Ο χαρακτηρισμός «επιζών» είναι προφανώς ο σημαντικότερος της ζωής του. Ωστόσο, ο Αλαν Ρούσελ δεν θέλει «ταμπέλες» πλάι στο όνομά του. Επιθυμεί απλώς να (παί)ζει και να είναι στο γήπεδο. Εδώ και τέσσερα χρόνια, η ένδειξη «LaMia 2933», ο αριθμός πτήσης της Σαπεκοένσε που συνετρίβη στις 28 Νοεμβρίου 2016 λίγο πάνω από το Μεντεγίν της Κολομβίας στριφογυρνά στο μυαλό του. Η μπάλα τον βοηθά να (μην) ξεχνά.
Ο 31 ετών αμυντικός, ήταν ο ένας από τους μόλις τρεις επιζήσαντες της βραζιλιάνικης ομάδας, όταν το αεροσκάφος που τη μετέφερε στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα με την Ατλέτικο Νασιονάλ έγινε συντρίμμια και κόστισε τη ζωή σε 71 από τους 77 επιβαίνοντες... Οι 19 ήταν παίκτες της «Σάπε», στην οποία, έπειτα από πρόταση της Ατλέτικο, απονεμήθηκε ο τίτλος.
Οι άλλοι δύο ποδοσφαιριστές που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί ήταν ο Φόλμαν, που έχασε όμως το ένα πόδι του και ο Νέτο, ο οποίος αποχώρησε και έγινε τεχνικός διευθυντής του συλλόγου. Ο Ρούσελ, όμως, ήθελε ακόμη να παίξει. Μία σειρά επεμβάσεων διόρθωσε τη ζημιά στην σπονδυλική στήλη του και επέστρεψε το 2017 στο χορτάρι.
Από εκείνον τον πρώτο αγώνα με τη Μπαρτσελόνα, τον Αύγουστο του 2017 – στον οποίο έλαβε δώρο μία φανέλα του Μέσι – πέρασαν τρία και κάτι χρόνια. Ο Ρούσελ παραχωρήθηκε δανεικός στη Γκόιας, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Σαπεκοένσε και της επιθυμίας του «να είμαι κάπου που θα με βλέπουν ως αθλητή και όχι ως επιζώντα».
Η «Σάπε» υποβιβάστηκε στη Brasileiraio B (δεύτερη τη τάξει λίγκα της χώρας) το 2019 και ο Ρούσελ θεώρησε καθήκον να επιστρέψει. Στις 29/1, ως αρχηγός της, σήκωσε το τρόπαιο της πρωταθλήτριας και της επιστροφής της στην μεγάλη κατηγορία της Βραζιλίας! «Είμαι περήφανος για αυτό το γκρουπ, όπως ήμουν και για την ομάδα του 2016 που ξεκληρίστηκε», σχολίασε ο Ρούσελ.
Ο «κάπτεν» της βραζιλιάνικης ομάδας τόνισε ότι τα οικονομικά προβλήματά της δεν διασφαλίζουν το μέλλον του εκεί, εξηγώντας ότι «δεν ξέρω αν αύριο θα είμαι ακόμη εδώ. Χαίρομαι για την επιτυχία μας, αλλά και για το ότι κάποιοι μέσα στον σύλλογο θα μάθουν να με σέβονται, όπως απαιτείται για όσους γράφουν την ιστορία της Σαπεκοένσε»... Ο Ρούσελ αφιέρωσε την άνοδο στις οικογένειες των θυμάτων του 2016, οι οποίες ακόμη δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις που τους είχαν υποσχεθεί.