Ο Αϊμερίκ Λαπόρτ άκουγε με προσοχή την ερώτηση που του έκανε ο Ισπανός δημοσιογράφος. Ηταν σίγουρος πως θα προέκυπτε το ζήτημα της αλλαγής του διαβατηρίου του και η αλλαγή της υπηκοότητας του από γαλλική σε ισπανική και ποια τα πατριωτικά συναισθήματά του για την Εθνική Ισπανίας. «Νιώθεις εξ ολοκλήρου Ισπανός, για να μπορέσεις να υπερασπιστείς το εθνόσημο και την σημαία;», του είπαν. «Τί ερώτηση είναι αυτή! Είναι αρκετά δυνατό αυτό που ρωτάς», απάντησε και συνέχισε: «οι στόχοι μου είναι οι ίδιοι μ' αυτούς της Ισπανίας και κανείς δεν μπορεί ν' αμφιβάλλει πως θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό γι' αυτή την Εθνική ομάδα», κατέληξε.
Η διαδικασία του να γίνει Ισπανός ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου. Προηγουμένως είχε κληθεί στην Εθνική Γαλλίας, αλλά δεν έπαιξε ποτέ. Η περίπτωση του Λαπόρτ είναι ξεχωριστή. Οι γονείς του μετακόμισαν στη Μπαγιόν, στη γαλλική πλευρά της Χώρας των Βάσκων. Ο πατέρας του άνοιξε μανάβικο και η μητέρα του κομμωτήριο. Ο «Αϊμε» έπαιζε μπάλα και τον εντόπισε η Αθλέτικ Μπιλμπάο και τον πήρε στην ακαδημία της, την Λεθάμα το 2009, όταν ήταν 15 ετών. Οι κανονισμοί της FIFA, ωστόσο, τον υποχρέωναν να μην παίζει με τη νέα του ομάδα. Αντίθετα, κάθε σαββατοκύριακο περνούσε τα σύνορα και έπαιζε με την Αβιρόν. Μέχρι που απέκτησε δελτίο στο εφηβικό τμήμα των «λιονταριών». Με βασκική καταγωγή από τους προπαππούδες του, η εξέλιξή του στην Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν εντυπωσιακή. Μέσα σε δύο χρόνια έγινε βασικός στο κέντρο της άμυνάς της έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του Μαρσέλο Μπιέλσα.
🗣️ @Laporte: “Estoy aquí para competir al máximo nivel y comparto el objetivo de la @SeFutbol".
— Selección Española de Fútbol (@SeFutbol) June 5, 2021
➡️ "Voy a dar el máximo de mí mismo para ganar todo lo que tenemos por delante. Nadie tiene que dudar de que lo voy a dar todo por esta Selección".#SomosEspaña #EURO2020 pic.twitter.com/C1l6aEwDXj
Η Μάντσεστερ Σίτι το 2017 έδωσε 65 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει – το ποσό της ρήτρας του. Η πορεία του ως την κορυφαία βαθμίδα του ποδοσφαίρου δεν ήταν εύκολη. Με την Εθνική Γαλλίας δεν έπαιξε εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού για μια θέση (οι «τρικολόρ» έχουν εξαιρετικούς σέντερ μπακ) και έπειτα λόγω των διαφορών του με τον προπονητή Ντιντιέ Ντεσάν. Ενας τραυματισμός τον κράτησε εκτός το 2016. Ο Λαπόρτ έβλεπε τα τρένα των μεγάλων διοργανώσεων να περνούν και να φεύγουν χωρίς εκείνον μέσα. Ενας από τους δέκα καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο και να μην έχει Εθνική ομάδα. Το «δέσιμο» με τη Χώρα των Βάσκων του άνοιξε την πόρτα της Ισπανίας και εκείνος πέρασε μέσα. Το ενδιαφέρον του δεν είναι να φανεί πιο Ισπανός κι από τις ταυρομαχίες ή το χαμόν ιμπέρικο, αλλά να λάβει μέρος και να νικήσει στα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά τουρνουά όπως είναι το EURO και το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το ζήτημα του πόσο... Ισπανός νιώθει είναι πλέον ξεπερασμένο. Δεν έχει κανένα νόημα αν και στη συγκεκριμένη Εθνική ομάδα είναι δύσκολο να τ' αποφύγει. Υπάρχει πόλωση και μεγάλη τοξικότητα. Ακόμη περισσότερο επειδή ο 27χρονος ουσιαστικά πήρε τη θέση του Σέρχιο Ράμος, μέχρι πρότινος αρχηγού της ομάδας και φυσικά της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Λαπόρτ ξέρει τί πέρασε ο Τζεράρ Πικέ και οι λοιποί Καταλανοί παίκτες (μέχρι και το αν γυρίζουν επίτηδες τις κάλτσες τους για να μην φαίνονται τα χρώματα της σημαίας παρακολουθούσαν), ίσως να έχει διαβάσει γιατί ο αείμνηστος Λουΐς Αραγονές επέμεινε στο ν' αποκαλείται η Εθνική Ισπανίας «Λα Ρόχα», να μην υπάρχει το όνομα της χώρας ώστε να γίνει «η ομάδα όλων». «Είναι ξεκάθαρο πως πολλοί θα με περιμένουν στη γωνία. Ξέρω πως τα λάθη θα βρίσκονται σε μικροσκόπιο και θα τονίζονται περισσότερο από τα σωστά, αλλά πρόκειται για ποδόσφαιρο οότε θα υπάρχουν και από τα δύο. Θα πρέπει να προετοιμαστώ για όλα», ανέφερε. Από την άλλη, ο Μάρκος Σένα, Βραζιλιάνος στην καταγωγή και Ισπανός στην επιτυχία της κατάκτησης του EURO 2008, του έδωσε την καλύτερη συμβουλή: «αν νικήσει η Ισπανία, κανείς δεν θα το θυμάται».