Πλημμύρες και πυρκαγιές, καταστροφικά γεγονότα που σημάδεψαν για μία ακόμη χρονιά τη χώρα μας, αποτελούν τις στιγμές που δυστυχώς θα θυμόμαστε περισσότερο από το έτος που φεύγει. Υπάρχει, όμως και η άλλη πλευρά που δίνει μία νότα αισιοδοξίας. Τα θετικά βήματα που γίνονται για την προστασία των καταναλωτών, την καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των ασφαλισμένων και τη θωράκιση του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης.
Διότι τις φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, όμως ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να είναι εκεί, δίπλα στον άνθρωπο, όταν υπάρχει ανάγκη. Από την εφαρμογή του Solvency II έως την Οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR) και την πρόσφατη ενσωμάτωση της Οδηγίας IDD, η ιδιωτική ασφάλιση ισχυροποιείται για να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Τι είδαμε το 2018
Αναμφίβολα η ανείπωτη τραγωδία του περασμένου Ιουλίου στο Μάτι Αττικής επισκιάζει οτιδήποτε συνέβη μέσα στο έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Μεγάλες πυρκαγιές είχαμε ξανά σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ δεν έλειψαν και άλλα ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες και τυφώνες. Τα γεγονότα αυτά απέδειξαν και πάλι ότι η εκ των υστέρων αντιμετώπιση των συνεπειών μιας καταστροφής από το κράτος δεν είναι επαρκής. Το κράτος δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές αλλά ούτε και έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης των πληγέντων.
Το 2018 επίσης, είδαμε να γίνονται επιτέλους ενέργειες για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η ύπαρξη των οποίων αποτελεί εδώ και χρόνια μάστιγα. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να εξαλειφθεί το φαινόμενο, καθώς για τα ανασφάλιστα δεν ευθύνεται τόσο η κρίση όσο η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης και η αδιαφορία των αρχών.
Εντυπωσιακή η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης
Εντυπωσιακή είναι η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης σε επίπεδο μέσης δαπάνης για ασφάλιση σε όλες τις κατηγορίες. Η διείσδυση των ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας και η αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση των κατοίκων στη δυτική και βόρεια Ευρώπη προκαλούν και την τεράστια διαφορά με την Ελλάδα στους κλάδους αυτούς.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στην ετήσια έκθεσή της η KPMG, η μέση δαπάνη ανά κάτοικο για ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας στην Ευρώπη διαμορφώνεται στα 1.037 ευρώ όταν στην Ελλάδα μετά βίας φτάνει τα 174 ευρώ! Όσον αφορά τις Γενικές ασφάλειες η μέση δαπάνη στην Ευρώπη είναι στα 621 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στα 178 ευρώ. Ακόμη και στην ασφάλιση αυτοκινήτου η μέση δαπάνη των Ευρωπαίων διαμορφώνεται στα 230 ευρώ όταν στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 98 ευρώ.
Ο κλάδος θωρακίζεται
Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας IDD (Insurance Distribution Directive) για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων στο ελληνικό δίκαιο, ανοίγει την αυλαία μιας νέας εποχής ενισχυμένης αξιοπιστίας για την ασφαλιστική αγορά και αυξημένης προστασίας για τους καταναλωτές και τους ασφαλισμένους.
Από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι διαμεσολαβητές και τα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται στην ασφάλιση, μέχρι τις πληροφορίες που περιλαμβάνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τους όρους βάσει των οποίων ο ασφαλισμένος μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα εναντίωσης. Η ενημέρωση πλέον του ασφαλισμένου, θα πρέπει να γίνεται με ακόμα πιο σαφή και αναλυτική διατύπωση, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή γνώση των καλύψεων που έχουν επιλεγεί, με στόχο την πληρέστερη ασφάλιση.
Εκτός από το ρυθμιστικό πλαίσιο θωρακίζονται και οι εταιρείες. Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά με την προσθήκη των ετήσιων κερδών λόγω των αποφάσεων των μετόχων για ισχυροποίηση των εταιρειών (ένεκα εποπτικών αναγκών) και αναβολή χορήγησης μερισμάτων. Το 2017 τα συνολικά ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών ανήλθαν στα 3,3 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ το 2016 και 2,7 δισ. ευρώ το 2015. Οι αποζημιώσεις έφτασαν σχεδόν τα 2 δις. ευρώ, με το 70% να αφορά σε αποζημιώσεις Ζωής και το 30% σε αποζημιώσεις Γενικών Ασφαλειών.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».