Τα καθημερινά -και επικίνδυνα- φαινόμενα της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, της υπερβολικής ταχύτητας και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που μαστίζουν τους ελληνικούς δρόμους και ευθύνονται για τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα επιδιώκει να αντιμετωπίσει ο νέος Ποινικός Κώδικας που τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, προβλέποντας αυστηρές ποινές.
Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος είναι σημαντικές για όσους επιμένουν να οδηγούν επικίνδυνα καθώς όπως αναφέρεται στο άρθρο 290Α, η επικίνδυνη οδήγηση τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρία έτη, ανάλογα με τον κίνδυνο ή τις βλάβες και ζημιές που προκαλούνται. Η ασφαλής οδήγηση, ωστόσο, καθώς και η διαμόρφωση καλύτερης οδηγικής συμπεριφοράς δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό το φόβο αυστηρών ποινών. Χρειάζεται η κατάλληλη εκπαίδευση, ενημέρωση και βοήθεια για να ενισχυθεί η ομαλή κυκλοφορία στους δρόμους και κατ'' επέκταση το κοινωνικό σύνολο.
Πως όμως ορίζεται όμως η επικίνδυνη οδήγηση; Για παράδειγμα, το κινητό τηλέφωνο είναι η μεγαλύτερη πηγή απόσπασης προσοχής, ενώ όσοι πιστεύετε ότι η καθημερινή διαδρομή για τη δουλειά ή η κυκλοφορία μέσα στην πόλη δεν εγείρουν κινδύνους, θα πρέπει να γνωρίζετε το 82% των θανατηφόρων τροχαίων συμβαίνουν μέσα στις πόλεις.
Στο νέο νόμο σημειώνεται ότι όποιος οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα ή με «ακατάλληλο» όχημα, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.
Πιο αναλυτικά, όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:
α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης,
β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
- με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
- με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,
- με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α΄ ή β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
- με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.
Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Όποιος στις περιπτώσεις αυτές οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν για να αποφύγετε τις βαριές ποινές του νέου κ.ο.κ. είναι να βελτιώσετε την οδηγική σας συμπεριφορά και να οδηγείτε με ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό, η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική διαθέτει προς όλους την εφαρμογή ΜΙΝΕΤΤΑDrive, μέσω της οποίας μπορείτε να μάθετε πόσο σωστά οδηγείτε, αλλά και να βελτιώσετε την οδηγική σας συμπεριφορά. Έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε την εφαρμογή χωρίς καμία χρέωση, ανεξάρτητα από το αν είστε ασφαλισμένοι στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική και να απολαύσετε την οδήγηση με... ασφάλεια.
Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία σας για κάθε διαδρομή συνολικά, αλλά και ξεχωριστά για επιμέρους σημαντικές κατηγορίες, για να μάθετε αν είστε στα σωστά όρια, αν έχετε το μυαλό σας στην οδήγηση, αν οδηγείτε με... το μαλακό και αν αντιδράτε έγκαιρα. Με το σκορ ταχύτητας, συγκέντρωσης, ομαλότητας και ετοιμότητας αλλά και ακολουθώντας τις συμβουλές που σας δίνει η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς (Σ.Ο.Σ.) του Ιαβέρη, μπορείτε να βελτιωθείτε και να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους για τον εαυτό σας, την οικογένειά σας, τους συνεπιβάτες σας και τους πεζούς.
* Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»