Στους Γερμανούς αρέσει πολύ να «πικάρουν» τους Αγγλους στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα... σπορ μέσα στο σπορ. Εγινε ξανά με το που «κλείδωσε» το ζευγάρι τους (19:00, ANT1) για τους «16» του EURO 2020 στο «Γουέμπλεϊ». «Υπάρχουν και πιο δύσκολα ματς απ' ότι με την Αγγλία», είπε ο Γιόσουα Κίμιχ, από τους ηγέτες της «μάνσαφτ». Τίποτα, όμως, δεν συγκρίνεται με τα πολλά μηνύματα και τηλεφωνήματα σε μια ανοιχτή ψηφοφορία της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για το πώς πρέπει να ονομαστεί η γέφυρα που οδηγεί στο θρυλικό γήπεδο. Οι Γερμανοί πρότειναν να την πουν «Didi Hamann Bridge». Ο Ντίτμαρ «Ντίντι» Χάμαν, ήταν χαφ που έπαιζε στην Λίβερπουλ και σκόραρε το τελευταίο γκολ της Γερμανίας στο «παλιό Γουέμπλεϊ». Ο Χάμαν απάντησε λέγοντας το εξής: «η Αγγλία τότε είχε για προπονητή τον μοναδικό παίκτη που πέτυχε στη Bundesliga». Ο Κέβιν Κίγκαν ήταν, όπως κι ο Χάμαν - ο καθένας ανάλογα με το ταλέντο του - μια εξαίρεση, όταν έλαμψε στο Αμβούργο. Πλέον, όμως, οι δύο χώρες ποδοσφαιρικά είναι πολύ στενά δεμένες.
Εχουν περάσει σχεδόν 21 χρόνια από εκείνο το ιστορικό ματς του Οκτωβρίου του 2000 και οι δύο ομάδες θα μπουν στο «νέο Γουέμπλεϊ» έχοντας περισσότερα να τις ενώνουν, ποδοσφαρικά, παρά να τις χωρίζουν. Κόντρα στα «τρία λιοντάρια» ο Γιόαχιμ Λεβ μπορεί να χρησιμοποιήσει ως και δέκα ποδοσφαιριστές που οφείλουν πολλά στο αγγλικό ποδόσφαιρο και δη στην Premier League.
Ο αναπληρωματικός κίπερ Μπερντ Λένο παίζει στην Αρσεναλ, στο ρόστερ του υπάρχουν τρεις Πρωταθλητές Ευρώπης με την Τσέλσι – ο Αντόνιο Ρίντιγκερ, ο Κάι Χάβερτς κι ο Τίμο Βέρνερ – ενώ στο πρόσωπο του Ιλκάι Γκιντογάν βλέπει τον πρώτο σκόρερ της πρωταθλήτριας Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι! Υπάρχουν κι άλλοι: ο Ρόμπιν Κοχ παίζει στην Λιντς, ο Εμρέ Τζαν πέρασε τέσσερα χρόνια στην Λίβερπουλ, ο Σέρτζ Γκνάμπρι έκανε τα πρώτα του βήματα στους «κανονιέρηδες», ο Λιρόι Σανέ έγινε σταρ παίζοντας για τον Πεπ Γκουαρδιόλα στην Σίτι. Επειτα είναι κι ο 18χρονος Τζαμάλ Μουσιάλα: γεννημένος στη Στουτγκάρδη, μεγαλωμένος στο Λονδίνο, μέλος της ακαδημίας της Τσέλσι και μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές της Αγγλίας μέχρι και σε επίπεδο Κ-21. Στα 16 του και με τη μητέρα του να φοβάται τί θα προκαλέσει το Brexit επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Μπάγερν Μονάχου. Οι βάσεις μπήκαν στην Αγγλία, αλλά ο ίδιος και η οικογένειά του εκτίμησαν πως θα έπαιζε στο υψηλότερο επίπεδο νωρίτερα αν πήγαινε στη Γερμανία καθώς και πως θα εξελισσόταν καλύτερα.
Σ' αυτό δεν ήταν ο μόνος. Ο Τζέιντον Σάντσο άφησε την Σίτι για τη Ντόρτμουντ στα 17 του και στην ίδια ηλικία ο Τζουντ Μπέλιγχαμ ακολούθησε το παράδειγμά του: είπε όχι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πήγε στη Βεστφαλία. Ο Σάντσο κι ο Μπέλιγχαμ μπορεί να κληθούν απόψε από τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να συμβάλλον στην προσπάθεια για πρόκριση. Εκτοτε, πολλοί Αγγλοι ποδοσφαιριστές έχουν πάει στη Γερμανία σε αναζήτηση χρόνου συμμετοχής και βελτίωσης. Σύντομα, ο Σάντσο αναμένεται να γίνει «κόκκινος διάβολος» για τουλάχιστον 90 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι έξι από τις δέκα πιο ακριβές πωλήσεις στην ιστορία της Bundesliga έχουν γίνει σε αγγλικά κλαμπ.
Οι Αγγλοι δεν προσελκύουν μονάχα το γερμανικό ταλέντο και δεν επωφελούνται μονάχα από το σύστημα εξέλιξης παικτών που εφαρμόζουν όλα τα κλαμπ της Bundesliga. Χαίρονται και τους καλύτερους προπονητές: τρεις την επόμενη σεζόν στην Premier League θα είναι Γερμανοί με τους Γιούργκεν Κλοπ (Λίβερπουλ) και Τόμας Τούχελ (Τσέλσι) να ξεχωρίζουν. Δύο από τους τρεις τελευταίους κατακτητές του Champions League, δηλαδή. Ο άλλος είναι ο Χάνζι Φλικ, διάδοχος του Λεβ στον πάγκο της Γερμανίας.