Τα «σημάδια» είχαν εμφανιστεί εδώ και χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Από τότε που κάποιοι είτε κουστουμαρισμένοι είτε casual ντυμένοι τύποι έμπαιναν στα γραφεία ομάδων με αλαζονικό ύφος. Από τότε που συνήθως υπερόπτες ατζέντηδες δεν απαντούσαν σε τηλεφωνικές κλήσεις σε emails ή στο... φαξ, ώστε να «ψήσουν το ψάρι» στα «χείλη» ομάδων σχεδόν απεγνωσμένων για την απόκτηση ενός σταρ. Ο Μίνο Ράιολα, ο οποίος στο παρελθόν έχει κερδίσει μόνο από τις μετεγγραφές των Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Πολ Πογκμπά δεκάδες εκατομμύρια ως (νόμιμες) προμήθειες και μπόνους, έχει φέτος στον δικό του ρυθμό τους συλλόγους που θέλουν τον Ερλινγκ Χάαλαντ.
Προ εβδομάδων άρχισε την... περιοδεία στην Ευρώπη για να μιλήσει με ενδιαφερόμενους σε Ισπανία και Αγγλία. Ο κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, τόνισε με νόημα ότι «με τις τιμές που ακούγονται μοιάζει αδύνατον να γίνει κάτι». Ο 20χρονος Νορβηγός φορ έχει συμβόλαιο με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ ως το 2024, με ρήτρα 75 εκατ. που ενεργοποιείται το 2022. Ο Ραϊόλα πιστεύει πως θα πείσει τους Γερμανούς να τον παραχωρήσουν φέτος με ένα ποσό κοντά στα 150 εκατομμύρια.
Η ιστοσελίδα The Athletic, πάντως, ανέλυσε ότι το συνολικό κόστος της μετακίνησης δείχνει αποτρεπτικό, καθώς μπορεί να φτάσει στα... 400 εκατ. ευρώ! Ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφέρει ότι ο Χάαλαντ θα απαιτήσει έναν ετήσιο μισθό 30 εκατ., για ένα υψηλό ποσό που θα ξεπεράσει και την πρόσφατη επέκταση συμβολαίου του Κέβιν Ντε Μπρόινε με τη Σίτι και θα υπολείπεται μόνο των ετήσιων απολαβών των 61,3 εκατ. του Λιονέλ Μέσι. Τα μπόνους και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας του Νορβηγού «εκτοξεύουν» το κόστος.
Φήμες κάνουν λόγο για πριμ υπογραφής περίπου 30 εκατ. θα απαιτηθεί για τη... συμβουλή του Μίνο Ραϊόλα. Ο διάσημος ατζέντης είχε πει μέσα στη σεζόν ότι το πορτοφόλι δέκα ομάδων αντέχει τη μετεγγραφή του Χάαλαντ. Η πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει λιγότερες. Κλαμπ όπως οι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν χρέη κοντά στο ένα δισεκατομμύριο. Οι ελίτ σύλλογοι της Αγγλίας είχαν μεγάλες απώλειες λόγω της πανδημίας, αν και στη Μάντσεστερ Σίτι δεν ανησυχούν.
Πολλές ομάδες ποντάρουν πολλά ακόμη και στην πώληση της φανέλας των σταρ τους. Ακόμη και αν ο νικητής στην «κούρσα» για τον Χάαλαντ στηριχτεί και σε αυτό, τα ποσά δεν είναι αυτά που νομίζει ο κόσμος. Μπορεί οι φανέλες να κοστίζουν από 70 – 100 ευρώ, ωστόσο οι σύλλογοι έχουν καθαρό κέρδος σχεδόν πέντε ευρώ από κάθε πώληση. Κάτι που, πρακτικά, σημαίνει ότι αν μία ομάδα πουλήσει 200.000 φανέλες, θα καλύψει μόλις τον μισθό... μίας εβδομάδας του Νορβηγού.
Ο 53χρονος και «δαιμόνιος» Μίνο Ραϊόλα τα έχει υπολογίσει όλα αυτά και παραμένει αισιόδοξος πως όλα θα γίνουν όπως επιθυμεί. Ο άνθρωπος που παράτησε το σχολείο και αρχικά εργάστηκε ως σερβιτόρος και υπεύθυνος σε οικογενειακή πιτσαρία, έχει μάθει άλλες φορές να κάνει υπομονή και άλλες να είναι «επιθετικός». Ο ατζέντης με καταγωγή από την Ιταλία και την Ολλανδία λατρεύει να «παίζει» τις ομάδες μέσω των media. Και αρνείται πως θεωρεί τους παίκτες «εμπόρευμα». Αν και μάλλον το υιοθετεί λέγοντας ότι «έτσι συμπεριφέρονται και οι ομάδες στους ποδοσφαιριστές...».
Η περιοδεία στην Ευρώπη με τον πατέρα του Χάαλαντ είχε τον απλό σκοπό να δείξει σε όλους ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο. Το 2019 η FIFA άλλαξε τους κανονισμούς για να περιορίσει την ισχύ των μάνατζερ. Το 2001 Βρετανοί πολιτικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να ερευνήσει τη δράση τους... Μία πρόβλεψη για τη δύναμή τους που επιβεβαιώθηκε, καθώς ενώ το 2014 οι αμοιβές σε ατζέντηδες έφτασαν στα 241,2 εκατ. δολάρια, το 2019 διπλασιάστηκαν στα 653,9 εκατ.!
Από τα παραπάνω ποσά, περισσότερα από το 1/3 καταβλήθηκαν από ομάδες ποδοσφαίρου σε Αγγλία και Ιταλία. Οι παίκτες, στην εποχή της άκρατης εμπορικής εκμετάλλευσης και των social media κατανοούν πως έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη έναν ατζέντη. Οι φόβοι ότι οι super agents θα «κατακτήσουν» ολοκληρωτικά τον ποδοσφαιρικό «πλανήτη» υπάρχουν εδώ και χρόνια. Τώρα, όμως, γίνονται όλο και περισσότερες και, κυρίως, δείχνουν ότι μία τέτοια διαπίστωση μπορεί και να ευσταθεί.