Το έτος που περνάει στην ιστορία σε λίγες ημέρες χαρακτηρίστηκε - δυστυχώς και αυτό - από σοβαρές φυσικές καταστροφές που είχαν ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες υλικές ζημιές. Υπήρξαν βέβαια και θετικές εξελίξεις καθώς το κράτος ήρθε λίγο πιο κοντά με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, τουλάχιστον σε επίπεδο συζήτησης, με στόχο την επίλυση κρίσιμων για την κοινωνία προβλημάτων, όπως η θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Έγιναν επίσης βήματα για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης, ενός πολύ σημαντικού παράγοντα για την κάλυψη των αναγκών των επόμενων γενιών, αν και στο συγκεκριμένο πεδίο μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Μία ακόμη θετική εξέλιξη ήταν η αξιοποίηση των εφαρμογών της τεχνολογίας από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προσφέροντας ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.
Πιο συχνές οι καταστροφές
Με την κλιματική αλλαγή να βρίσκεται στο επίκεντρο τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα γίνονται περισσότερα και προκαλούν μεγαλύτερες καταστροφές. Ασύλληπτες σκηνές στη Χαλκιδική τον περασμένο Ιούλιο, απίστευτες εικόνες στην Εύβοια τον Αύγουστο. Θεομηνίες και πυρκαγιές άλλαξαν ολόκληρα τοπία, προκάλεσαν θανάτους και υλικές ζημιές.
Από τον Τηλέμαχο στην Υπατία και από τη Σοφία στον Γηρυόνη, οι καταιγίδες που έπληξαν την Ελλάδα άφησαν πίσω τους συντρίμμια και σοβαρές πληγές. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμυρικά επεισόδια, τα χιόνια έφτασαν σε χαμηλά υψόμετρα και οι άνεμοι σάρωσαν τις θάλασσες αλλά και την ξηρά. Πολλές περιοχές της χώρας βούλιαξαν στην κυριολεξία και πλέον οι σκηνές που παλαιότερα βλέπαμε μόνο στις διεθνείς ειδήσεις αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συχνές στην Ελλάδα.
Το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει μόνο του τους πολίτες και χρειάζεται συνολική προσπάθεια. Προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρόσφατη εκδήλωση της ΕΑΕΕ για την κλιματική αλλαγή όπου αναδείχθηκε ο θετικός ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς λόγω της διπλής ιδιότητάς της, αφενός ως μεγάλου θεσμικού επενδυτή και αφετέρου ως παρόχου προστασίας σε άτομα και επιχειρήσεις.
Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης
Η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή και αυτό φαίνεται σε μελέτες που έδειξαν μέσα στο 2019 ότι οι Έλληνες δεν αποταμιεύουν και δεν ασφαλίζονται. Επομένως, πρωτοβουλίες όπως η έρευνα του ΙΟΒΕ για τον κοινωνικό αντίκτυπο της ιδιωτικής ασφάλισης είναι πολύ θετικές.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η άμεση και έμμεση συμβολή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε 2,4 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ το 2018 και αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας. Μαζί με την προκαλούμενη επίδραση, η συνολική συμβολή του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 4,1 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ το 2018, πέραν των αποζημιώσεων που παρέχει ο κλάδος στους ασφαλισμένους.
Η άμεση και έμμεση επίδραση στην απασχόληση το 2018 εκτιμάται σε 33,8 χιλ. θέσεις εργασίας και ισοδυναμεί με το 0,9% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζει άλλες 3 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
Τεχνολογία και άνθρωπος
Από την τηλεματική και τα wearables έως τις πιο εξελιγμένες, ευφάνταστες και πλέον αναρίθμητες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, το Blockchain και το Internet of Things, η τεχνολογία βρίσκεται στο πλευρό των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των καταναλωτών.
Παρ' όλα αυτά, ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι αυτός που μπορεί να δώσει λύσεις, να προσφέρει συνεχή και άμεση εξυπηρέτηση, είναι ο άνθρωπος που θα είναι κοντά σας σε κάποιο ατύχημα και θα επιδιώξει την ταχύτερη δυνατή αποζημίωσή σας. Ειδικότερα σήμερα, που οι καταναλωτές έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη μία συνολικότερη ασφαλιστική κάλυψη (αυτοκίνητο, υγεία, σπίτι, επιχείρηση, σύνταξη), ο επαγγελματίας ασφαλιστής γίνεται «οικογενειακός» ή «εξειδικευμένος» σύμβουλος.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».