Το καλοκαίρι του 2019 ο Ολυμπιακός μετρούσε ήδη δύο συνεχόμενες χρονιές χωρίς πρωτάθλημα, κάτι που δημιουργούσε αναταράξεις. Μαθημένοι όλοι, από τον Μαρινάκη ως τον τελευταίο οπαδό, στην... υπερκούπωση της κάθε χρονιάς, άρχισαν να ψάχνουν τρόπους να ξαναγυρίσουν στη συνηθισμένη γι αυτούς κατάσταση. Μάλιστα, αρκετοί δεν είδαν με καλό μάτι τις περισσότερες μεταγραφές εκείνης της περιόδου.
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, για παράδειγμα, ο Μαροκινός επιθετικός, ήρθε στα 32, ελεύθερος και με θητεία κυρίως σε κλαμπ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. Τα προγνωστικά δεν ήταν υπέρ του. Λένε, μάλιστα, πως η διοίκηση επίτηδες διέρρευσε πως ο παίκτης θα έπαιρνε 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, επειδή... ντράπηκαν να αποκαλύψουν τα πραγματικά 2 εκατομμύρια. Σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα έχει πετύχει 42 γκολ και δύο εβδομάδες πριν κλείσει τα 34, δίνει τη εντύπωση 25άρη. Ηταν επίσης μαζί με τον Βαλμπουενά, τον Φορτούνη και τον Σεμέδο, ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο ερυθρόλευκο «comeback».
Αν υποθέσουμε ότι η δεύτερη σεζόν του συμβολαίου του βρίσκεται στη μέση, τότε από τα 3 εκατομμύρια που έχει εισπράξει, πληρώθηκε για το καθένα από τα 42 του γκολ, 71.428 ευρώ! Η συνάρτηση τιμής – αποδοτικότητας τον καθιερώνει ως έναν από τους πιο επιτυχημένους επιθετικούς στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού.
Αν δούμε τι έκαναν και οι υπόλοιποι φορ που είχαν έρθει την τελευταία δεκαετία, στην εποχή Μαρινάκη, θα παρατηρήσουμε πώς όσο πιο μικρό ήταν το ποσό από τη διαίρεση των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για τον καθένα σε σχέση με τα γκολ που πέτυχε, τόσο πιο πετυχημένη θεωρείται η μεταγραφή.
Ο Ράφικ Τζιμπούρ π.χ. πληρώθηκε 35 χιλιάδες ευρώ ανά γκολ. Ο Σαβιόλα που ήταν τότε από τα «καυτά» ονόματα, έβαλε 14 και πήρε 143 χιλιάδες για κάθε... τεμάχιο. Ο πάμφθηνος (400 χιλιάδες ευρώ το κόστος της μεταγραφής από τον Πανιώνιο) Ιρανός Καρίμ Ανσαριφάρντ που τώρα παίζει στην ΑΕΚ, κοστολόγησε το καθένα από τα 21 του γκολ, 52 χιλιάδες ευρώ. Και ο Αιγύπτιος Αχμέτ Χασάν, άλλη μια φτηνή επιλογή, χωρίς να γίνει ποτέ βασικός, εισέπραξε ωε τώρα για καθένα από τα 29 του γκολ, 132 χιλιάδες. Πολλά από αυτά, μάλιστα, ήταν κρίσιμα και έδωσαν από μόνα τους βαθμούς.
Κατά τα λοιπά, μπορούμε να μετρήσουμε και αρκετές αποτυχημένες κινήσεις, όπως σε όλες τις ομάδες: Στσέποβιτς, Νέλσον Βαλντές, Μπενίτες, Φράνκο Χάρα, Φιμπόγκασον, Εμενίκε, Τζούρτζεβιτς, Σολδάνο και Καρντόσο ο οποίος πέτυχε 3 γκολ προς 1 εκατομμύριο το ένα!