Το χειμερινό μεταγραφικό «παράθυρο» θα κλείσει την 1η Φεβρουαρίου και όσο πλησιάζουμε στη Δευτέρα, αναμένεται και η αύξηση των μετακινήσεων των ποδοσφαιριστών στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης οι αγορές είναι μειωμένες και επειδή πολλές συμφωνίες είναι για δανεισμούς έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους οι λεγόμενες «ρήτρες του κορονοϊού».
Τί σημαίνει αυτό; Οι ομάδες αποφεύγουν να βάλουν στα συμβόλαια καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να αποφύγουν το χάος που προκλήθηκε την περασμένη σεζόν λόγω της πανδημίας και οι περισσότερες έπρεπε να επεκτείνουν συνεργασίες με δανεικούς ή παίκτες που έμεναν ελεύθεροι και μετά τις 30 Ιουνίου. Αλλες δεν τα βρήκαν με τους παίκτες και εκείνοι έφυγαν. Για παράδειγμα, ο Εντινσον Καβάνι δεν έπαιξε στον τελικό του Champions League με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ετσι, είναι καλυμμένες ώστε σε περίπτωση που οι διοργανώσεις αναβληθούν λόγω κορονοϊού και συνεχιστούν μετά τις 30 Ιουνίου να μην χρειάζεται να διαπραγματευθούν παράταση του συμβολαίου και να μην κινδυνεύσουν να χάσουν τον ποδοσφαιριστή.
Η πολιτική με τις «ρήτρες κορονοϊού» στα συμβόλαια άρχισαν από το αμερικάνικο ποδόσφαιρο (NFL). Οι ομάδες τοποθέτησαν δικλίδες ασφαλείας στις συμφωνίες τους με τους παίκτες το περασμένο καλοκαίρι μια και λόγω της δυσκολίας μετακίνησης στις Η.Π.Α. δεν μπορούσαν να περάσουν τα νέα αποκτήματα από ιατρικούς ελέγχους.
Στο προηγούμενο μεταγραφικό «παράθυρο» στο ποδόσφαιρο εμφανίστηκαν οι πρώτες ρήτρες τέτοιου είδους. Βέβαια, κάποια συνδικάτα ποδοσφαιριστών αντέδρασαν – κυρίως το ισπανικό – αλλά σύμφωνα με την FIFA η επέκταση ή όχι ενός συμβολαίου και μετά τις 30 Ιουνίου είναι ζήτημα μεταξύ της ομάδας και του παίκτη.