Άλλα πέφτουν από τον ουρανό λόγω κακού χειρισμού ή άλλων αιτιών και προκαλούν σοβαρές ζημιές και άλλα εμφανίζονται από... το πουθενά παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Όπως και να'' χει, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χρήση τους θέλει μέτρο και πάνω απ'' όλα κανόνες.
Ο λόγος για τα drones, αυτά τα ιπτάμενα ρομποτάκια που έχουν μπει τελευταία στη ζώη μας και έχουν βαλθεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο... βλέπουμε τα πράγματα, κατακλύζοντας τους αιθέρες και προκαλώντας τα αντίστοιχα προβλήματα. Είναι gadget, είναι εργαλεία, είναι χρήσιμα καθώς προσφέρουν ένα τεράστιο εύρος δυνατοτήτων και εφαρμογών. Είναι όμως και επικίνδυνα.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας των drones και αντίστοιχα της ταχύτατης διάδοσης και της ευρείας χρήσης τους, η πολιτεία προχώρησε στη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου και των βασικών κανόνων ρύθμισης, μεταξύ των οποίων είναι και η ασφάλισή τους.
Από την καταγραφή στιγμιοτύπων και την λήψη φωτογραφιών μέχρι την πρόβλεψη ηφαιστειακών εκρήξεων και την κατασκευή τοίχων, τα drones φέρνουν επανάσταση σε πολλούς τομείς, ενώ αντίστοιχα δημιουργούν και αρκετά προβλήματα με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται από πολλούς ακόμη και ως «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια». Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά των drones θα διπλασιάζει το μέγεθός της σε ετήσια βάση, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια και όσο αυξάνονται οι διαθέσιμες εφαρμογές τους.
Μπορεί αυτός ο... τηλεκατευθυνόμενος κόσμος να προστατευτεί; Η απάντηση είναι «ναι» και δίνεται μέσω των κανόνων που θεσμοθετούνται για την χρήση τους αλλά και μέσω της ασφάλισης. Η μανία για τα drones διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δράσης για νεοφυείς επιχειρήσεις ανά τον κόσμο που θέλουν να καινοτομήσουν και να εκμεταλλευτούν τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Προσφέρει, επίσης, μεγάλη γκάμα επιλογών για τους ιδιώτες χρήστες. Έτσι, ανοίγει μία νέα αγορά ασφάλισης για την αστική ευθύνη που προκύπτει από τη χρήση των drones.
Οι ασφαλιστικές παρέχουν κάλυψη για την αστική ευθύνη τεχνικών επαγγελμάτων και για την αστική ευθύνη για τη λειτουργία και χρήση της νέας τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Διότι τα drones μπορούν να υποστούν ζημιά αλλά μπορούν και να προκαλέσουν υλικές ζημιές ή/και σωματικές βλάβες σε τρίτους με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Υπάρχουν οι εξειδικευμένες ασφαλίσεις που κατά κύριο λόγο αφορούν στην αντικατάσταση ή την επισκευή του drone και η ασφάλιση αστικής ευθύνης για υλικές ζημιές ή/και βλάβες προς τρίτους. Η αστική ευθύνη έναντι τρίτων από χρήση drone καλύπτει τον χειριστή για σωματικές βλάβες ή θάνατο, καθώς και για υλικές ζημιές που τυχόν θα προξενηθούν σε τρίτους εξ υπαιτιότητάς του, από τη λειτουργία και χρήση του drone.
Μάλιστα, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τους χρήστες των drones. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, η κάλυψη θα πρέπει να είναι για Σωματικές Βλάβες έναντι Τρίτων με κεφάλαιο 1.000.000 ευρώ και για Υλικές Ζημιές έναντι Τρίτων με κεφάλαιο 150.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 3152 (30/9/2016), «ο Εκμεταλλευόμενος/Ιδιοκτήτης/Χειριστής ΣμηΕΑ της Α2 «ανοικτής» κατηγορίας, της «Ειδικής» και της «Πι- στοποιημένης» κατηγορίας, αλλά και κάθε κατηγορίας/ υποκατηγορίας σε περίπτωση χρήσης ΣμηΕΑ για επαγγελματικούς σκοπούς οφείλει να ασφαλίζει το ΣμηΕΑ για ζημίες έναντι τρίτων και ειδικότερα έναντι υλικών ζημιών τρίτων έως 150.000 και για σωματικές βλάβες έως 1.000.000».
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».