Η Νορβηγία την περασμένη Τετάρτη και πάλι το Σάββατο έβαλε τα μπλουζάκια της διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στα μουντιαλικά γήπεδα του Κατάρ. Η Γερμανία την Πέμπτη ζήτησε από τη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ολλανδία προχθές έκανε το ίδιο. Οι Αγγλοι ποδοσφαιριστές με δηλώσεις τους ενώθηκαν.
Τέτοιες κινήσεις, μέχρι πριν λίγο καιρό, ούτε που περνούσαν από το μυαλό των ποδοσφαιριστών, αφού οι κανονισμοί της FIFA τις απαγόρευαν. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως δεν επιτρέπεται να φορούν «ενδύματα που με πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά μηνύματα ή σύμβολα». Διαμαρτυρίες όπως των Νορβηγών, των Γερμανών και των Ολλανδών στο πρόσφατο παρελθόν θα απέφεραν ένα γερό οικονομικό πρόστιμο για τις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες των χωρών τους, ίσως «δυσμένεια» στα λόμπι της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και πιθανώς μια προειδοποίηση πως θ' αποκλειστούν από τις διοργανώσεις της αν συνεχίσουν.
Ωστόσο, από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις Η.Π.Α. τον περασμένο Μάιο, η FIFA αναγκάστηκε ν' αναθεωρήσει την στάση της όσον αφορά στην εμπλοκή των παικτών, των εθνικών ομάδων και των συλλόγων σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Τότε, ανακοίνωσε την στροφή της για το πως θα αξιολογεί τέτοιες διαμαρτυρίες. Μόνο οι δηλώσεις ή τα μηνύματα που ωθούν στη βία ή στις διαμάχες μεταξύ κρατών θα τιμωρούνται από τον οργανισμό που «κυβερνά» ο Τζάνι Ινφαντίνο. Εκπρόσωπος της FIFA, τόνισε: «ο οργανισμός μας πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και στην ισχύ που έχει το ποδόσφαιρο για να προκαλέσει αλλαγές προς τον καλύτερο». Οι διαμαρτυρίες των Νορβηγών, των Γερμανών και των Ολλανδών συμπίπτουν με την είδηση που δημοσίευσε η αγγλική εφημερίδα The Guardian πως από το 2010 έχουν χάσει την ζωή τους στα εργοτάξια των γηπέδων του Κατάρ περισσότεροι από 6.500 εργάτες.
Η κίνηση, πάντως, προκάλεσε ανησυχία στους οργανισμούς που κυβερνούν το ποδόσφαιρο, αλλά και σε κλαμπ. Η FIFA, που έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Κατάρ, δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο και το ίδιο ισχύει για την UEFA που πρόσφατα συμφώνησε με την Qatar Airways για να γίνει σπόνσοράς της στο EURO. Η Μπάγερν Μονάχου επίσης κοίταξε το ζήτημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέσσερις παίκτες της βρίσκονταν στην 11άδα της Γερμανίας που επέδειξε το μήνυμα «HUMAN RIGHTS». Οι Βαυαροί από το 2017 έχουν συνεργασία με την Qatar Airways, ενώ οι σχέσεις τους είναι βαθύτερες σύμφωνα τη Deutsche Welle, αφού η Audi, κάτοχος του 8,33% των μετοχών του συλλόγου, είναι θυγατρική της Volkswagen, στην οποία το Κατάρ έχει το 14,6% των μετοχών.