Το ποδόσφαιρο δεν κατάφερε κανείς στη εποχή του κορονοϊού να το κλείσει σε φούσκα. Παντού στον κόσμο οι οπαδοί βρήκαν τον τρόπο να σπάσουν τις καραντίνες, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τις αποφάσεις για άδεια γήπεδα και να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους, είτε για να την ενισχύσουν, είτε για να πανηγυρίσουν ένα τίτλο. Κανείς δεν δίνει δεκάρα γι’ αυτό που μπορεί να προκαλέσει με την ανεύθυνη συμπεριφορά του την ώρα των πανηγυρισμών στην οικογένειά του, σε στενούς συγγενείς ή φίλους… Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι κάποιοι απ’ αυτούς έχουν ήδη νεκρούς ή διασωληνωμένους στον κύκλο τους, μεγαλώνει τον προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν παντού στον κόσμο
Για να μην πηγαίνουμε μακριά, δυο φορές οι φίλοι του Ολυμπιακού, με τη ανοχή όλων, μαζεύτηκαν έξω από το Καραϊσκάκη για να πανηγυρίσουν τα τελευταία πρωταθλήματα. Το ίδιο θα γίνει, αν το βράδυ του Σαββάτου (22/5) πάρουν το κύπελλο, ενώ όλοι φαντάζονται τι θα συμβεί στη Θεσσαλονίκη έτσι και το σηκώσει ο ΠΑΟΚ. Ηδη το μεσημέρι της Παρασκευής, πάνω από χίλιοι βρέθηκαν έξω από το γήπεδο της Τούμπας για να ενθαρρύνουν τους παίκτες και να τούς ζητήσουν να νικήσουν τον Ολυμπιακό. Ως δια μαγείας, μετά από λίγο οι πόρτες άνοιξαν, το πλήθος μπήκε στη Θύρα 2 και άρχισε να φωνάζει συνθήματα με τους μισούς να μη φορούν μάσκα ή να την έχουν τοποθετήσει με τρόπο που να μην προστατεύει κανέναν από τον ιό. Το ίδιο απόγευμα πούλμαν με 50 περίπου οπαδούς πέρασαν τα διόδια των Αφιδνών παρ’ ότι - όπως λένε - το ματς θα είναι «κεκλεισμένων των θυρών» και η κάθε ομάδα προβλέπεται να πάει αυστηρά από… έντεκα προσκλήσεις!
Η αστυνομία δεν σταμάτησε κανένα από τα λεωφορεία, κάνοντας απλές συστάσεις για… αποφυγή επεισοδίων, με τους επικεφαλής να δηλώνουν stand by για να μη συμβούν επεισόδια. Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν κι άλλοι με προορισμό την Αθήνα, ενώ κανείς δεν γίνεται να προβλέψει την αντίδραση των οργανωμένων φίλων του Ολυμπιακού σε αυτή την κινητοποίηση. Το μόνο μέτρο έχει να κάνει με το «κλείσιμο» των δρόμων γύρω από την Ομόνοια ως το ξημέρωμα της Κυριακής, κάτι που όσες φορές εφαρμόστηκε προληπτικά στο παρελθόν απέτυχε να αποτρέψει οτιδήποτε. Κατά τα λοιπά, μόνο ανακοινώσεις… «Απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση», καθώς «εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην πόλη των Αθηνών». Προειδοποιήσεις χωρίς νόημα…
Ιδια κατάσταση παντού… Πρωτοπόρος από πέρυσι η Λίβερπουλ, καθώς τα 30 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα ήταν πολλά για να κρατήσουν τους ανθρώπους στο σπίτι. Οσο μεγαλύτερη η στέρηση, τόσο πιο εκρηκτική η αντίδραση. Και φυσικά, όλα γίνονται με την ανοχή ή την παρότρυνση των ίδιων των κλαμπ. Η Ιντερ που πήρε πρωτάθλημα στην Ιταλία μετά από 10 χρόνια, όπως και η Ρέιντζερς στη Σκωτία κατήργησαν κάθε έννοια περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, οι νέοι Ιταλοί πρωταθλητές θα κάνουν την Κυριακή δεύτερη «επίσημη» εκδήλωση με χίλια άτομα μέσα στο γήπεδο και τις υπόλοιπες χιλιάδες απ’ έξω.
Ιδιες εικόνες στους πανηγυρισμούς του Αγιαξ στην Ολλανδία, ή στην περσινή ευρωπαϊκή πορεία της Παρί Σεν Ζερμέν ως τον τελικό του Champions League. Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του προηγούμενου πρωταθλήματος Ισπανίας και η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία δεν διοργάνωσαν τη σχετική φιέστα. Η Plaza de Cibeles, η πλατεία με το μεγάλο σιντριβάνι και το άγαλμα της θεάς Κυβέλης στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας όπου παραδοσιακά πανηγυρίζονται οι τίτλοι, έμεινε έρημη με πρωτοβουλία των ίδιων των φίλων της ομάδας. Αντίθετα πολύ πιθανό να δούμε φέτος τους aficionados της Ατλέτικο Μαδρίτης στην αντίστοιχη Plaza Neptunos να ξεσαλώνουν μετά από επτά χρόνια. Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά και οι εικόνες πανομοιότυπες με ελάχιστες εξαιρέσεις. Θα τα απολαύσουμε και στο Euro…