Ο Σούζο Ματσουόκα ήταν τη δεκαετία του ’90 ο κορυφαίος αθλητής στην Ιαπωνία. Ο παλαίμαχος πια τενίστας έφτασε ως το Νο46 της παγκόσμιας κατάταξης, όμως εκείνη την εποχή ήταν τόσο διάσημος, που οι εφημερίδες της πατρίδας του έστελναν απεσταλμένους σε χώρες που αγωνιζόταν μόνο και μόνο για να γράφουν για αυτόν δεκάδες σελίδες! Μία δεκαετία μετά εμφανίστηκε ένας νεαρός με το όνομα Κέι Νισικόρι, ως η ελπίδα της ασιατικής χώρας για έναν σταρ στα κορτ.
Ο 31 ετών πλέον τενίστας, προσέλαβε ως κόουτς τον άλλοτε παίκτη Νταν Γκίλμπερτ και η εταιρία IMG τον αποκάλεσε «Project 45», με στόχο να ξεπεράσει την κατάταξη του Ματσουόκα... Ο Νισικόρι έφτασε ως τον τελικό του US Open το 2014 και έναν χρόνο αργότερα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού «σκαρφάλωσε» στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης! Αγωνίζεται ακόμη σε υψηλό επίπεδο – είναι πλέον στο Νο49 – και βίωσε κι εκείνος την πίεση των Μ.Μ.Ε...
Η προσοχή στη νέα μεγάλη σταρ της Ιαπωνίας, ωστόσο, είναι μεγαλύτερη και παγκόσμια. Η Ναόμι Οσάκα, αν και μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη, καθώς η οικογένεια της Γιαπωνέζας μητέρας της δεν ενέκρινε ποτέ τον γάμο με τον Αϊτινό πατέρα της, αποφάσισε να αγωνιστεί με τη σημαία της πατρίδας της μαμάς της. Η επιτυχία την έφερε από νωρίς μπροστά στα (συχνά ανεπιθύμητα) φλας. Η 23χρονη, κάτοχος τεσσάρων τίτλων Γκραν Σλαμ ανέφερε στην ανακοίνωση της αποχώρησής της από το Ρολάν Γκαρός πως ήρθε αντιμέτωπη με την κατάθλιψη από τον θρίαμβό της στο US Open του 2018... Η απροθυμία της να δίνει συνεντεύξεις στο Παρίσι την έφερε από νωρίς στο στόχαστρο. Μονάχα που εκτός από τις εσωτερικές «μάχες» της, βρέθηκε απέναντι και στην υποκρισία.
Λίγο μετά τις απειλές αποκλεισμού, τόσο το Γαλλικό Οπεν όσο και τα υπόλοιπα τουρνουά Γκραν Σλαμ (Οπεν Αυστραλίας, US Open, Ουίμπλεντον) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση... στήριξης! Οι τέσσερις φημισμένες διοργανώσεις τόνισαν πως «εκ μέρους των Γκραν Σλαμ προσφέρουμε στη Ναόμι Οσάκα τη βοήθειά μας και ανυπομονούμε για την επιστροφή της στο κορτ... Η ψυχική υγεία είναι δύσκολο ζήτημα και αξίζει τη μέγιστη προσοχή μας». Οι παράγοντες του παγκόσμιου τένις επισήμαναν την πρόθεση για βελτίωση των συνθηκών των παικτών εντός κι εκτός γηπέδου, όμως αυτό δεν θέλησαν να το προσπαθήσουν όσο η Οσάκα ήταν στο Παρίσι. Πολλά Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο αποκάλεσαν «ντροπή» την ουσιαστικά εξώθηση της διάσημης τενίστριας εκτός του Ρολάν Γκαρός.
Οι διοργανωτές, τηρώντας κατά γράμμα και «τεχνοκρατικά» τους κανονισμούς, μάλλον «έριξαν» την Οσάκα «στον λάκκο των λεόντων», στην «τρύπα» του καθωσπρεπισμού. Δεν εστίασαν στο να ακούσουν το πρόβλημά της, εκτιμώντας πως μία εξαίρεση – ή το απλό πρόστιμο, δίχως την απειλή της αποβολής – θα ήταν ευνοϊκή μεταχείριση. Είδαν την αρχική ανακοίνωσή της ως πράξη ασέβειας προς το Ρολάν Γκαρός και την «κυνήγησαν». Ο χειρισμός ήταν άκομψος και διόλου προσεκτικός ή εναρμονισμένος στη λογική του σεβασμού προς τον αθλητή και την αθλήτρια...
Οι παράγοντες άφησαν να εννοηθεί πως η ανακοίνωση της άρνησής της να κάνει δηλώσεις ήταν καθυστερημένη. Οι διοργανωτές του Γαλλικού Οπεν σκέφτηκαν απλώς τα πρωτόκολλα, τους χορηγούς και το «σενάριο». Κάθε «αυτοσχεδιασμός» φάνηκε να τους εκπλήσσει. Αθελά της, πάντως, η Ναόμι Οσάκα μπορεί να γίνει το πρόσωπο ενός διδακτικού μαθήματος, όχι μόνο στο τένις. Οι αναφορές σε θέματα ψυχικής υγείας δεν είναι λίγες, όμως, για την ώρα, στο Παρίσι επέλεξαν να «αποτάξουν» τον συμβιβασμό. Ακόμη και απέναντι στους αληθινούς πρωταγωνιστές.