Ο Φερνάντο Σάντος δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του. Ο άνθρωπος μόλις είχε συμπληρώσει χίλια επίσημα παιχνίδια στην προπονητική του καριέρα που άρχισε το 1988. Τα μάτια του έχουν δει πάρα πολλά, άλλωστε έχει δουλέψει και στην Ελλάδα. «Πώς γίνεται να μην υπάρχει ούτε η τεχνολογία της γραμμής του τέρματος, αλλά ούτε και το VAR σε μια τέτοια διοργάνωση; Είναι ανεπίτρεπτο», είπε. Λίγα λεπτά πριν ο Ολλανδός διαιτητής, Ντάνι Μάκελι και ο βοηθός του Ντικς, ένα δίδυμο που έχουμε δει και στα μέρη μας, δεν καταλάβαν πως η μπάλα πέρασε τη γραμμή της σέρβικης εστίας και έπρεπε να μετρήσει το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο που θα έδινε τη νίκη στην Πορτογαλία με 3-2 στο «Ράικο Μίτιτς».
Το παράπονο του προπονητή της Πορτογαλίας είναι ένα από τα πολλά που έχουν γίνει σ' αυτές τις πρώτες δύο αγωνιστικές της προκριματικής διαδικασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γιατί, όμως, δεν υπάρχει VAR και γενικά τεχνολογία; Τον Δεκέμβριο του 2019 η UEFA είχε αποφασίσει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία στα μπαράζ για το EURO και στα προκριματικά του Μουντιάλ. Τελικά, τόσο η FIFA όσο και εκείνη έκαναν πίσω μια και δεν υπάρχει το σύστημα σε όλα τα γήπεδα. Οπότε αντί να χρησιμοποιείται σε κάποια ματς και σε κάποια άλλα όχι, αποφάσισαν να μην λειτουργήσει καθόλου.
Πέραν των Πορτογάλων έχουν διαμαρτυρηθεί και οι Ισπανοί. Στο επίκεντρο των παραπόνων τους το πέναλτι κόντρα στην Εθνική Ελλάδας στην πρεμιέρα, όπου η «γαλανόλευκη» απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Γρανάδα. «Αν υπήρχε VAR θα ήταν διαφορετική η ιστορία και γι' αυτό είμαι πολύ θυμωμένος αυτή την στιγμή», είπε μετά από εκείνο το ματς, ο Ινιγο Μαρτίνεθ, ο Ισπανός αμυντικός που υπέπεσε στην παράβαση. Γκρίνια υπάρχει και από άλλες, εντονότερη από τους Ιρλανδούς που θεωρούν πως αδικήθηκαν και με την Σερβία (ήττα με 3-2) και με το Λουξεμβούργο (ήττα με 1-0).
Να τώρα που η τεχνολογία λείπει. Αυτή που κάθε μέρα... ταλαιπωρεί ποδοσφαιριστές, προπονητές και φιλάθλους στα πρωταθλήματα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τα οφσάιντ του χιλιοστού και τα περίπλοκα και δυσνόητα πρωτόκολλα για το πότε παρεμβαίνει και πότε όχι ο VAR. Αυτή την σεζόν στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δηλαδή της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν υπάρξει αποφάσεις – σκάνδαλα και άλλες που βγάζουν... μάτι. Πριν τη διακοπή για παράδειγμα, δόθηκε οφσάιντ με το VAR ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπαρτσελόνα επειδή η φανέλα του εξείχε. Τέτοιες φάσεις είναι πλέον συχνές και πολλοί αναρωτήθηκαν μήπως με την προηγούμενη κατάσταση το άθλημα ήταν καλύτερο.
Λογικά, δημιουργείται το ερώτημα προς την κοινότητα του ποδοσφαίρου: τελικά θέλετε ή όχι την τεχνολογία; Φυσικά, μοιάζει ρητορικό μια και δεν πρόκειται να... φύγει η τεχνολογία από το άθλημα. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται είναι μια πιο ειλικρινή στάση από όλους. Αν η φάση ήταν... ανάποδα ο Σάντος θα παραπονιόταν το ίδιο; Επίσης χρειάζεται και μεγαλύτερο θάρρος από τους διαιτητές ν' αποδεχθούν πως οι μηχανές θα τους διορθώνουν και όχι εκείνοι τις μηχανές. Βέβαια, αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Ενας διαιτητής σαν τον Μάκελι μπορεί να φτάσει να βγάζει από 150 μέχρι 250 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο...
Η FIFA μελετά αλλαγές. Η μεγαλύτερη είναι η είσοδος «διαιτητών – ρομπότ», δηλαδή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα εντοπίζει τα οφσάιντ. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η δημοσίευση των συνομιλιών διαιτητών – VAR. Επιπλέον, φαίνεται να ακούγονται οι «φωνές» που θέλουν τους VAR να μην σφυρίζουν ώστε να μην δημιουργείται και η κουλτούρα συγκάλυψης των ρέφερι. Στην ταχύτητα που κινείται το άθλημα είναι, πλέον, απαραίτητη η τεχνολογία, αλλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που την χρησιμοποιούν οι διαιτητές.