Η στάση της UEFA δεν άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη. «Θα κάνουμε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με ή χωρίς τη “βρώμικη δωδεκάδα”», είπε ο πρόεδρος της Αλεκσάντερ Τσέφεριν μετά το Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού που ψήφισε ομόφωνα υπέρ των μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την σεζόν 2024-25.
Πέραν αυτού, ανακοίνωσε ότι εξετάζουν τα νομικά βήματα που θα ακολουθήσουν εναντίον των 12 ομάδων που ίδρυσαν την Super League (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ) καθώς πέντε από αυτές συμμετέχουν στα ημιτελικά του Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι) και του Europa League (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ). «Στόχος μας είναι να τις αποβάλλουμε όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό», είπε. Σήμερα, θα συζητήσουν με το νομικό τμήμα για να δουν αν μπορούν να τις αποβάλλουν ακόμη και από αυτή τη διοργάνωση. «Και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Γέσπερ Μέλερ, που ζήτησε την άμεση αποβολή τους.
Παράλληλα, ο Τσέφεριν επανέλαβε πως οι παίκτες που θα αγωνιστούν στην Super League δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο EURO (σ' αυτό του καλοκαιριού θα παίξουν) και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Τσέφεριν εμφανίστηκε ενισχυμένος από τις αντιδράσεις της οικογένειας του ποδοσφαίρου. Υποστήριξε πως ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, του μετέφερε πως θα καταδικάσει την Super League όταν θα μιλήσει σήμερα στο Κογκρέσο της UEFA στην Ελβετία. «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι μπροστά σ' αυτή την κυνική στάση ορισμένων συλλόγων που ενδιαφέρονται μόνο για τις τσέπες τους. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι μαζί μας, οι κυβερνήσεις είναι μαζί μας και η κοινωνία επίσης. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή την αλλαγή που είναι μια φτυσιά στο πρόσωπο όσων αγαπούν το ποδόσφαιρο», δήλωσε. Οι δηλώσεις υποστήριξης από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας προσέφεραν ανακούφιση, όπως και τα λόγια του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και του Προέδρου της Ευρωβουλής, Ντάβιντε Σασόλι.
(1/2) We must defend a values-driven European model of sport based on diversity and inclusion. There is no scope for reserving it for the few rich and powerful clubs who want to severe links with everything associations stand for:
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) April 18, 2021
Η Super League προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη της κοινής γνώμης προτάσσοντας το πόσο ενδιαφέρεται για το καλό του αθλήματος και τα ποσά που θα μοιράσει στην «πυραμίδα» του ποδοσφαίρου. Στην ανακοίνωση της ίδρυσής της ανέφερε πως παρόμοια λίγκα θα δημιουργηθεί και για τις γυναικείες ομάδες των 12 κλαμπ – οι οποίες είναι από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη. «Δεν δίνουν δεκάρα για την αλληλεγγύη προς τα άλλα σωματεία. Θέλουν περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα. Μπούχτισα με το να συμπεριφέρονται στο ποδόσφαιρο ως περιουσιακό στοιχείο», πρόσθεσε ο Τσέφεριν εξηγώντας πως σύντομα η UEFA θα αυξήσει τα ποσά που δίνει στις ομάδες. «Επιστρέφουμε το 90% των εσόδων μας στο ποδόσφαιρο», εξήγησε.
Ο Ρουμενίγκε και οι νέοι ισχυροί
Μια πολύ σημαντική κίνηση στην προσπάθεια της UEFA να οχυρωθεί και παράλληλα να εμποδίσει τα πλάνα της Super League είναι ο νέος ρόλος του Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε, CEO της Μπάγερν Μονάχου. Ο «Κάλε» θα γίνει μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Θα πάρει τη θέση του Αντρέα Ανιέλι. Ρόδα είναι και γυρίζει... Ο Γερμανός παράγοντας είχε δώσει την συγκατάθεσή του να τον διαδεχθεί ο Ανιέλι στην προεδρεία της ECA, του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων. Η επιλογή του Ρουμενίγκε βάζει τέλος και στα σενάρια της Super League να πείσει τη Μπάγερν Μονάχου να ανέβει στο άρμα της. Χθες και η Ντόρτμουντ στάθηκε απέναντι. Οπως φυσικά και η Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Νασέρ Αλ – Κελάιφι, πρόεδρος των Γάλλων, ψήφισε υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
Αυτοί οι δύο παρουσιάζονται ως οι νέοι ισχυροί της διοίκησης της UEFA με τον Εντβιν φαν ντερ Σαρ, CEO του Αγιαξ, να λογαριάζεται πλέον ως ο άνθρωπος που θα αναλάβει τις τύχες της ECA, μετά την παραίτηση Ανιέλι και των παραγόντων των άλλων ομάδων που είχαν σημαντικές θέσεις. Οι 12 ομάδες αποχώρησαν από τον Σύνδεσμο. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, υπολόγιζε πως τα ιδρυτικά μέλη της Super League θα ήταν 15, βάζοντας μέσα τη Μπάγερν Μονάχου, τη Ντόρτμουντ και την Π.Σ.Ζ. Τώρα, οι 12 πρέπει να στραφούν σε... λιγότερο εμπορικά ονόματα.
Πέρασαν οι «μεταρρυθμίσεις»
Οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η UEFA δούλεψε με την πλειονότητα των παραγόντων που τώρα ηγούνται της Super League, πέρασαν χθες. Από την σεζόν 2024-25, το Champions League θα έχει 36 ομάδες από 32. Κάθε μια από αυτές θα δώσει δέκα αγώνες στην πρώτη φάση που θα έχει μια κοινή βαθμολογία και συνολικά 100 ματς περισσότερα σε σύγκριση με τον ισχύοντα τρόπο διεξαγωγής. Οι τέσσερις νέες θέσεις θα μοιραστούν ως εξής: μια θα πάει στην 5η της βαθμολογίας της UEFA (τώρα Γαλλία), μια θα πάει στο μονοπάτι των πρωταθλητών στα προκριματικά και οι άλλες δύο θα πάνε σε «ιστορικές ομάδες» που δεν εξασφαλίζουν το εισιτήριο από τα πρωταθλήματά τους. Θα γίνονται αγώνες και τις Πέμπτες με την πρώτη φάση να κρατά από Σεπτέμβριο ως τον Ιανουάριο. Οι πρώτες οχτώ της βαθμολογίας θα προκρίνονται στους «16». Τα άλλα οχτώ εισιτήρια θα καθορίζονται μετά από μπαράζ των ομάδων που τερματίζουν στις θέσεις 9-24. Οι υπόλοιπες βγαίνουν νοκ άουτ.
Το ίδιο φορμάτ αλλά με 32 ομάδες θα υιοθετήσουν το Europa League (οχτώ ματς στην πρώτη φάση) και το Europa Conference League (έξι ματς στην πρώτη φάση). Τόσο η μια όσο και η άλλη διοργάνωση, όμως, μπορεί ν' αυξηθούν κι αυτές στις 36. Η UEFA ελπίζει για το νέο Champions League να εξασφαλίσει έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα κοντά στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά στις πόλεις που τελικά θα διοργανώσουν ματς του EURO το καλοκαίρι, η UEFA ανακοίνωσε πως θα το αποφασίσει την Παρασκευή, δίνοντας παραπάνω χρόνο στο Δουβλίνο, στο Μπιλμπάο και στο Μόναχο να βρουν λύσεις για να επιτρέψουν την είσοδο θεατών στα γήπεδα.