Το Copa América, που αρχίζει τα μεσάνυχτα (00:00, OPEN TV) με την αναμέτρηση Βραζιλία-Βενεζουέλα στο «Εστάδιο Νασιονάλ Μανέ Γκαρίντσα» της Μπραζίλια, είναι η διοργάνωση που βασανίζει περισσότερο την Αργεντινή. Με τον Λιονέλ Μέσι στην ομάδα της έφτασε τρεις φορές στον τελικό: το 2007 όπου έχασε από την «σελεσάο» και μετά στις διοργανώσεις του 2015 και του 2016 ηττήθηκε από τη Χιλή στα πέναλτι. Αυτή μοιάζει με την προτελευταία ευκαιρία του «10» να σηκώσει έναν τίτλο με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Η τελευταία μάλλον θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Στο επόμενο Copa América (λογικά το 2024) θα βαδίζει στα 37 του κι όσο για το Μουντιάλ του 2026, μάλλον θα έχει αποσυρθεί. Αλλωστε, αναμένεται να παίξει σίγουρα για δύο χρόνια ακόμη με τη Μπαρτσελόνα.
Δύο φορές πόνεσε πολύ ο Μέσι σε Copa América. Το 2011 όταν στα γήπεδα της Αργεντινής άκουσε τις αποδοκιμασίες του κοινού. Εκείνος, αλλά και η υπόλοιπη ομάδα «εξαφανίστηκαν» στην προημιτελική φάση. Το 2016 ανακοίνωσε πως σταματά. «Τελείωσε για μένα η Εθνική Αργεντινής», είπε για ν' αλλάξει άποψη λίγο καιρό μετά και να φορέσει ξανά τη φανέλα της. Με δεδομένο πως η διοργάνωση διεξάγεται στη Βραζιλία, οι αναμνήσεις είναι γλυκόπικρες. Εκεί έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 με την καλύτερη ομάδα που είχε ποτέ γύρω του σε εθνικό επίπεδο. Εχασε, όμως, με 1-0 από τη Γερμανία, αλλά και εκεί το 2019 πήγε με ελπίδες που έγιναν εφιάλτης καθώς η παρέα του Νεϊμάρ σήκωσε το τρόπαιο. Ενοχλημένος, ούτε καν παρέλαβε το μετάλλιο της 3ης θέσης, ενώ αποβλήθηκε στο «μικρό τελικό» με τη Χιλή. Τα έβαλε με την Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) γιατί έκρινε πως οι διαιτητές αδίκησαν την Αργεντινή.
Οι αριθμοί του στο θεσμό δεν φανερώνουν τόσες αποτυχίες. Σε 27 ματς έχει μόλις τρεις ήττες με 16 νίκες. Μετράει εννιά γκολ, από τα 72 συνολικά με την «αλμπισελέστε». Ορισμένες από τις εμφανίσεις του είναι αξιομνημόνευτες: ο ημιτελικός με το Μεξικό του Νέρι Καστίγιο το 2007, αλλά και τα ματς με την Παραγουάη (2015) και τις Η.Π.Α. (2016) όταν κι έγινε ο πρώτος σκόρερ της Αργεντινής ξεπερνώντας τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Ωστόσο, δεν πήρε τον τίτλο και δεν έχει σκοράρει κόντρα στις «μεγάλες» της ζώνης στο Copa América: τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Κολομβία και τη Χιλή.
Αυτή είναι η 10η σημαντική διοργάνωση του Μέσι με την Αργεντινή και μια όπου η ομάδα του δεν είναι καν μεταξύ των φαβορί λόγω των ικανοτήτων ως σύνολο, μα γιατί έχει αυτόν στην 11άδα της κι ορισμένα άλλα μεγάλα «ονόματα» (Σέρχιο Αγουέρο, Ανχελ Ντι Μαρία, Λαουτάρο Μαρτίνες κ.α.). Εδώ και χρόνια η Αργεντινή δεν έχει να παρουσιάσει κάτι ενδιαφέρον ως συγκρότημα και πιο συγκεκριμένα από το 2014. Η «σελεσάο» είναι πολύ καλύτερη. Επιπλέον, υπάρχει και η αναποδιά της αλλαγής της έδρας. Δεν θα γίνει στην Αργεντινή, μα στην περιοχή του «εχθρού», τη Βραζιλία. Και δεν θα έχει κόσμο λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, κάθε φορά που η Βραζιλία διοργάνωσε το τουρνουά το κέρδισε κιόλας.
Ο Μέσι θα παίξει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Μπραζίλια και στην Κουϊαμπά κόντρα σε Χιλή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Βολιβία στο πλαίσιο του πρώτου γκρουπ (το δεύτερο αποτελείται από Βραζιλία, Βενεζουέλα, Κολομβία, Περού, Ισημερινό – στην προημιτελική φάση περνούν οι τέσσερις πρώτες από κάθε όμιλο). Στόχος στις 10 Ιουλίου να βρίσκεται στο «Μαρακανά» κι αν μπορέσει να σηκώσει το τρόπαιο που αντιστέκεται στους κορυφαίους της Νότιας Αμερικής. Δεν το κατέκτησαν ποτέ τους ούτε ο Πελέ, αλλά ούτε κι ο Ντιέγκο Μαραντόνα.