Απομένουν έξι μήνες για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσα στο Φεβρουάριο ή το Μάρτιο θα παρθεί η τελική απόφαση για το αν θα διεξαχθούν ή όχι. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πιστεύουμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα αρχίσουν στις 23 Ιουλίου στο Τόκιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ.
Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως η πλειονότητα των Ιαπώνων δεν επιθυμούν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα τους, ενώ πρόσφατα οι «The Times» αποκάλυψαν πως, σύμφωνα με μέλος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, οι Αγώνες θα ματαιωθούν και η Οργανωτική Επιτροπή μαζί με τη ΔΟΕ αναζητούν την καλύτερη φόρμουλα για να το ανακοινώσουν, ενώ οι Ιάπωνες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032. Η διάψευση του ρεπορτάζ από την ιαπωνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και πολλά. Σήμερα, δε, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ έχει κρίσιμη τηλεδιάσκεψη.
«Δεν υπάρχει plan b», αναφέρει ο Μπαχ και συνεχίζει: «είμαστε αφοσιωμένοι στο να διοργανώσουμε με ασφάλεια και επιτυχία του Ολυμπιακούς Αγώνες». Για να το καταφέρουν αυτό στη ΔΟΕ μελετούν τί συνέβη ή συμβαίνει σε άλλα αθλήματα ώστε να δημιουργηθεί μια «φούσκα» που θα εξασφαλίσει την διοργάνωση που είναι προγραμματισμένη από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.
Οι άνθρωποί της, λοιπόν, αναλύουν το πετυχημένο «πείραμα» του ΝΒΑ στη Disneyworld, το Παγκόσμιο Κύπελλο του χάντμπολ που διεξάγεται τώρα στην Αίγυπτο, πώς η Formula 1 ολοκλήρωσε την σεζόν της με πολλά ταξίδια και ετοιμάζεται να διοργανώσει μια νέα χρονιά με 23 κούρσες σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, η ΔΟΕ δεν εξετάζει μόνο τα καλά. Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στο Open της Αυστραλίας. Δεν θέλουν ούτε να φαντάζονται τί θα μπορούσε να γίνει σε μια διοργάνωση όπου αναμένονται να συμμετέχουν περισσότεροι από 11.000 αθλητές.
Μια από τις ιδέες που επεξεργάζονται επί του παρόντος είναι να δημιουργήσουν πολλές «φούσκες» μέσα σε μια μεγαλύτερη «φούσκα» στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου υποτίθεται θα βρίσκεται η ευρύτερη «ολυμπιακή οικογένεια»: αθλητές, προπονητές, διοικητικοί παράγοντες των Ομοσπονδιών, διαιτητές, κριτές και λοιπό απαραίτητο προσωπικό. Η συμβίωση στο Ολυμπιακό Χωριό, είναι σίγουρο, πως δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Το σχέδιο είναι να μπουν στη «φούσκα» πέντε μέρες πριν την έναρξη και να την εγκαταλείψουν μάξιμουμ δύο μέρες μετά το τέλος.
Ο Πέρε Μιρό, υπηρεσιακός γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, δεν βγαίνει από τη γραμμή του οργανισμού. «Πάμε να κάνουμε τους Ο.Α.», είπε στην ισπανική εφημερίδα «El País» και συνέχισε: «αλλά δεν ζούμε σε άλλον κόσμο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι αναλόγως με το πως εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού». Ο Μιρό θα ήθελε οι αθλητές να έχουν εμβολιαστεί αλλά από τη μια η ΔΟΕ δεν μπορεί να τους υποχρεώσει και από την άλλη τα προγράμματα εμβολιασμού διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οπότε ακόμη κι εκείνοι που θέλουν, δεν ξέρουν αν είναι εφικτό να εμβολιαστούν. Αλλωστε, οι αθλήτριες και οι αθλητές, συνήθως νέοι άνθρωποι στην κορυφή των δυνατοτήτων τους δεν ανήκουν στις ομάδες ατόμων που έχουν προτεραιότητα.
Φυσικά, υπάρχει κι άλλη μια παράμετρος που λαμβάνει υπόψη της η ΔΟΕ. Το οικονομικό σκέλος. Σύμφωνα με τη μελέτη του Κατσουχίρο Μιγιαμότο, Καθηγητή Οικονομίας, στο Πανεπιστήμιο Κανσάι της Ιαπωνίας, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων χωρίς θεατές θα δημιυοργούσε απώλειες τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, μαζί με τις απώλειες τη τουριστικής βιομηχανίας και άλλων τομέων της οικονομίας, μπορούν να φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια.