Η αναμονή μεγάλη. Αλλά τα δισεκατομμύρια που τη συνόδευαν έκαναν την αγωνία λιγότερο επώδυνη. Κάποιοι μεγιστάνες, βεβαίως, θα επιμείνουν, ότι η υστεροφημία δεν μετριέται με χρήματα. Είναι ο δικός τους «πόνος», ο δικός τους τίτλος, που δεν βασίζεται (μόνο) σε λεφτά. Αυτή είναι πάντοτε και η νοοτροπία της οικογένειας Γκλέιζερ, πέρα από την ψυχρή λογική των αριθμών και του κέρδους. Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας (8/2), η τελευταία φορά που οι Τάμπα Μπέι Μπακανίερς είχαν στα χέρια τους το τρόπαιο Vince Lombardi, του πρωταθλητή NFL, ήταν στο μακρινό 2002.
Την ίδια χρονιά, ο φιλόδοξος ιδιοκτήτης τους, Μάλκολμ Γκλέιζερ, βρέθηκε στο κατώφλι του ξεχωριστού «κλαμπ» των δισεκατομμυριούχων της λίστας Forbes. Το απόλαυσε μέχρι το 2014, όταν «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών και άφησε την περιουσία του στα έξι παιδιά του. Μία κληρονομιά που περιλαμβάνει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια από μεσιτικές εταιρίες και ομίλους διαχείρισης ανεπιθύμητων ομολόγων, αλλά κυρίως δύο αθλητικές ομάδες που έχουν αξία σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Η μία είναι οι Μπακανίερς, με καθοδήγηση των τεσσάρων παιδιών του, της Ντάρσι και των Μπράιαν, Εντουαρντ και Τζόελ. Η άλλη, η αγγλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία ο Γκλέιζερ αγόρασε το 2005, προκαλώντας διχασμό στους οπαδούς της. Η φαμίλια, όμως, μπορεί εδώ και ώρες να είναι ευτυχισμένη για τη νίκη της Τάμπα Μπέι στο Super Bowl, κόντρα στους περσινούς πρωταθλητές Κάνσας Σίτι Τσιφς του νέου αστέρα, Πάτρικ Μαχόουμς.
Το ρίσκο της προσφοράς διετούς συμβολαίου με απολαβές 50 εκατ. στον θρύλο μεν του αμερικανικού φούτμπολ, Τομ Μπρέιντι, αλλά στα 43 χρόνια του, απέδωσε. Ο Αμερικανός σταρ κατέκτησε το έβδομο τρόπαιο της καριέρας του και έβαλε πάλι στο «χάρτη» του NFL μία ομάδα η οποία το 1995 αγοράστηκε από τον Γκλέιζερ αντί του, τότε, ποσού – ρεκόρ των 192 εκατ. δολ.. Ωστόσο, αν και με αξία 2,28 δισ., είναι μόλις 29η σε σύνολο 32 ομάδων της σχετικής λίστας στη λίγκα.
Οταν ο Μάλκολμ Γκλέιζερ αγόρασε τους Bucs, είχε δηλώσει πως «έχω δουλέψει σκληρά από τα 15 μου και τώρα ήρθε η ώρα να διασκεδάσω». Το πέτυχε ως τον τίτλο του 2002. Εκτοτε, η απόλυση του κόουτς Τζον Γκρούντεν έριξε στην ανυποληψία τους Μπακανίερς, μένοντας εκτός πλέι οφ για 12 διαδοχικά χρόνια... Αυτή η «κατηφόρα» ήταν ανυπόφορη για τον Γκλέιζερ, ο οποίος είχε μάθει να ρισκάρει και να κερδίζει, με κάθε τίμημα.
Στα 15 του παράτησε το σχολείο μετά τον θάνατο του πατέρα του, ώστε να εργαστεί στο κατάστημα ανταλλακτικών για ρολόγια της οικογένειας. Η πρώτη επιτυχία του ήταν η ανάθεση τοποθέτησης ρολογιών σε μία αεροπορική βάση στη Νέα Υόρκη. Ο δαιμόνιος Μάλκολμ δεν είχε διάθεση να φυλάξει τα χρήματα. Αρχισε να αναζητά πληροφορίες για μετοχές και μπαίνοντας στον μεσιτικό κλάδο, αγόραζε εκτάσεις σε χαμηλού κόστους περιοχές και έχτισε πάρκα για τροχόσπιτα και γηροκομεία.
Στις αρχές του 1990, η εμπλοκή του σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια τού απέφερε άμεσο κέρδος 60 εκατ. δολαρίων. Το τάιμινγκ ήταν ιδανικό για ενασχόληση με ανεπιθύμητα ομόλογα τραπεζών. Διπλασίασε την επένδυσή του και κέρδισε 160 εκατ. Το 1995 που αγόρασε τους Μπακανίερς, είχε περιουσία 300 εκατ.! Η πεποίθηση «το χρήμα “γεννά” χρήμα» επιβεβαιώθηκε και τον έκανε να εξαπλωθεί.
Εκτός από τις επιχειρήσεις του, συνέχισε τις επενδύσεις τούτη τη φορά σε παναμερικανικά δίκτυα και το 2005 έφτασε στην πόρτα του «Ολντ Τράφορντ», αγοράζοντας την πιο πετυχημένη αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου των τελευταίων 25 ετών. Ξόδεψε 1,4 δισ. για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η αξίας της οποίας πλέον ανέρχεται στα 4 δισ.! Στα χρόνια του στο «κεφάλι» των «κόκκινων διαβόλων» έζησε επιτυχίες, αποτυχίες, κέρδη και χρέη αλλά, κυρίως, μία κόντρα με τους φαν του κλαμπ, που έκαναν πορείες διαμαρτυρίας εναντίον του.
Αύξησε τη χωρητικότητα του γηπέδου, κράτησε στον πάγκο τον «Σερ» Αλεξ Φέργκιουσον και τον διευθυντή Εντι Γκιλ, αλλά η εξέδρα δεν είδε με καλό μάτι τον «αχόρταγο Αμερικανό» Το χρέος των 660 εκατ. λιρών που έλαβε μαζί με την πλειοψηφία των μετοχών ανήλθε το 2010 στο ένα δισ. λίρες... Η αγωνιστική ταυτότητα, πάντως, δεν άλλαξε. Επί των ημερών του, η Γιουνάιτεντ κατέκτησε πέντε τίτλους Premier League, πέντε Κύπελλα Αγγλίας και ένα Champions League. Το κοινό, όμως, παρέμενε επιφυλακτικό.
Το 2019, οι οπαδοί έγιναν έξαλλοι όταν η Ντάρσι Γκλέιζερ έβαλε υποθήκη 393.000 μετοχές του συλλόγου, συνολικής αξίας 6,9 εκατ. δολαρίων, για να πάρει ένα δάνειο για ιδία χρήση! Το 2005 και το 2010, ο σύνδεσμος οπαδών Red Knights (=«κόκκινοι ιππότες»), αποτελούμενος από επιφανείς και πλούσιους φίλους της αγγλικής ομάδας, επιχείρησε να αγοράσει τον σύλλογο, όμως δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της οικογένειας Γκλέιζερ. Η τιμή δεν έπεσε ούτε το 2019, όταν ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πρόσφερε 3 δισ.. Οι Γκλέιζερ ήθελαν 4 δισ. για να αποχωρήσουν. Για την ώρα δεν προτίθενται να πουλήσουν τις μετοχές τους. Ελπίζουν λίγη από τη σαμπάνια για το Super Bowl να περισσέψει και για τίτλους στην Αγγλία.