Το «άδειασμα» του Σάσα Βολκόφ στον άλλοτε συμπαίκτη του στην Εθνική μπάσκετ της Σοβιετικής Ενωσης, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, δεν κάνει τον δεύτερο να «μαζέψει» ακριβώς τις καταγγελίες του περί προσπάθειας χρηματισμού πριν από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987 με την Ελλάδα, αλλά να στρέψει προς άλλη κατεύθυνση τα «βέλη» του. Ο Λιθουανός παλαίμαχος σταρ είχε αποκαλύψει σε ισπανικό περιοδικό ότι πριν από τον μεγάλο αγώνα του χρυσού μεταλλίου στο Σ.Ε.Φ. «υπήρξαν Ελληνες που μάς πρόσφεραν χρήματα, αλλά κανένας μας δεν τα δέχτηκε», δίχως να αναφέρει ονόματα ή ιδιότητες...
Στον Μαρτσουλιόνις είχε απαντήσει άμεσα επικριτικά ο τότε σέντερ της Ελλάδας και υποψήφιος πρόεδρος της Ε.Ο.Κ., Παναγιώτης Φασούλας, ενώ ο Βολκόφ είχε σχολιάσει πως «οι δηλώσεις του Σαρούνας δεν βγάζουν κανένα νόημα!». Ο ίδιος ο Μαρτσουλιόνις, σε νέες δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Sport24, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θέλω να υποβαθμίσω όσα πέτυχε η Ελλάδα στη διοργάνωση», ωστόσο δεν ανακάλεσε τις «καταγγελίες» του θέλησε να δώσει μία άλλη διάσταση στο θέμα.
Αρχικά επισήμανε πως «ποτέ δεν αναφέρθηκα σε επίσημους ή ανθρώπους της ομοσπονδίας της Ελλάδας, αλλά για κόσμο με τον οποίο είχαμε επαφή την περίοδο που ήμασταν στην Αθήνα και ήταν άσχετοι με την ομοσπονδία. Ομως υπήρχαν περίεργες προσεγγίσεις προς κάποιους εξ ημών, αλλά μέχρι εκεί». Στη συνέχεια, αφού επανέλαβε ότι «δεν θέλω να μειώσω την ιστορική νίκη της ελληνικής ομάδας, γιατί δεν είμαι αφελής να χαλάσω σχέσεις ετών ή να αλλοιώσω κάτι που είναι σαφές», στράφηκε ουσιαστικά εναντίον του τότε προπονητή του, Αλεξάντερ Γκομέλσκι...
Ο Μαρτσουλιόνις χαρακτήρισε «περίεργο το κοουτάρισμα» του επονομαζόμενου και ως «αλεπού των πάγκων», εξηγώντας ότι «ο Βολκόφ, ο οποίος είχε 14 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, δεν σηκώθηκε καθόλου να παίξει στο δεύτερο. Ξέροντας τις δυνατότητες που είχαμε ως ομάδα, δεν είναι φυσιολογικό να μένει στον πάγκο στον υπόλοιπο αγώνα ο Σάσα, που ήταν παικταράς». Ο Λιθουανός έδειξε μπερδεμένος, αφού στη συνέχεια «βάφτισε» τη φερόμενη απόπειρα χρηματισμού ως «mind games τα οποία εμείς αφήσαμε να μας επηρεάσουν πνευματικά». Και αναφέρθηκε και στον επίσης συμπαίκτη του, Χέινο Εντεν, θυμίζοντας ότι «δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε λεπτό στον τελικό».
Ο ίδιος ο Χέινο Εντεν, σε συνέντευξή του στην εσθονική ιστοσελίδα «sport.postimees.ee», κατηγόρησε με τη σειρά του τον τότε προπονητή του, λέγοντας ότι ο «μερικούς μήνες μετά, ο Γκομέλσκι φώναξε σε μία γεμάτη με κόσμο αίθουσα γιατί δεν του είπα να με βάλει στο ματς... Πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο;». Ο Εντεν αποκάλυψε ότι ο σύμβουλος της Σοβιετικής Ενωσης το 1987 και Λιθουανός προπονητής, Βλάντας Γκαράστας, «είχε πει πως στη συνάντηση πριν από τον τελικό, κάλεσαν τον Γκομέλσκι και δεν γύρισε ποτέ...».
Ο Εντεν συμπλήρωσε ότι «στην ταράτσα του ξενοδοχείου υπήρχε μία πισίνα και όταν ανέβηκα, μερικές μέρες πριν από τον τελικό, ήταν εκεί ο Γκομέλσκι με τον προπονητή τη Ελλάδας, Κώστα Πολίτη. Ενιωσα άβολα και έφυγα...». Ο Εσθονός απόρησε «γιατί να συναντηθούν μόνοι τους εκεί, ενώ μπορούσαν να μιλήσουν στο λόμπι του ξενοδοχείου;». Μάλιστα, τόνισε ότι «ο Γκαράστας ήταν βέβαιος πως ο τελικός θα δινόταν και ήξερε περισσότερα. Είναι πιθανόν το “σενάριο” του αγώνα να είχε ήδη γραφτεί και πολλές καταστάσεις δημιούργησαν αμφιβολίες», μιλώντας για επαφές ακόμη και από κόσμο σε... καταστήματα με σουβενίρ!.
Επειτα από τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Βλάντας Γκαράστας κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα, μιλώντας στην ιστοσελίδα «15min.lt». Ο Λιθουανός κόουτς άφησε επίσης υπόνοιες για τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι, λέγοντας πως «είχε επιστρέψει στην Εθνική λίγες εβδομάδες πριν από το Ευρωμπάσκετ, αντί του Βλάντιμιρ Ομπούκοφ. Πριν από τον τελικό με πλησίασε και μου είπε πως από το Κομουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν άνθρωποι στην ομάδα μας που θα “πουλήσουν” τον αγώνα...».
Ο άλλοτε κόουτς της Ζάλγκιρις Κάουνας, συμπλήρωσε πως «ο Γκομέλσκι λειτούργησε περίεργα. Σε μίτινγκ μας, πριν φύγουμε για το γήπεδο, τον ζήτησαν στο τηλέφωνο και έλειψε 50 λεπτά», ενώ αναφέρθηκε και στη μη χρησιμοποίηση του Εντεν στον τελικό: «Ο κόουτς ζήτησε από τον Μαρτσουλιόνις να μαρκάρει τον Γκάλη στην άμυνα και το αποτέλεσμα ήταν να αποβληθεί με πέντε φάουλ. Εγώ δεν θα έβαζα ποτέ τον καλύτερο παίκτη μου πάνω στον Γκάλη».