιών
- Υπηρεσία μεταφοράς σε περίπτωση έλλειψης καυσίμων
- Υπηρεσία βοηθείας μετά από κλοπή
Ιδιαίτερη προσοχή στους επαρχιακούς δρόμους, οι οποίοι αφενός δεν είναι κατάλληλοι για μεγάλες ταχύτητες και ελιγμούς και αφετέρου εκτιμάται ότι «φιλοξενούν» μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων οχημάτων.
Ξεχάστε κινητά και άλλες συσκευές
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth).
Μελέτη του βρετανικού Transport Research Laboratory για την επίδραση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, έδειξε ότι οι οδηγοί που κρατούν στο χέρι κινητό:
Αντιδρούν 30% πιο αργά σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα λίγο υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο!
Χρειάζονται μισό δευτερόλεπτο περισσότερο να αντιδράσουν σε κάτι ξαφνικό στο δρόμο σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούν χωρίς κινητό. Μισό δευτερόλεπτο περισσότερο σημαίνει 14 μέτρα περισσότερα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, όταν κινείται με 110 χλμ/ώρα.
Έρευνες, επίσης, δείχνουν πως όσοι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο δεν έχουν καλύ αντίληψη του δρόμου, δεν προσέχουν τις πινακίδες, δεν έχουν καλά αντανακλαστικά και αισθάνονται περισσότερο άγχος. Παρ'' όλα αυτά, και ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία – πάνω από 8 στους 10 - οι οδηγοί θεωρούν επικίνδυνη και απαράδεκτη τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, περίπου 1 στους 4 συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.
Γι'' αυτό το λόγο, φέτος το Πάσχα, τηλέφωνα, μηνύματα, διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να περιμένουν.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».