Με VAR, όπως και χωρίς VAR, οι θεωρίες συνωμοσίας που εμπλέκουν τις διαιτητικές αποφάσεις παραμένουν μέρος του παιχνιδιού κι αυτό δεν είναι μονάχα χαρακτηριστικό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εδώ και χρόνια, στην Ιταλία κυριαρχεί η άποψη πως οι ομάδες της αδικούνται κατ' εξακολούθηση στην Ευρώπη και όχι τυχαία. Το δεύτερο ματς της Αταλάντα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τους «16» του Champions League στην ισπανική πρωτεύουσα (22:00, COSMOTE TV SPORT 2) έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα αφού η «βασίλισσα» πήρε τη νίκη με 1-0 στην πρώτη αναμέτρηση επωφελούμενη από μια αμφισβητούμενη κόκκινη στον Φρόιλερ, μέσο των μπεργκαμάσκι, στο 18'.
Μόνο στους αγώνες των «16» του Champions League 2020-21, οι Ιταλοί εκτιμούν πως θα έπρεπε να έχουν δοθεί δύο πέναλτι στη Γιουβέντους κόντρα στην Πόρτο – ένα στο εκτός έδρας ματς κι άλλο ένα στο εντός, ενώ κι εκείνο που δόθηκε στους «δράκους» στο δεύτερο παιχνίδι ήταν πολύ... λάιτ. Αυτές οι αποφάσεις, υποστηρίζουν, θα έστελναν τους «μπιανκονέρι» στους «8». Επίσης, δεν καταλογίστηκε υπέρ της Λάτσιο άλλο ένα στον αγώνα με τη Μπάγερν Μονάχου. Ειδικά τα ΜΜΕ της χώρας δεν αντιλαμβάνονται γιατί ο διαιτητής της εκάστοτε αναμέτρησης δεν εξέτασε τις τέσσερις φάσεις στο μόνιτορ.
Βέβαια κι όταν δεν υπήρχε το VAR, το... πρόβλημα τους ήταν γιατί η UEFA δεν στήριζε την τεχνολογία. Το 2018 στα προημιτελικά του Champions League, η Γιουβέντους αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με την σειρά να στιγματίζεται από δύο αποφάσεις: ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στον Κουαδράδο της Γιούβε στην πρώτη αναμέτρηση κι ένα πέναλτι που ήταν – δεν ήταν και σφυρίχτηκε υπέρ των «μπλάνκος» στο δεύτερο ματς. Ο πρόεδρος της ομάδας, Αντρέα Ανιέλι, τα έβαλε με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία και τον τότε αρχιδιαιτητή της Πιερλουΐτζι Κολίνα. Ο Μπουφόν επιτέθηκε φραστικά στον Αγγλο διαιτητή Μάικλ Ολιβερ που αργότερα αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του.
Οταν ο Κολίνα έφυγε από τη θέση, ανέλαβε άλλος Ιταλός, ο Ρομπέρτο Ροζέτι. Οπως και με τον Κολίνα βλέπουν πως στην προσπάθειά τους να μην φανεί πως ευνοούν τις ιταλικές ομάδες οι διαιτησίες στους αγώνες των εκπροσώπων του calcio είναι πιο αυστηρές.
Οι Ιταλοί από τη λήξη του πρώτου ματς της Αταλάντα με τη Ρεάλ Μαδρίτης έχουν ασχοληθεί πολύ με το θέμα των διαιτητικών αποφάσεων που ευνόησαν τη «βασίλισσα» στο Champions League. Από το γκολ – οφσάιντ του Πέτζα Μιγιάτοβιτς στον τελικό του 1998, όπου η Ρεάλ νίκησε με 1-0 τη Γιουβέντους μέχρι τα πιο πρόσφατα: την αποβολή του Νάνι στην σειρά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2013. Το γκολ – οφσάιντ του Σέρχιο Ράμος στον τελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2016 (σ.σ. ρέφερι ήταν ο νυν αρχιδιαιτητής στην Ελλάδα, Μαρκ Κλάτενμπεργκ), τα δύο γκολ – οφσάιντ, τη μη αποβολή του Κασεμίρο και την άδικη του Αρτούρο Βιδάλ κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου το 2017. Οι Βαυαροί «υπέφεραν» και το 2018: τρία πέναλτι δεν τους δόθηκαν, ενώ στον προηγούμενο γύρο είχαν συμβεί τα περιστατικά με τη Γιουβέντους.
Με τη Ρεάλ Μαδρίτης να υποδέχεται την Αταλάντα στο «Εστάδιο Αλφρέδο Ντι Στέφανο» έχοντας το προβάδισμα και προσπαθώντας ν' αποφύγει τρίτο διαδοχικό αποκλεισμό στους «16» του Champions League μετά από εκείνους με Αγιαξ και Μάντσεστερ Σίτι, η διαιτησία βρίσκεται στο επίκεντρο της αναμέτρησης.