Η Κίνα αποφάσισε να επενδύσει ξανά στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικό τρόπο απ' ότι στο παρελθόν. Από την στιγμή που έχουν τελειώσει τα μεγάλα συμβόλαια και οι ακριβές μεταγραφές παικτών που αγωνίζονταν στην Ευρώπη, θέλει να «χτίσει» από τη βάση, δηλαδή τις ακαδημίες. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 16 με 18 «ποδοσφαιρικών πόλεων» ως το 2025. Σε κάθε μια από αυτές θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο επαγγελματικές ομάδες. Ο απώτερος στόχος είναι ως το 2035 να έχει γίνει μια αξιοσέβαστη δύναμη στο άθλημα κι ως το 2050 να έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Τα προηγούμενα χρόνια παρά τις μεγάλες επενδύσεις στο ποδόσφαιρο στη χώρα, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Πέρασαν σημαντικοί παίκτες και προπονητές, αλλά η κουλτούρα δεν άλλαξε. Οι Κινέζοι δεν κατάφεραν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί ή τουλάχιστον όχι στο βαθμό που επιθυμούσαν. Επέβαλλαν περιορισμούς που οδήγησαν στη διάλυση της πρωταθλήτριας Γιανγκσού και φυσικά στην παύση των αγορών και των υπέρογκων ποσών προς παίκτες και προπονητές. Στην Κίνα πήγαιναν όσοι ονειρεύονταν μια... αρπαχτή ή μια «χρυσή» συνταξιοδότηση.
Τώρα, στρέφονται στην παραγωγή παικτών. Ως μέρος του πρότζεκτ θα επενδύονται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κίνας ως και 1,3 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη νέων ποδοσφαιριστών. Αναμένεται να συμβάλλουν και οι τοπικές αρχές κάθε μιας των 18 πόλεων με 3,9 εκατομμύρια ετησίως για τον ίδιο σκοπό. Πέραν του ότι θα προσπαθήσουν να εντάξουν στο πρόγραμμα τους σπουδαστές που προσπαθούν να γίνουν προπονητές, αναμένεται να προσλάβουν τεχνικούς από γνωστές ακαδημίες της Ευρώπης.