Η «φανέλα», στην προκειμένη περίπτωση το σκουφάκι της ομάδας πόλο γυναικών του Ολυμπιακού, ήταν εξαρχής το πιο «βαρύ» στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Η ομάδα του Πειραιά έφτασε στην Ουγγαρία ως η πιο πετυχημένη της τετράδας, απέναντι σε αντιπάλους που διεκδικούσαν το παρθενικό ευρωπαϊκό «στέμμα» τους στη διοργάνωση. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2015 Ολυμπιακός, ωστόσο, βρέθηκε στην τελική τετράδα με πολλές παραμέτρους εναντίον του.
Από τη μία η έλλειψη ξένων παικτριών και η παρουσία πολλών νέων κοριτσιών, που στη θεωρία έγερνε εναντίον τους τη «ζυγαριά» της εμπειρίας. Από την άλλη η ελλιπής προετοιμασία, αποτέλεσμα της διπλής διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος, λόγω κορονοϊού. Μονάχα που οι παίκτριες του κόουτς Χάρη Παυλίδη όχι μόνο άφησαν στην άκρη κάθε «θεωρία», αλλά επιβεβαίωσαν την ευρωπαϊκή δυναμική ενός συλλόγου ο οποίος το βράδυ του Μ. Σαββάτου (1/5), θα αγωνιστεί στον πέμπτο τελικό του τα τελευταία επτά χρόνια.
Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής με 9-8 της ουγγρικής Ουίπεστ και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, στον οποίο το Μ. Σάββατο (21:15, ζωντανή μετάδοση από το One Channel) θα αντιμετωπίσει την επίσης ουγγρική Ντουναϊσβάρος! Ο προπονητής της ελληνικής ομάδας τόνισε μετά το τέλος του συγκλονιστικού ημιτελικού πως «στην αρχή της σεζόν δεν γνωρίζαμε καν αν θα συμμετάσχουμε στη φετινή διοργάνωση. Δεν έχουμε ξένες παίκτριες και η πανδημία επηρέασε τις προπονήσεις μας, όμως όλα τα κορίτσια έβαλαν την καρδιά τους στην τέταρτη περίοδο».
Ο Χάρης Παυλίδης πρόσθεσε πως «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έναν έμπειρο αντίπαλο κι εμείς είχαμε παίξει το τελευταίο επίσημο παιχνίδι μας στις 13 Μαρτίου... Φοβόμουν το θέμα του αγωνιστικού ρυθμού, όμως ήξερα πως αν μπούμε ισόπαλοι στο τελευταίο οκτάλεπτο, θα νικήσουμε. Στο τέλος της τρίτης περιόδου μείναμε μεν πίσω με 7-6, αλλά το γεγονός ότι σκοράραμε και ισοφαρίσαμε στην πρώτη επίθεση της τέταρτης περιόδου, μας τόνωσε το ηθικό».
Η Ελευθερία Πλευρίτου, σκόρερ του νικητήριου γκολ του Ολυμπιακού, επισήμανε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας της πως «η χρονιά φέτος είναι δύσκολη λόγω της διακοπής των εγχώριων διοργανώσεων και του χαμηλού μέσου όρου ηλικίας. Ομως το θέλαμε πολύ και πλέον θα προετοιμαστούμε για τον τελικό». Για τη φάση του γκολ που έκρινε τον ημιτελικό, η Ελληνίδα πολίστρια εξήγησε ότι «ήταν δουλεμένο στην προπόνηση και ξέραμε πως θα συναντήσουμε αυτή την άμυνα στον παίκτη λιγότερο».
Το δεύτερο μέρος της «ουγγρικής αποστολής» του Ολυμπιακού περιλαμβάνει μετά την Ουίπεστ και τη δεύτερη ομάδα της Ουγγαρίας στο φάιναλ φορ. Οι «ερυθρόλευκες» θα αντιμετωπίσουν τη Ντουναϊσβάρος, η οποία νίκησε με 15-14 στη διαδικασία των πέναλτι τη ρωσική Ουραλότσκα. Οι οικοδέσποινες προηγήθηκαν 6-2 στη δεύτερη περίοδο, στην τέταρτη βρέθηκαν πίσω με 11-9, αλλά ισοφάρισαν και οδήγησαν τον ημιτελικό στα πέναλτι.
Η Ντουναϊσβάρος ψάχνει τον παρθενικό τίτλο της στην Ευρωλίγκα και (παραδόξως, για την ιστορία και την παράδοση της χώρας της στο πόλο) τον δεύτερο της Ουγγαρίας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η ουγγρική ομάδα, πάντως, έχει εμπειρία από ευρωπαϊκούς τελικούς, καθώς κατέκτησε το 2018 το LEN Trophy. Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, μετά τον θρίαμβο του 2015 στον Πειραιά επί της Σαμπαντέλ, ηττήθηκε το 2017 και το 2019 στους τελικούς από Κίρισι και Σαμπαντέλ αντίστοιχα. Η ελληνική έχει κατακτήσει επίσης το LEN Trophy του 2014 και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2015.
Ο τελικός του Ολυμπιακού με τη Ντουαϊσβάρος είναι μία ακόμη από τις πολλές επιτυχίες του ελληνικού πόλο γυναικών. Το άλλοτε Τσάμπιονς Καπ και νυν Ευρωλίγκα έχουν κατακτήσει επίσης ο ΑΝΟ Γλυφάδας το 2000 και το 2003, αλλά και η Βουλιαγμένη, το 2009 και το 2010! Η τροπαιοθήκη της χώρας περιλαμβάνει ακόμη την κατάκτηση του LEN Trophy από τους Βουλιαγμένη (2003), Εθνικό (2010) και Ολυμπιακό (2014), ενώ η πρώτη έχει κερδίσει και τα ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ του 2009 και του 2010.